Dette er et luftig og saftig grovt speltbrød med sprø skorpe og god smak fra rug. Det passer ypperlig som matpakkebrød og kan fint fryses ned. Når du baker med spelt, er det viktig å huske at speltmel trenger mindre elting enn hvetemel, så pass på å ikke overelte brøddeigen. Til denne oppskriften trenger du en brødform på 2 liter.

Kommentarer

  • zula.armstrong

    Dette brødet blir helt NYDELIG! Men, som andre også skriver, det er for mye deig for en vanlig brødform. Den hever utenfor, selv om jeg har hevet den mindre enn anbefalt i oppskriften. Mengden burde reduseres litt, så blir den perfekt!

    • tyson

      Takk for hyggelig tilbakemelding, Alexandra! Gøy å høre at baksten ble nydelig. Du kan redusere mengden litt hvis du ønsker det, eller bruke to brødformer. Kos deg med baksten i sommer 🙂

  • jalyn

    Hei, da har jeg akkurat tatt et brød ut av ovnen, d.v.s et brød + 1 pølse. Brødet hevet seg over kanten og la fra seg rest på risten. Den resten smakte i allefall godt med ost på. Er spent på hvordan resultatet av brødet ble.

    • gunner_schiller

      Hei Heidi! Det var leit å høre at baksten ikke ble helt vellykket, men flott å høre at smake ble god. Kan det være at deigen har hevet veldig lenge, eller for varmt? Da kan den bli overhevet, og kollapse i ovnen, og renne over kanten på formen. Håper ikke du har gitt opp, men prøver igjen. Lykke til! 🙂

      • rick

        Hei, brødet ble kjempegodt. Jeg doblet oppskriften og fikk da tre brød av den deigen. Dem ble helt fantastiske, lette, luftige og gode på smak. Kommer til å bake dem igjen.

        • lavina_hyatt

          Så koselig å høre at brødet ble kjempegodt, Heidi! Det setter vi stor pris på at du deler med oss. Takk skal du ha, og lykke til med baksten 🙂

  • brandyn

    Hei.Har bakt brødet ditt idag, men hadde ikke rugmel, brukte lettkokte havregryn i stedet. Det ble så godt, måtte smake på en varm skalk. Det hevde seg ble stort og luftig ,mvh Turid Myrland

    • rafael

      Hei Turid! Så flott å høre at brødet falt i smak, og at du fant din egen vri på denne oppskriften. Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med bakingen 😊

  • elwyn

    Ble et kjempegodt brød har bakt det flere ganger.

    • edmond

      Hei Karen Anne! Så hyggelig at du er fornøyd med oppskriften på speltbrødet og at du har bakt det flere ganger. Det er vi veldig glade for å høre, og ønsker deg lykke til som baker i 2025! 😊

  • nasir

    Er det riktig at denne brøddeigen skal være veldig bløt?

    • tracey

      Hei Maritha! Nei, den skal ikke være for løs i konsistensen, men akkurat passe, det vil si ikke rennende, men heller ikke veldig fast. Juster eventuelt med litt mer mel hvis den er blitt for løs. Lykke til! 🙂

      • gustave.runte

        Skal ikke deigen eltesf før den kommer i forma

        • isom.gutkowski

          Nei, den skal ikke eltes før den haes i formen, Helena. Lykke til! 🙂

  • micheal.glover

    hvor mange brød blir denne oppskriften?:)

    • robbie.kuphal

      Hei Jeanette! Oppskriften gir et brød i en brødform på 2 liter. Lykke til! 🙂

  • tremayne_hilll

    Hei!🙋Godt brød som er lett å lage, men jeg lurer på om man kan erstatte sammalt rug grov med sammalt hvete grov?

    • landen_zboncak

      Hei Jorunn! Ja, det kan du. Lykke til med brødbakingen, og god sommer! 🙂

      • schuyler

        Takk for svar!🥰

  • karl.blanda

    Supergodt brød som er lett å lage.

    • reta_ward

      Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, Øivind! Godt å høre at brødet og oppskriften faller i smak. Kos deg med brødbakingen 😊

  • frederick_cruickshank

    Wow ! 🙂 Dette er det saftigste og beste brødet på smak jeg har laget noensinne. Jeg er ikke så glad i rug så bytta ut med fin speltmel i stedet og det fungerte bra. Fungerte også bra og legge til en ss chiafrø, solsikke og linfrø. Takk for denne magiske oppskriften 🙂

    • kailey_bechtelar

      Så hyggelig at brødet faller i smak, Magnus! Det høres nydelig ut med din egen vri med å tilsette frø, takk for tipset. Kos deg med baksten! 🙂

  • ocie

    Supergode!

    • madisen

      Så hyggelig å høre at brødet faller i smak, Ingeborg! Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med baksten 😊

  • seamus

    Kan jeg sløyfe honning da honning har for høy Ford Map

    • kimberly_crooks

      Hei Magne! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å sløyfe honningen i dette brødet. Men vær oppmerksom på at smaken ikke vil bli helt den samme. Lykke til med bakingen! 🙂

  • margarete_vonrueden

    Kjempegode🤩👍

    • ben

      Hei Ellen Maria! Så hyggelig å høre at brødene og oppskriften faller i smak. Takk skal du ha, og god førjulstid til deg 🙂

  • elissa

    Hei, ny på brødbaking 🙂 lurte på om man kan tilsette havregryn og frø (eks chiafrø, linfrø og sesamfrø) til oppskriften og hvordan man evt gjør det? Må man redusere på melmengden? Også lurte jeg på om det går an å erstatte litt av vannmengden med soyaolje?

    Betyr forresten 2 porsjoner 2 brød?

    • efrain_schroeder

      Hei Simone! Du kan tilsette et par spiseskjeer (circa 20-30 gram) frø uten å redusere melmengden. Disse kan du ha oppi deigen sammen med melet. Tilsetter du havregryn derimot, må du justere litt på melmengden, eller vannet. Olje kan du tilsette uten å justert væskemengden. Ja, to porsjoner betyr 2 brød. Lykke til! 😊

  • oda

    Hei! Må en bruke honning ? Hva kan en evt. bruke isteden? 🙂

    • pete_bogisich

      Hei Vikki! Du kan erstatte honningen med noe annet søtt, som sukker eller maltekstrakt. Men vær obs på at hvis du bruker maltekstrakt vil det gi en litt annen smak på brødet. Lykke til med bakingen! 🙂

  • emile_johns

    lett å lage, ja, resultatet veksler iflg. melet jeg har brukt

    • brisa.lehner

      Hei Gerd! Så flott å høre at du synes brødet var lett å lage, håper det smaker! 🙂

  • rhianna

    Et nydelig og saftig brød🍞🍞😋😋og lett og lage,veksler litt med forskjellige meltyper😊

    • roy

      Hei May-Liss! Godt å høre at brødet faller i smak! Takk for den hyggelige tilbakemeldingen, og god bakelyst til deg! 🙂

  • leopold

    Dette ble veldig saftig! Takk for oppskriften!

    • judge

      Så flott at oppskriften falt i smak, Grete 😊

  • ransom.murphy

    Kjempegodt brød, og så lett å lage! Serverte det varmt med brie på, og la det andre brødet i fryseren.

    • nico.braun

      Så hyggelig å høre at brødet falt i smak, Siri! Godt å ha et brød på lur i fryseren ☺️

  • aaliyah

    Hvordan blir det når du fryser det?Synes speltbrød blir så smuldret etter frysing

    • myra_labadie

      Beklager sent svar, Marit!
      Det som skjer når man fryse brød er at glutenet brytes ned og dermed kan brødet oppleves som mer smulete. Anbefaler derfor at du heller fryser brødet ned i skiver for å bevare smak og konsistens på best mulig måte. Lykke til 😊

  • sherwood_blanda

    Hei
    Hvor stor brødform trengs til denne oppskriften?

    • gilbert

      Hei! 2 liter passer til denne 🙂

  • katrina.volkman

    Kjempegodt brød, men det hever ut over brødformen. Kan dette stekes i leirgryte isteden ?

    • walton

      Ja dette er rikelig til TO brødformer!