Seks grillmarinader med mindre salt
Kutt ned på saltet, ikke smaken. Med disse smaksrike grillmarinadene får du grillmat med mye smak og mindre salt og sukker.
Med sol, varme og lange dager, er grillesesongen endelig i gang. Lange kvelder på terrassen nytes med deilig grillmat og hyggelig selskap. For å få ekstra god smak på grillmaten velger mange å marinere kjøttet i grillmarinade. Og selv om disse smaker godt, har de to uheldige egenskaper: De inneholder gjerne mye salt og sukker. Saltinntaket til nordmenn er det dobbelte av det som helsemyndighetene anbefaler, og det er viktig for helsen å minimere saltinntaket. Å minske inntaket av salt reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og magekreft.
Grillmarinader med mye smak
Mens saltet er uheldig for helsen, er sukkeret uheldig for grillmaten, fordi det kan føre til at maten brenner raskere og får en sort stekeskorpe.
Med disse seks grillmarinadene slår du to fluer i en smekk. Du får smakfull og sunnere grillmat, med minimal bruk av salt og sukker, samtidig som du unngår at grillmaten brenner seg.
Samtlige marinader holder til 1 kilo kjøtt eller fisk. Mariner kjøttet eller fisken i minst 30 minutter.
Til kjøttet:
Koreansk BBQ-marinade:
Du trenger:
1 dl Vita hjertego’ Optimal olje
1 ss sesamolje
0.5 dl soyasaus med mindre salt
3 fedd hvitløk
1 vårløk
1 ss ingefær
1 ss pepper
Slik gjør du:
Bland sammen Vita hjertego’ Optimal, sesamolje, soyasaus og pepper. Finhakk hvitløk, vårløk og ingefær og ha over i oljen.
Italiensk marinade:
Du trenger:
1 dl Vita hjertego’ Optimal olje
3 ss hvitvinseddik
0.5 dl mynte, persille og oregano
0.5 sitron (saften)
1 ss chiliflak
Slik gjør du:
Bland sammen Vita hjertego’ Optimal, hvitvinseddik og sitronsaft. Finhakk urtene og bland sammen med oljen.
Til fisken:
Sitrusmarinade:
Du trenger:
2 appelsiner (saft og skall)
0.5 lime (saften)
0.5 dl Vita hjertego’ Optimal olje
3 fedd hvitløk
1 ss ingefær
1 ss soyasaus
Slik gjør du:
Bland sammen appelsinsaft, limesaft, Vita hjertego Optimal og soyasaus. Finhakk hvitløk og ingefær og bland sammen med oljen.
Chilimarinade:
Du trenger:
1 dl Vita hjertego’ Optimal olje
3 ss sriracha chilisaus
1 ss chiliflak
0.5 dl appelsinjuice
4 ss honning
Slik gjør du:
Bland sammen alle ingrediensene og rør godt om.
Til kyllingen:
Sitronmarinade:
Du trenger:
1 dl Vita hjertego’ Optimal olje
1 sitron (saft og skall)
2 ss honning
1 ss timian
2 fedd hvitløk
0.5 ss pepper
Slik gjør du:
Bland sammen Vita hjertego’ Optimal, honning, timian og pepper. Riv skallet av sitronen, press ut saften og finhakk hvitløken. Bland sammen med oljen og rør om.
Hvitvinsmarinade:
Du trenger:
1 dl hvitvin
1.5 dl Vita hjertego’ Optimal olje
2 fedd hvitløk
1 dl krydderurter (persille, timian, oregano)
3 sitroner (saften)
Slik gjør du:
Kok opp hvitvinen slik at alkoholen fordamper og la den avkjøles. Tilsett Vita hjertego Optimal. Finhakk hvitløk og urter, press ut sitronsaften. Ha begge deler over i olje- og vinblandingen.