Krumkaker
Krumkakene er blant landets mest populære julekaker. Kakene stekes i egne jern, og navnet «krumkaker» kommer av at man krummer kakene til et kremmerhus når de er ferdig stekt og fortsatt varme og myke. Å bake krumkaker kan for mange høres vanskelig ut, men det er mye enklere enn du tror! La oss hjelpe deg med å lykkes med denne klassiske julekaken.
Slik gjør du
1. Smelt 125 gram Melange i en kjele på middels varme og avkjøl.
2. Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett smeltet Melange.
3. Bland potetmel og hvetemel sammen, og rør dette inn.
4. Ha i konjakk og vann. Rør til du har en klumpfri røre.
5. La røren svelle i cirka 30 minutter i kjøleskap. Røren skal ha en tykk konsistens.
6. Ha en liten spiseskje røre varmt i jern og lukk uten å fordele røren.
7. Stek til kaken er gyllen. Ta tiden slik at du etter et par forsøk kan finne riktig steketid for ditt jern.
8. Rull kakene rundt en krumkakeform mens de er varme, eller form dem til skåler over et glass eller i en kopp. Bruk et rent kjøkkenhåndkle for å beskytte hendene. Kakene skal være tynne og sprø.
9. Server krumkakene til dessert sammen med multekrem eller is og friske bær.
Tips!
Er du nybegynner? Se denne praktiske steg for steg- guiden for steking av krumkaker.
11. Lyst på mer julebakst? Her finner du over 80 oppskrifter på klassikere og nye julekaker som gir deg smaken av jul.
Kan jeg bruke Cointreau i stedenfor Cognac?
Hei Lilly! Ja, det kan du. Det blir sikkert en svak sitrussmak fra likøren, og det høres nydelig ut. Lykke til, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂
Kakene ble tørre og vanskelige å rulle.
Hei Aud! Det var leit å høre at kakene ble vanskelige å rulle. Brukte du krumkakepinne med klype til å klemme rundt den ene siden av kaken og rullet kakene rett ut av jernet? Det er viktig å være rask, fordi krumkakene stivner veldig hurtig. Kanskje det blir mer vellykket hvis du lager skåler. Bruk en stekespade eller gaffel til å vippe kaken ut og over i en passende kopp eller skål. Om du har, kan du bruke en mindre skål til å dytte krumkaken ned i den større skålen så slipper du å brenne deg på fingrene. Lykke. til! 🙂
Kva kan mann bruke istedenfor Cognac?
Hei Sølvi! Du kan gjerne erstatte konjakken med vann, men vær oppmerksom på at du da mister litt av smaken. Lykke til! 🙂
Hei
Hvor mange krumkaker gir 1 posjon?
Mvh
Annette
Hei Annette! Avhengig av hvor mye røre du har i krumkakejernet til hver kake gir en porsjon av denne oppskriften 16-20 kaker. Lykke til! 🙂
Bruker tynne hansker kjøpt på apotek
Hei Venche! Takk for et smart tips! Kjedelig å brenne seg på fingrene under bakingen. God romjulstid til deg! 🙂
Skulle så gjerne lagt krumkaker uten sukker. Noen som har oppskrift?
Hei Mai! Vi har oppskrift på krumkaker uten gluten og uten egg, men dessverre ikke en uten sukker. Foreslår at du søker på google – der er det mange fine alternative oppskrifter, blant annet denne fra Linda Stuhaug: https://www.lindastuhaug.no/2016/12/15/spro-krumkaker-sukker/
Lykke til med bakingen 😊
Hei Mai.🙂Jeg har bakt krumkaker uten sukker,brukte sukrin.De ble ganske vellykket.Jeg baker krumkaker glutenfrie til meg selv,da jeg har cøliaki.Til mine 2 voksne barn lager jeg vanlige.Alt er mulig,bare å prøve😊
Konjakk har ingenting med smaktilstand i krumkaker.
Det bør være kardemomme eller vaniljesukker.
Noen mener at konjakken er med på å gjøre krumkakene ekstra sprø og gode, men det er ingenting i veien for å erstatte det med vann. God bakelyst 😊
Syntes det er bedre å røre smør og sukker (og kardemomme isteden for konjakk)
Veier eggene og har tilsvarende mengde av smør, sukker og mel. Har brukt oppskriften i 50 år og det blir sprø kaker.
Det høres godt ut, Bjørg! Lykke til med bakingen 😊
Ordentligt meierismør er nok mye bedre end melange. Er det jul…er det jul. Jeg tar Anne katrines oppskrift
Krumkakene kan lages med det du måtte foretrekke av smør eller Melange 😊
Krumkakedeigen skiller seg med melange? Hvorfor?
Så leit at røren skiller seg. Når i prosessen skjedde det?
Det kan være røren skiller seg når smeltet Melange tilsettes eggedosisen, men det skal i utgangspunktet ikke ha noe med Melange å gjøre. Og røren samler seg som regel så snart melet røres inn. Hvis det ikke er tilfellet, er det vanskelig å si hva som har gått galt.
Det samme har eg og kakene blir veldig sprø og gode.Bjørg
Strull er bedre enn krumkaker.Strull lages av fløte eller rømme.
Strull er også kjempegodt! Har du prøvd vår oppskrift? Sjekk den ut her: https://mills.dev06.dekodes.no/oppskrift/melange/strull/
Sarah Bernard er også bedre enn krumkaker. Både strull og Sarah Bernhard er andre kaker enn krumkaker og kan vel derfor ikke sammenlignes?
Hvetemel kan byttes ut med jyttemel, da blir de glutenfrie🎅
Takk for tipset, Gunnel. Vi har laget en oppskrift med glutenfri melkblanding. Kanskje du vil prøve den? https://mills.dev06.dekodes.no/oppskrift/melange/glutenfrie-krumkaker
Krumcakes
Hvorfor blir krumkakene seige?
Hei Vigdis! Det kan være ulike grunner til det. Hvis du har rørt for mye i røren etter at du har tilsett melet kan det resultere i litt seigere krumkaker. De kan også bli seige eller myke om de ikke er stekt lenge nok eller på for svak varme, og hvis de oppbevares i for høy luftfuktighet. Håper dette var til hjelp 🙂
Når krumkaker blir myke – hva galt kan jeg ha gjort ?
Hei Grethe! Det kan være at temperaturen ikke har vært høy nok på krumkakejernet. Det er også viktig at kakene avkjøles helt før de legges i kakeboksen. Lykke til med julebaksten 😊
To årsaker til som gir seige/bløte krumkaker:
Hvis du ikke klemmer jernet godt sammen, blir det for tykke krumkaker som ikke blir gjennomstekt ved den høye temperaturen.
Pass på mengden røre du legger på. En ss holder gjerne, deretter presser du RASKT jernet sammen. Da får du tynne sprø delikate krumkaker.
Legger du krumkaker for tett oppå hverandre mens de avkjøles, eller rett i en kakeboks mens de er lunkne eller varme, vil det danne seg kondens og du får myke kaker.
Avkjøl kakene på rist og først når de er helt kalde kan du legge dem i en tett kakeboks.