Slik får du nybakte, eltefrie rundstykker hver dag
Ferske, hjemmelagde rundstykker til frokost og matpakken hver morgen kan virke som en utopi. Men det er faktisk ikke umulig. Denne enkle, eltefrie rundstykkedeigen kan oppbevares i kjøleskap eller fryser i flere dager og brukes etter behov.
Duften av nystekte rundstykker er noe vi gjerne forbinder med helg, men ifølge Elin Rusnes Kvingedal fra bloggen Kjøkkenmagi er det slett ikke noe hokuspokus å få til dette i hverdagen også. Hun har utviklet en superenkel oppskrift på eltefrie rundstykker som du kan røre sammen på 10 minutter og oppbevare i kjøleskapet i 4 dager, og enda lengre i fryseren.
– Du trenger ikke jobbe med deigen etter den er rørt sammen, du tar bare ut en skje med deig fra kjøleskapet og legger direkte på stekebrettet. En porsjon gir cirka 25 rundstykker. Går det mye brødmat kan oppskriften dobles, men bruk da bare 15 gram gjær. Ellers er det veldig enkelt å røre sammen ny porsjon ved behov, sier Elin.
Om du ikke vil bruke tid på steking på morgenen, kan rundstykkene fint stekes om kvelden. Rugmelet gjør at de holder seg saftige lenge.
Elins eltefrie rundstykker
Du trenger:
- 500 gram hvetemel (eller spelt)
- 150 gram sammalt grov hvete (eller grov spelt)
- 100 gram sammalt grov rug (eller andre grove kornsorter, som havremel eller byggmel)
- 50 gram havregryn
- 10 gram fersk gjær
- 150 gram hakkede frø, kjerner og nøtter
- 15 gram salt
- 30 gram lys sirup
- 650 gram kaldt vann
Slik gjør du:
- Bland sammen det tørre i en bakebolle.
- Rør gjæren ut i 1 dl kaldt vann før du har i resten av vannet.
- Ha vannet og sirupen over det tørre og rør alt raskt sammen.
- Dekk bakebollen med plast eller lokk så det blir lufttett og sett den i kjøleskapet.
Steking:
Kjøleskapsdeigen kan brukes allerede dagen etter den er laget og holder i 4 dager om den er pakket helt lufttett.
- Ta deigen ut av kjøleskapet, bruk en spiseskje og scoop ut rundstykkeemner på cirka 60 gram per emne.
- Sett dem rett fra spiseskjeen på bakepapirkledd stekebrett uten å jobbe med deigen.
- Ha over litt rapsolje så ikke deigen henger fast i plasten og dekk til med plast.
- Sett ovnen på 230 grader varmluft og la rundstykkene hvile 20 minutter mens ovnen varmes opp.
- Stek rundstykkene i 15 til 20 minutter midt i ovnen.
Frysing:
Deler av deigen kan fint fryses. Når deigen er rørt sammen, deler du deigen i emner på cirka 60 gram, pakker dem enkeltvis i plastfolie og legger dem i fryseren.
Når du vil ha ferske rundstykker tar du den frosne deigen ut av fryseren kvelden i forveien og setter antallet emner du ønsker å steke på et bakepapirkledd stekebrett. Ha over rapsolje og dekk til med plastfolie.
La rundstykkene stå natten over (8 timer) og steke dem midt i ovnen på 230 grader varmluft i 15 til 20 minutter.