Slik baker du brød uten gjær
Enten du mangler gjær, ikke tåler gjær eller bare vil ha brødbaksten klar i en fei finnes det flere gode alternativer til vanlig brødbakst. Her deler Anne Cathrine Gulbrandsen fra matbloggen «ENEstående mat» sine beste tips til hvordan du best baker brød uten gjær.
– Jeg er veldig glad i nybakt brød og bare duften er jo verd innsatsen i seg selv. Men som «enestående» husholdning er det begrenset hvor mye brød jeg faktisk spiser og det går ofte lang tid mellom hver gang jeg tar frem kjøkkenmaskinen for å sette en gjærdeig. Et godt alternativ er å bake uten gjær. Da trenger jeg verken elte eller vente på heving, sier Anne Cathrine, som startet matbloggen enestaaendemat.no som et hobbyprosjekt for å kunne spise bedre selv og dele matgleden og -kunnskapen med andre. I dag jobber hun som matfaglig innholdsprodusent samtidig som hun driver bloggen på si.
Å bake uten gjær er også praktisk om du ikke plutselig oppdager at du ikke har gjær i hus, eller du vet at du ikke tåler gjær så godt. Men vær obs på at resultatet blir annerledes enn når du baker brød med gjær.
– Det blir ikke luftig bakst med lange fibre som gir god tyggemotstand, men det betyr ikke at alternativene er dårlige, sier Anne Cathrine. Her er hennes tre beste alternativer til brød uten gjær:
Natronbrød
– Natronbrød, eller sodabrød som det også kalles, er kanskje den metoden som gir det luftigste bakeresultatet uten å bruke gjær. Det går raskt å bake, noe som gjør det perfekt til helgefrokosten. Da kan jeg stå opp, røre sammen deigen og tre kvarter senere har jeg nystekt brød til frokost, sier Anne Cathrine.
Som navnet tilsier er det natron som er hevemiddelet i natronbrød, men det kan ikke gjøre jobben alene. For å få et luftig resultat trenger du et syrlig melkeprodukt som for eksempel kefir, crème fraîche eller yoghurt naturell til å sette i gang natronet. Det gir også en fin syrlig smak til brødet. Vanlig søt melk vil ikke ha samme effekten.
– Natronbrød kan oppleves som smulete, derfor bør det nytes når det er helt ferskt. Det er mulig å dele opp deigen og fryse ustekte emner natronbrød til en annen dag. Da er det bare viktig å justere på steketiden. Halvparten av deigen trenger cirka halvparten av steketiden, tipser Anne Cathrine.
Steinalderbrød uten egg
Steinalderbrød har blitt veldig populært de siste årene. Det skiller seg ut ved at det ikke inneholder hverken mel eller gjær, kun frø og nøtter. Steinalderbrødet er energirikt, inneholder sunt fett og rikelig med fiber. Og så metter det lenge.
– Egg er det vanligste bindemiddelet og i tillegg pleier det å inneholde en del olje. Jeg har lekt litt med en oppskrift på steinalderbrød uten egg. Ikke fordi jeg ikke tåler det, men det hender jo at jeg ikke har egg. Da er det mulig å bruke bløtlagte chiafrø som erstatning. Sammen med litt fiberhusk blir det nok til å holde alle godsakene sammen. Jeg har også valgt å redusere mengden olje, rett og slett fordi jeg ikke synes det er nødvendig med så mye. I stedet bruker jeg yoghurt naturell. Det gir nøttebrødet en deilig friskhet til alle frøene og nøttene, sier Anne Cathrine.
Har du lagd steinalderbrød før og synes det er vanskelig å kjære skikkelige skiver av brødet uten at det faller fra hverandre? I så fall har Anne Cathrine et smart tips på lur:
– Jeg pleier å grovhakke nøttene før jeg blander de sammen med resten. Da slipper du at brødskivene faller fra hverandre. Vil du eksperimentere litt med smak på steinalderbrødet går det an å tilsette litt nigellafrø eller tørkede urter som oregano eller rosmarin.
Proteinbrød
Proteinbrød er ganske kompakt og metter lenge. Det er i tillegg raskt å lage. Det som tar lengst tid er faktisk stekingen, forberedelsene er unnagjort på 5 minutter. Anne Cathrine lager proteinbrød med havregryn, cottage cheese og egg som hovedingredienser.
– Jeg liker smaken av havre veldig godt, spesielt i brød, så her får jeg full uttelling på smaksfronten. I tillegg liker jeg å ha i litt havrekli for ekstra fiber og sesamfrø for smak. Her er det selvsagt mulig å bruke kruskakli og andre frø også. Det passer godt sammen med ost og annet pålegg, til frokost, nistepakke og kveldsmat, tipser hun.
I proteinbrød er det ikke noe fint mel som binder deigen sammen eller elting som skaper sterke glutenbindinger. Bakepulveret er med på å heve brødet litt når det stekes, men det er ikke mye. Derfor er det viktig å bruke en blender eller stavmikser til å kjøre sammen egg og cottage cheese til du har en tykk, luftig og klumpfri masse. Eggene binder alt sammen og cottage cheese gjør brødet ekstra saftig og gir også en frisk smak.
Ferdigstekt og avkjølt proteinbrød kan oppbevares i en pose i kjøleskapet, da holder det seg saftig og godt et par dager.
– Brødet tåler også veldig godt å fryses. Siden jeg ikke spiser veldig mye brød, skjærer jeg det opp i skiver og fryser ned i porsjoner. Så tar jeg opp det jeg skal spise de neste par dagene og på den måten har jeg alltid «fersk» brød, avslutter hun.