Få mer smak med mindre salt i maten
Salt er verdens mest brukte smaksforsterker, men vi bruker for mye av det. Heldigvis finnes en mengde råvarer og kryddere som gjør saltet overflødig.
Kroppen er avhengig av salt, men den behøver så lite som 5 gram salt for å kunne fungere optimalt. I dag konsumerer vi i snitt 10 gram salt om dagen, det dobbelte av hva helsemyndighetene anbefaler. For mye salt kan ha uheldige effekter på helsen og det kan føre til hjerte- og karsykdommer, særlig for de som lider av høyt blodtrykk.
Grunnen til at de fleste av oss elsker saltsmaken er nettopp på grunn av kroppens behov for salt. Saltet fremhever smaken på maten og smaksløkene våre er svært mottakelige for saltsmaken.
Mer smak, mindre salt
Det er gunstig for helsen å redusere bruken av salt, og det finnes flere måter å gjøre dette på. Rundt 80 prosent av saltinntaket kommer fra bearbeidede matvarer. Ved å lage maten fra bunnen av eller velge nøkkelhullmerkede matvarer, er det enklere å få kontroll på saltinntaket.
Skal du grille? Prøv noen av disse grillmarinadene med mye smak og lite salt.
En annen måte å redusere saltinntaket er å finne andre smaksforsterkere enn salt. Det finnes en rekke råvarer du kan bruke i stedet som tilfører maten smak. Bruk noen av råvarene under for å smaksette maten, og husk å alltid smake på maten før du tilsetter salt. Kanskje du ikke trenger salt i det hele tatt.
Vil du redusere saltinntaket? Her er råvarene du kan bruke i stedet:
Friske urter:
Basilikum: mild og søt, passer godt i tomatretter og pesto, blant annet.
Oregano: gir en kraftfull og aromatisk smak, en gjenganger i pizza- og pastasauser.
Persille: karakteristisk og mild smak, egner seg godt i supper og salat.
Dill: minner om anis og persille, nydelig til fisk og skalldyr.
Gressløk: gir en mild løksmak, perfekt til eggeretter.
Grønnsaker med sterk smak:
Løk: gir en sterk og syrlig smak når den er rå, mild og søt når den varmebehandles.
Hvitløk: gir som løken en sterk smak som rå, mildere når den er varmebehandlet.
Chili: det finnes mange ulike chilityper med ulike sterkhetsskalaer. Gir mye smak til maten.
Paprika: gir en mild og krydret søtsmak.
Kryddere med mye smak:
Spisskummen: også kjent som tacokrydderet. Gir en særegen aromatisk smak.
Karri: sterke og aromatiske kryddere som brukes mye i det indiske kjøkkenet.
Koriander: gir en krydret og behagelig nøtteaktig smak.
Pepper: saltets trofaste følgesvenn. Verdens mest brukte krydder med behagelig sterk og aromatisk smak.
Syrlige smakstilsettere:
Sitron: en av verdens mest brukte smakstilsettere. Du kan bruke både saften og skallet. Skallet er svært aromatisk, mens saften gir en syrlig og lett bitter, frisk smak
Lime: gir en litt søtere smak enn sitronen. Frisk og aromatisk, og særlig god til fisk og skalldyr.
Hvitvinseddik og rødvinseddik: gir en syrlig smak og er nydelig smaksetter i supper og sauser.