Hummus har sin opprinnelse fra Midtøsten og betyr faktisk kikerter på arabisk. Det er nettopp de proteinrike kikertene som er hovedingrediensen for denne populære dippen. En annen viktig ingrediens i hummus er planteoljer, som er en kilde til umettede fettsyrer. Det er altså flere gode grunner til å prøve seg på hummus.

Slik lager du hummus

Om du bruker ferdigkokte kikerter har du hjemmelaget hummus klar på under 10 minutter. Tørre kikerter kan også brukes, men må da legges i bløt i forkant.

Her får du fem oppskrifter på hummus:

Klassisk hummus

En klassisk hummus passer til det meste. Denne oppskriften kan brukes som en base til flere varianter av hummus, som for eksempel med sitron, chili, urter eller rødbeter.

Tid: 10 minutter
Porsjoner: 1
Vanskelighetsgrad: Enkelt

Dette trenger du:

400 gram kokte kikerter
3 ss Vita hjertego’ Optimal olje
3 ss sitronsaft
2 fedd hvitløk
1 ts spisskummen
1.5 ss tahini (malte sesamfrø, kan sløyfes)
0.5 ts salt
0.5 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Hell vannet av kikertene og ha dem over i en bolle.
  2. Tilsett Vita hjertego’ Optimal olje, sitronsaft, hvitløk, spisskummen, tahini, salt og pepper, og kjør alt med stavmikser eller blender til du har en jevn og fin puré.

Hjemmelaget hummus holder i 7-10 dager i kjøleskapet.

Rødbethummus

Rødbeter setter ikke bare en lekker farge på hummusen, den gir også masse god smak. Her får du også en enkel oppskrift på lompechips som passer supert når du vil servere hummus som snacks.

Chilihummus

Dette er en ekstra spicy variant av hummus der du selv kan variere styrken ved å justere på mengden med chili. En chilihummus gjør ekstra seg godt sammen med ferske pitabrød og kylling.

Tid: 10 minutter
Porsjoner: 1
Vanskelighetsgrad: Enkelt

 

Dette trenger du:

400 gram kokte kikerter
3 ss Vita hjertego’ Optimal olje
3 ss sitronsaft
2 fedd hvitløk
3 ts chilipulver
1 ts spisskummen
1 ts paprikapulver
1.5 ss tahini (malte sesamfrø, kan sløyfes)
0.5 ts salt
0.5 ts pepper
0.5 chili

Slik gjør du:

  1. Hell vannet av kikertene og ha dem over i en bolle.
  2. Tilsett Vita hjertego’ Optimal olje, sitronsaft, hvitløk, chilipulver, spisskummen, paprikapulver, tahini, salt og pepper, og kjør alt med stavmikser til du har en jevn og fin puré.
  3. Finhakk chilien og dryss den over hummusen før servering.

Hjemmelaget hummus holder i 7-10 dager i kjøleskapet.

Sitronhummus

I denne hummusen har vi tilsatt ekstra mye sitron for en syrligere og mer smakfull variant. Sitronhummus passer godt som tilbehør til sjømat og godt krydret mat.

Tid: 10 minutter
Porsjoner: 1
Vanskelighetsgrad: Enkelt

Dette trenger du:

400 gram kokte kikerter
1 sitron
3 ss Vita hjertego’ Optimal olje
2 fedd hvitløk
1 ts spisskummen
1.5 ss tahini (malte sesamfrø, kan sløyfes)
0.5 ts salt
0.5 ts pepper

Slik gjør du:

  1. Hell vannet av kikertene og ha dem over i en bolle.
  2. Riv skallet av sitronen og press ut saften med en sitronpresse. Ha sitronskall og -saft over i bollen.
  3. Tilsett Vita hjertego’ Optimal olje, hvitløk, spisskummen, tahini, salt og pepper, og kjør alt med stavmikser eller blender til du har en jevn og fin puré.

Hjemmelaget hummus holder i 7-10 dager i kjøleskapet.

Avokadohummus

Avokado gjør hummusen ekstra kremet og mild. Passer godt på brødskiven eller sammen med en salat.