Byggotto med sopp og urter
Byggotto er en norsk variant av den italienske klassikeren risotto, bare med byggryn i stedet for ris. I tillegg til å både smake og mette godt, er byggryn rik på kostfiberet betaglukan som har dokumentert positiv effekt på kolesterolet. I denne oppskriften er det ikke nødvendig å bløtlegge kornene først, men det kan gi en mykere konsistens om du foretrekker det. Da legges byggrynene i kaldt vann i minimum to timer før du skal lage byggottoen.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Kok opp kraften og hold den varm. Du kan godt bruke to buljongterninger på 9 desiliter vann.
2. Finhakk sjalottløk og hvitløksfedd.
3. Ha en tredjedel av Vita hjertego’ Flytende i en stor, tykkbunnet gryte på middels sterk varme. Tilsett finhakket sjalottløk og la den surre under omrøring i cirka 3 minutter, slik at løken blir myk.
4. Rør inn byggryn og finhakket hvitløk. Hell over eplejuice og rør om til nesten all væsken har fordampet. Eplejuice gir en frisk og lett sødme, og kan erstattes med tørr hvitvin dersom du ønsker det.
5. Tilsett en fjerdedel kraft og rør godt om. Væsken skal koke nesten helt inn før det øses over mer kraft. Etter cirka 25 minutter er byggrynene ferdig kokt med litt tyggemotstand, og byggottoen vil være tykk, men likevel fuktig.
6. Rens soppen og del i skiver eller mindre biter. Stek i tørr stekepanne på sterk varme til den begynner å «svette».
7. Skru ned temperaturen, tilsett en tredjedel Vita hjertego’ Flytende og smak til soppen med soyasaus, pepper og sitronsaft.
8. Rør resten av Vita hjertego’ Flytende inn i de ferdigkokte byggrynene sammen med revet parmesanost. Smak til med salt og pepper.
9. Byggottoen serveres rykende varm med stekt sopp og ferske urter.
Kommentarer