Et luftig og saftig brød som er perfekt når du vil ha nystekt brød til frokost, men ikke vil bruke mye tid på elting. Deigen lager du på 10 minutter og så lar du gjæren gjøre jobben mens du sover godt. Med mye havregryn og grovt mel i brødet, får du et brød som metter godt og passer perfekt i matpakken. Oppskriften gir 1 brød og er laget i en brødform på 2 liter.

Kommentarer

  • noe_ernser

    Kan man steke det med varmluft?

    • demario_balistreri

      Hei Bibbi! Ja, det kan du, men da må du senke temperaturen til 180 grader. Start med 260 °C (varmluft) til forvarming, og når brødet settes inn, senker du til 180 grader varmluft. Steketiden blir omtrent lik, 50–55 minutter, men følg med mot slutten – varmluft gir ofte litt raskere og jevnere steking. Lykke til! 🙂

  • jayden

    Det ble et fantastisk godt brød !! Dette blir ny favoritt her i huset 😀😀😀

    • magali.dooley

      Hei Tone! Så hyggelig å høre at brødet ble vellykket, det setter vi stor pris på at du deler, takk skal du ha. Kos deg med hjemmebaksten 😊

  • lottie

    Har laget denne deigen til 1 brød ikveld, halverte oppskriften. Er veldig spent på resultatet imorgen 😊

  • maximillian.ritchie

    Hei! Hvor lenge må den steke hvis man deler den i to brødformer?

    • nickolas_wisozk

      Hei Karine! Deler du deigen i to brødformer (1 liter i hver), bør steketiden reduseres til ca. 40–45 minutter. Lykke til! 🙂

  • zachariah.vandervort

    Hvor lenge bør jeg elte røra?

    • althea.hand

      Hei Runar! Den skal bare røres sammen til du har en løs deig, ikke eltes. Lykke til! 🙂

  • jody_nader

    Hei
    Kan man bare heve deigen i brødformene istede for bollen?

    • desiree_kreiger

      Ja, det kan du, Tone! Lykke til med bakingen 🙂

  • lisette

    Skal brødet stekes på over og under varme, eller varmluft?

    • rosella

      Hei Elise! Når annet ikke er nevnt i teksten kan du alltid ta utgangspunkt i over- og undervarme i våre oppskrifter, så her er det over- og undervarme som anbefales. Lykke til! 😊

  • eli.kerluke

    Skal man kna deigen etter heving, eller skal de bare rett oppi formene?

    • ryan

      Hei Sindre! Deigen skal helles rett opp i formene. Lykke til! 🙂

  • leta_kunde

    Nydelig godt brød! Men hva skjer om jeg dropper honningen? Har et barnebarn på snart 9 mnd som spiser brød, men så små barn skal ikke ha honning desverre. Er det noe annet jeg kan bruke istedet?

    • godfrey_cummerata

      Hei Tove! Det går fint å erstatte honningen med annen søtning, for eksempel sirup eller sukker. Lykke til! 🙂

    • alvina_haag

      Jeg baker dette brødet til min datter på 7 måneder. Erstatter honning med Malt ekstrakt. Det blir super godt og er en stor hit her i huset.

      • wanda

        Takk for flott tips, Åsa! Lykke til med bakingen 🙂

  • coralie

    Kan man få dette til å heve raskere enn 8 timer? Er ny på baking og vet absolutt ikke hva jeg gjør.

    • zane.donnelly

      Hei Roger! Akkurat denne oppskriften har 8 timer som minimum fordi det er eltefri og langtidshevet bakst, men kanskje du vil prøve deg på en av våre andre brødoppskrifter isteden? https://mills.dev06.dekodes.no/oppskrifter/ Lykke til! 🙂

  • marques.daniel

    Kan en bruke silikonform

    • cary

      Hei Åshild! Ikke alle silikonformer tåler ikke like høy varme som metallformer, så du må sjekke det før du eventuelt bruke formen. Lykke til! 🙂

  • warren.koepp

    Hei! Veldig gode brød!
    Eg lurte på om det går an å steike i dampovn, i så fall kor lenge?

    • jovanny.little

      Hei Annika! Vi har ikke stekt dette i dampovn selv, så vårt beste tips er prøve deg litt frem, og se hvordan det går. Lykke til! 🙂

  • meaghan

    Kjempegodt brød og overraskende enkelt å bake. Dette har jeg fått stor glede av å kunne. Nå kan de dyre brødene hos bakeren få ligge i fred.

    • lois_nienow

      Flott at du har stor glede av denne brødoppskriften, Arne! Det var hyggelig å høre. Lykke til med bakingen 🙂

  • asia

    Veldig saftig og godt brød som er så enkelt å lage. Genialt når man oppdager på kvelden at man mangler brød til dagen etter.

    • yvonne

      Takk for hyggelig tilbakemelding, Mette Kari! Flott at du er fornøyd med oppskriften. Lykke til med bakingen 🙂

  • icie

    Fantastisk godt brød, og såååå lett å lage! Er det mulig å få næringsinnhold per 100g?

    • jimmie.wunsch

      Hei Lene! Så hyggelig at du er fornøyd med oppskriften, takk for tilbakemeldingen. Hele brødoppskriften gir 2226 kcal og 74,5 g protein. Protein utgjør 13 prosent av energiinnholdet i oppskriften, mens fett utgjør 6 prosent og karbohydrat 76 %. Lykke til med baksten 🙂

  • keagan

    Disse brødene blir så saftige og gode
    Merker at når brødene er ferdige lukter de og smaker litt gjær. Er det noe jeg kan gjøre for å unngå dette? Jeg doblet oppskriften og brukte 2ts gjær. Hevet i 12 timer:)

    • cesar

      Hei Mina! Prøv deg med 1 ts gjær isteden, og test om du synes det gir et bedre resultat. Lykke til! 🙂

  • barton_kessler

    Fantastisk lettvi t og godt. Har byttet mel med spelt og putter i en del frø

    • adan.pacocha

      Hei Jorunn! Så flott at du er fornøyd med oppskriften, det setter vi stor pris på at du deler. Det høres nydelig ut med spelt og frø i dette brødet, det må vi prøve en dag. Lykke til med bakingen 🙂

  • ilene

    Tusen takk for denne oppskriften.
    Fantastisk gode eltefrie brød og helt topp når en ikke lenger har så lett for det med elting ….
    Lager alltid to brød.
    Jeg bruker 30 g fersk gjær og bytter ut 100g (av da 600g) hvetemel med havremel, og det har fungert helt supert for meg.

    • caterina

      Så godt å høre at du er fornøyd med oppskriften, Ellen-Marit! Det setter vi stor pris på å høre. Din vri smakte sikkert nydelig. Lykke til! 🙂

  • bianka

    Hei!
    Lurer på om noen har bakt dette brødet m glutenfritt?

    • owen.medhurst

      Hei Tone! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å erstatte melet med glutenfri blanding. Prøv deg litt frem, og fortell oss gjerne hvordan det gikk. Lykke til! 🙂

  • ona

    Hei! Brødet blir veldig godt, men hver gang jeg steker det og skal skjære i det blir det et «hull» i toppen av brødet så skorpen er ikke festet til brødet.. vet dere hva jeg gjør feil?🥰

    • issac_kemmer

      Hei Maud! Det er vi usikre på, men kan det være at du steker brødet i øverste del av ovnen, og at overvarmen blir for høy? Du får prøve deg litt frem. Lykke til 😊

  • easter_haag

    Kan man droppe honningen? Har en baby på 9 mnd 🙂

    • emilie

      Hei Cecilie! Ja, du kan erstatte den med annet søtstoff, som for eksempel sukker. Det er også mulig å droppe honning, men da vil smak og konsistens ikke lik som i den originale oppskriften. Lykke til! 🙂

  • tomasa_veum

    Kan jeg bruke 1 pk tørrgjær og ikke ha så lang hevetid?

    • quentin

      Hei Tove! Ja, det kan du. Lykke til! 😊

  • leif.kiehn

    Hei. Kjempegodt brød, tusen takk for oppskrift. Kan jeg spørre deg, bruker du kjøkkenhåndkle over brødene når du avkjøler på rist?

    • jerald.damore

      Hei Ingrid! Nei, det gjør jeg ikke, for jeg ønsker en så sprø skorpe som mulig. Lykke til! 🙂

  • marcia

    Kjempegodt brød. Like vellykket hver gang!

    • abdullah_king

      Godt å høre at brødene blir vellykket hver gang med denne oppskriften, Mette! Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med bakingen i 2025 🙂

  • erna_gottlieb

    Nydelig brød😀 bakte to brød, og brukte litt mere vann. Deigen hevet seg fint over natten. Jeg stekte brødene i 45 min.

    • vivien.goldner

      Så hyggelig å høre at brødene smakte nydelig, Hilde! Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med baksten i 2025! 🙂

    • dillan

      Skal man blande honning med vann først? Jeg har kun ekte honning som har ganske fast form. Eller bør det være flytende honning?

      • ona_hudson

        Hei Olga! Du kan bruke alle typer honning, og du trenger ikke blande den ut i melk først. Lykke til! 🙂

  • angelina_wiza

    Enig i at væskemengden må økes. Jeg trengte 6.5 dl for å få passe klissete brød. Og 50 min var nok i min ovn – ellers perfekt

    • verona.little

      Hei Ragnhild! Så hyggelig at baksten ble vellykket, og at du justerte væskemengden slik at det ble tilpasset akkurat din deig. Det setter vi stor pris på å høre. Takk skal du ha, og lykke til med bakingen i 2025! 🙂

  • gregoria.funk

    Jeg elsker dette brødet og det har blitt et fast innslag med nystekt brød på søndager hos oss! Det eneste jeg har problemer med er å beholde ferskheten under/etter nedfrysing. Jeg pleier å lage to brød av gangen og fryser ned halve brød i plast-/fryseposer når brødene er avkjølt, og så legger jeg de på benken for tining kvelden før vi skal spise de. Da opplever jeg brødene som tørre og litt kompakte. Hvordan anbefaler dere å fryse og tine brødene for å bevare mest mulig ferskhet?

    • turner.steuber

      Hei Sandra! Så hyggelig å høre at oppskriften faller i smak. Hvis du pakker ned brødet i tett plastpose med en gang det har blitt såvidt avkjølt bevares ferskheten mest mulig. Etter tining kan du også varme det i ovnen i 5 minutter på 180 grader. Et annet alternativ er å fryse ned brød i skiver, som noen sverger til. Lykke til! 🙂

  • jasmin.graham

    5 dl vann er ikke nok væske? Skulle det vært 10 dl? Deigen er overhodet ikke fuktig og klissete med bare 5 dl vann…?

    • harrison

      Hei Liv! Prøv deg litt fram med mer væske hvis du synes deigen blir for kompakt. Melets evne til å tiltrekke seg fuktighet varierer, og oppskriften er ment å være veiledende. Deigen skal ikke være for løs, men klissete i konsistensen. Lykke til med baksten! 😊

  • lesley_nolan

    Nydelige brød
    Jeg har brukt spelt hvetemel.
    Fantastisk god konsistens og smaker nydelig. Og så er det jo så lettvindt 👌🏻

    • jeremie_fahey

      Så hyggelig at du liker denne oppskriften, Siv Anne! Takk skal du ha for tilbakemeldingen. Enig i at dette brødet smaker nydelig. God bakelyst til deg! 🙂

  • fannie

    Brødet er kjempe gode og de hever veldig bra,lette å ta inn i formen.

    • godfrey.brown

      Så hyggelig å høre at du er fornøyd med oppskriften, og at brødene smaker godt, Ingunn! Det setter vi stor pris på at du deler, takk skal du ha, og lykke til med baksten 🙂

  • chauncey.blick

    Har forsøkt oppskriften to ganger nå, men får ikke deigen til å heve når jeg kun bruker 1ts tørrgjær og lar den heve over natten. Den har stått opptil 14 t, uten at noe har skjedd… Hever dermed heller ikke på etterhevingen. Har du tips? Må jeg røre mer i deigen når jeg lager den, kanskje?

    • sarai

      Hei Kaja! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke godt å si hva som er årsaken. Har du vært nøye med målene? Denne deigen skal være ganske løs og klissete sammenlignet med vanlig gjærdeig. Lykke til hvis du prøver igjen. Øvelse gjør mester, og ikke gi opp! 🙂

  • anika

    Deilig brød🌞 hadde ikke samalt hvete men brukte grovbakst og det ble veldig bra🙏 kjempeenkelt😍

    • colton.hilll

      Så koselig å høre at du synes brødet smaker deilig, Astrid Johanne! Og takk for tipset om å bruke grovbakst, det må vi prøve en dag. God bakelyst til deg! 🙂

  • claudia_kiehn

    Hei! Har dere næringsinnholdet på denne per 100g? I alle fall kcal. Greit å vite kcal i det minste

    • madeline.cummings

      Hei Hallvard! Takk for henvendelsen din. Den er sendt videre til vår ernæringsekspert, og vi oppdaterer deg så fort som mulig 🙂

    • kaci.hermiston

      Hei igjen Hallvard! Beklager sent svar på denne. Hele brødoppskriften gir 2226 kcal og 74,5 g protein. Protein utgjør 13 prosent av energiinnholdet i oppskriften, mens fett utgjør 6 prosent og karbohydrat 76 %. Kalorier pr. skive avhenger av hvor tykke skiver du skjærer, så det vil variere. Lykke til med baksten! 😊

  • augusta

    Han man erstatte noe av hvetemelet med mandelmel?

    • evert_altenwerth

      Hei Annette! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å bruke mandelmel. Prøv deg litt frem, og fortell oss gjerne hvordan det gikk 🙂

  • fabiola

    Nydelige bød baker 3 stk hver gang
    Men må jeg dobble gjæren til 3 ts eller kanskje holder d med 2 ts gjær

    • desiree_lakin

      Hei Mona! Vi anbefaler ikke å redusere gjærmengden, men prøv deg litt frem, og se hva som passer for deg. Lykke til! 🙂

      • christelle

        Jeg baker alltid to brød, med 1 ta gjær, det fungerer i allefall helt fint.

        • antwon_collins

          Godt å høre, Cornelia, takk skal du ha! Her får hver enkelt prøve seg litt frem, og finne ut av hva som passer best. God bakelyst til deg 🙂

  • mckenzie

    Kan man droppe honning ? Og i såfall, hva bruker man i stedet ?

    • ottilie

      Hei Bodil! Du kan droppe honningen, men vær oppmerksom på at både smaken og konsistens ikke blir helt den samme. Du kan erstatte honningen med annen type valgfri søtning, som for eksempel alle typer sirup eller sukker. Lykke til! 🙂

  • mayra_leffler

    Hei! Om jeg bruker 2 x 1,3 L former til mengden til 1 porsjon. Skal steketiden da være mindre? Jeg hadde dessverre ikke 2L stekeformer..

    Hilsen førstegangs brødbaker 🙂

    • timmothy

      Hei Marte! Ja, det stemmer at steketiden da blir noe kortere, ca 40 minutter vil nok holde. Lykke til! 🙂

  • darrion_kulas

    Mulig å bruke surdeig i dette brødet ?

    • emmitt_oconner

      Hei OA! Ja, det kan du. Lykke til! 🙂

  • cody

    Det ble et godt og saftig brød. Jeg reduserte mengden honning og tok en dl. Olje i det. Det ble også godt.

    • davon

      Hei Anna Helene! Godt å høre at du liker oppskriften, og fant din egen vri på den. Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med baksten! 🙂

  • belle

    Ramlet over denne oppskriften, og endte med et fantastisk godt brød. Og det første brødet jeg har fått til, etter 2 år med mange feilslåtte forsøk med andre oppskrifter.

    Dette blir det brødet jeg kommer til å bake heretter!
    Det ble perfekt i smak, perfekt stekt, og fikk masse skryt av andre også.

    Eneste jeg gjorde forskjellig var at jeg satte ved en skål med vann under stekingen. Og at jeg stekte på 220 ikke 210, men det er jo pga ovnen min, ikke oppskriften.

    Tusen takk!
    Hilsen en glad brødbaker 🙂

    • ottis

      Så hyggelig å høre at du er fornøyd med oppskriften og baksten, Anne! Takk for tips om vannskålen, da fikk du sikkert en sprø og fin skorpe. Lykke til med bakingen 🙂

  • elissa_weber

    Elsker dette brødet, tar alltid med ganske mye frø i tillegg til havregrynet. Nam.
    Jeg har et spørsmål! Er det mulig å lage brødet til rundstykker isteden?

  • shaniya

    Jeg bruker den brødformen du skriver men brødet blir ikke så mye høyere en kanten. Men saftig og luftig inni. Blir deres brød mye høyere?

    • jeanie.daniel

      Hei Trine! Det høres helt riktig ut at brødet ikke blir høyere enn kanten på formen. Håper det smaker, og lykke til med baksten! 🙂

  • angel_marvin

    Nydelig brød!
    Jeg setter inn en liten skål med vann og da blir skorpen ekstra sprø 🙂

    • marcelino

      Takk for hyggelig tilbakemelding og tips om vannskål for ekstra sprø skorpe, Elin! Det skal vi prøve en dag. Lykke til med baksten 🙂

  • savion.gislason

    Wow! Jeg lagde dette brødet for første gang i dag, mulig jeg hadde flaks, men det er det luftigste brødet jeg har laget noen gang! 🙂 Takk for en super oppskrift!

    • alia

      Så hyggelig å høre at oppskriften faller i smak hos deg, Julie, og at baksten ble vellykket! Det blir vi veldig glade for å høre. Lykke til med matlagingen i høst! 🙂

  • ansel

    Hei. Takk for en super oppskrift. Skal bake fir andre gang nå etter første vellykkede forsøk forrige uke. Lurte på om det går fint å heve deigen under lokk eller bør det være litt lufttilførsel? Har bakeboller med lokk så tenkte det var genialt dersom det er lurt.
    Takk for svar 😀 🙂

    • marian

      Hei Siri! Lokk går fint på bakebollen, lykke til! 🙂

  • norris

    Funker denne like fint glutenfri?

    • sammie

      Hei Mali! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å erstatte melet med rene glutenfrie meltyper som bokhvetemel, maismel og havregryn. Lykke til hvis du prøver, og fortell oss gjerne hvordan det gikk 🙂

  • kory

    Hei! Er det noe mulighet å få denne oppskriften i dl istedet for gram på melet? Student her, og har ikke kjøpt meg vekt hehe!

  • ervin

    Min stekeovn går kun til 250 grader. Er det kritisk at ovnen må oppvarmes til 260 grade? ( gradene skal jo settes ned til 200 grader når setter i brød deigen i ovnen).

    • myrtice.crooks

      Hei Hans! Det går fint, lykke til! 🙂

  • vernon_beatty

    Hei, ovnen min går kun opp til 230 C, vil det været et problem når jeg skal steke brødet?

    • kadin_kuvalis

      Hei Tuva! Det skal gå fint, du kan eventuelt la det steke noen minutter lengre, lykke til! 🙂

  • quinn

    Hvor mange kcal og proteiner er det i hele brødet? Evt per 100g?

    • remington

      Spørsmålet er sendt videre til vår ernæringsekspert som svarer deg så fort som mulig, Tomine! 🙂

    • ignacio_olson

      Hei igjen Tomine! Beklager sent svar på denne. Ifølge vår ernæringsekspert gir hele brødoppskriften 2226 kcal og 74,5 g protein. Protein utgjør 13 prosent av energiinnholdet i oppskriften, mens fett utgjør 6 prosent og karbohydrat 76 %. Lykke til med baksten! 😊

  • dallas

    Hvordan er det og fryse dette brødet?

    • clemens

      Det går fint å fryse, Malin! Varm det gjerne opp litt i ovnen før servering. Lykke til 🙂

  • bridgette

    Hei, kan du fryse brødet? Og vil det smake like godt når du tiner det?

    • shawna

      Hei C! Ja, brødet kan du fryse, og det smaker like godt etter tining, og blir ekstra godt hvis du varmer det litt i ovnen før servering. Lykke til! 🙂

  • letha_grant

    Noen som vet ca mye kcal og protein det er i brødet? Evt pr skive?

    • carli

      Hei R! Vår ernæringsekspert kan svare deg på det, og jeg legger inn svaret her så fort jeg hører fra henne. 🙂

    • hiram.goldner

      Hei, og beklager at du ikke har fått svar på denne tidligere. Spørsmålet er nå sendt til vår ernæringsekspert, og du vil få svar så fort som mulig. Takk for tålmodigheten! 🙂

  • rosalind

    Skal det ikke være noe fett i brødet?

    • vance_torp

      Hei Anne! Nei, det er ikke fett i denne oppskriften. Lykke til! 🙂

  • abdiel

    Har ferie og er på hytta. Andre gang jeg bruker denne oppskriften. Veldig godt brød som er enkel å lage til hele familien!

    Favoritt!

    • rosa_gleason

      Så hyggelig at oppskriften og brødet faller i smak, Kate! God bakelyst og ferie videre til deg! 🙂

  • delphia.kassulke

    Bakt mitt andre brød i dag.
    Det jeg bakte i går var nydelig og prøver på samme resultat i dag.
    Tror dette blir en favoritt!

    • addison_oberbrunner

      Så hyggelig at dette kan bli din favoritt, Heidi! Det setter vi stor pris på å høre. Lykke til med bakingen i sommer, og fortell oss gjerne hvordan det går 🙂

  • kristoffer

    Jeg har bakt dette brødet jevnt i lang tid nå. Det smaker veldig godt. Men jeg har to spørsmål:
    Jeg baker3 brød om gangen, hvor mye bør jeg da forlenge steketiden?
    Brødet virker og smaker gjennomstekt, men likevel setter det seg liksom et tynt deiglag på hver side av brødkniven når jeg skjærer det opp, hva er det som er årsak til det?

    • kitty

      Hei Turid! Eltefri bakst er enkel, men mange har erfaring med at det kan gi ulikt resultat fra gang til gang. Det er ikke alltid lett å vite nøyaktig årsak, fordi alle elementene som for kort eller lang hevetid, væskemengde, meltype og steketid spiller inn på resultatet. Baker du flere brød samtidig kan du legge til circa 10 minutter i steketid, men fordi alle ovner er forskjellige anbefaler vi at du prøver deg litt fram. Lykke til med bakingen! 🙂

    • royal_hessel

      Jeg har tidligere erfart det samme etter brødbaking med ulike oppskrifter. Også om jeg hadde fått den «hule» lyden ved å dunke/knipse på undersiden av brødet.
      Et tips er å måle temperaturen i brødet når du tror det er ferdig.
      Stikker steiketermometeret midt i brødet. Om temperaturen er mindre enn ca. 97 grader Celsius, så pleier jeg å steike det ca 15 min. lenger – gjerne etter å ha tatt det ut av forma/formene om det løsner greit. Og måler på nytt.
      Grovbrødene jeg baker pleier jeg å la stå til temperaturen er ca. 98 grader.
      Et raskt digitalt mattermometer er også nyttig til mye annen matlaging.

      • guillermo

        Takk for dine gode innspill, Jens! 😊

  • grady.bruen

    Synes brødet ble veldig bra, men hadde tendens til både smak og lukt av gjær. Hva kan dette skyldes?

    • alvis

      Hei Trude! Det kan være mange årsaker til at brødet lukter og smaker av gjær. Både gjærmengden, for kort eller lang hevetid, væskemengde og steking kan påvirke resultatet, så det er ikke godt å si akkurat hvorfor det ble slik denne gangen. Vi håper du vil prøve igjen. Lykke til! 🙂

      • jon_eichmann

        Jeg har samme opplevelse. I en liknende oppskrift sier dere at gjærmengden skal kuttes til en fjerdedel ved langtidsheving. Jeg skal prøve det neste gang!

        • lexus.beer

          Hei Frøydis! Ja, det gjelder å prøve seg litt frem for å finne det beste resultatet, lykke til! 🙂

  • brock

    Veldig god smak👍 æ var litt uheldig med hevingen men går greit å spise, prøver igjen, takk for oppskriften.

    • demetris.hintz

      Godt å høre at smaken var god, selv om du ikke var helt fornøyd med hevingen. Lykke til når du prøver igjen, og god sommer til deg! 🙂

  • marge.smitham

    Lager dette ganske jevnt til min samboer, da han trenger speltbrød og det ikke er så mange billige varianter i butikken av det. Han elsker det, og tåler det så mye bedre enn kjøpebrød👍

    • alessia.white

      Så hyggelig å høre at du baker dette jevnlig, Torill! Samboeren er heldig. Tusen takk for tilbakemeldingen, og god bakelyst 🙂

  • norma_raynor

    Fantastisk brød! 😉👌Saftig med sprø skorpe. Perfekt som barnehagebrød. Jeg hevet i 1 time og stekte det i 50 min (relativt ny ovn) brukte litt sukker siden jeg ikke hadde honning. Neste gang skal jeg teste med litt solsikkefrø i. Takk for oppskrift ⭐️

    • angela.veum

      Så koselig å høre at brødet falt i smak, Anette! Takk skal du ha. Det høres nydelig ut med solsikkefrø i. Lykke til med bakingen 🙂

  • natalia_hettinger

    Skal ha brødskiver til mandag når eg skal på jobb, og no er det søndag snart og eg har ikkje brød i huset. Satser på at dette kan bli min nye favoritt. Har hatt i ei gulerot i deigen. Tenker eg skal lage litt prim til å smøre på nysteikte skiver utpå ettermiddagen.

    • marlon.terry

      Håper det smakte, Knut! Fortell oss gjerne om det blir din nye favoritt. Lykke til med bakingen 🙂

  • araceli

    Hei! Satte akkurat deigen. Kan du forklare hvorfor det brukes kaldt vann? Vil gjæren gjøre jobben selvom?

    • leann

      Hei Eskild! Det er kaldt vann på grunn av at deigen langtidsheves, og gjæren trenger minst 8 timer på å gjøre jobben. Lykke til med bakingen 🙂

  • braxton

    Altså, stekes i 55 minutter?? Det er aaaaltfoooor lenge, mitt har støtt inne i 33 minutter og er brunt på toppen (med antydning til svart)!!

    • laron_oberbrunner

      Hei Birgitta! Steketiden som er oppgitt i oppskriftene våre er ment å være veiledende. Dette er fordi alle ovner er litt forskjellige, og en må tilpasse og justere etter hva som passer best for seg. Flott at du fant en steketid som passet din ovn. Håper det smakte! 🙂

    • tyrese.stark

      Husket du å senke temp fra 260 til 200 før du satt inn brødet?

  • robyn

    Har akkurat satt deigen. Det å røre ut honning er litt av en prøvelse, så spent på om den har fordelt seg i deigen (for det er ikke noe for de med svake armer).
    Likte at den ikke må på benken etter heving, for jeg hadde funnet en annen oppskrift som «krevde» det og det ble ikke armene helt happy for! Fortsettelse følger…………….
    😉

    • arne

      Takk for tilbakemeldingen, håper baksten ble vellykket, Birgitta! 😊

    • josh_shields

      Eg har funnet ut at honningen fordeles best i deigen hvis du først rører den ut i vannet👍

  • demetris.paucek

    Er temperaturen varmluft eller over/undervarme?

    • fiona

      Hei Elisabeth! Bruk over/undervarme. Du kan ta utgangspunkt i at det alltid er det i våre oppskrifter, hvis ikke annet er oppgitt. Lykke til med bakingen 🙂

  • lavina

    Kan man skippe honningen?

    • bell

      Hei Anni! Det kan du, men vær oppmerksom på at både konsistens og smak på brødet ikke vil bli det samme som nå du inkluderer honningen. Lykke til! 😊

  • monte_blick

    Elsker denne oppskriften!!
    Bakt brødet i mange mnd nå, å får mye skryt av det.
    Varierer med sammalt hvete fin og grov.
    Lar brødet etterheve til jeg får god høyde på det. Gjerne 1 time !
    Etter prøving og feiling med ny stekeovn, blir skorpen og fargen på brødet best på nederste rille 🙂
    Silikonformer egner seg dårlig til dette brødet, mtp temperaturen på ovn. Så viktig å bruke former som tåler 260 grader.

    • trycia.rosenbaum

      Hei Marte! Så hyggelig å høre at du er så fornøyd med oppskriften. Flott at du fant din egen vri på den, og varierer meltyper og prøver deg fram med steking. Ja, å bruke brødform som tåler 260 grader er veldig viktig, det er vi enige i. Lykke til med bakingen fremover, og tusen takk for flott tilbakemelding! 😊

  • granville

    Andre gangen vi baker brødet. Kjempegod oppskrift. Men syns den kan heve lenger i brødform før den skal i ovnen, enn bare en halvtime som det står i oppskriften.

    • gavin_funk

      Hei Kristine! Så hyggelig å høre at du er fornøyd med oppskriften, og at du har bakt brødet flere ganger. Du kan gjerne la brødet etterheve lengre enn en halvtime. Lykke til med baksten! 😊

  • lamont.raynor

    Hei! Veldig godt brød, men hvordan unngår jeg at skorpen blir brent? 🤔

    • felicia.keebler

      Hei Cecilie! Hvis du har problemer med brent skorpe kan du legge litt aluminiumsfolie over formen på slutten av steketiden. Lykke til! 🙂

      • joanny.king

        Ikke aluminiumsfolie, bakepapir er best, for aluminiumsfolie blir veldig varm og da kan brødet fortsatt bli brent på toppen!

  • franco_kutch

    Hei.
    Har akkurat satt deigen og gleder meg til å smake det i morgen!
    Hvordan skal jeg gå frem hvis jeg skal bruke gryte i stedet for brødform?

    • diego.grimes

      Hei Tine! Følg oppskriften som vanlig, men erstatt brødformen med en gryte uten lokk. Du kan bruke alle typer gryter, men mange foretrekker jerngryte. Tykkelsen på gryten og evnen til å lede varme vil avgjøre hvor lang steketid brødet trenger. Her er det lurt å prøve seg litt frem, men du kan regne med å øke steketiden noe. Lykke til!

  • dolly

    Dette må være det enkleste brødet som jeg har lagd, men det er også et av de bedre uten å være typ surdeigbrød. Bruker oppskriften jevnt nå, varierer med spelt og annet sammalt grovmel, med solsikkekjerner og annet på toppen. Flotters👌

    • janet.bins

      Hei Alexander! Så hyggelig at brødet faller i smak, og at du synes det er enkelt å lage. Det blir vi veldig glade for å høre, tusen takk! Det høres nydelig ut å variere meltyper. Ønsker deg lykke til med bakingen 🙂

  • josie

    Har berre brødform som tåler 230grader, korleis kan eg steike brødet då?

    • lourdes

      Hei Amalie! Jeg ville ikke tatt sjansen på å bruke en brødform som ikke tåler høy nok temperatur. Kanskje du kan finne noe annet å steke i? En ildfast form eller gryte går også bra. Prøv det litt frem og juster steketiden hvis det trengs. Lykke til! 🙂

  • kylee

    Passer brødet til frysing?

    • reynold_casper

      Hei TH! Ja, brødet kan fryses. Lykke til! 🙂

  • teresa

    Bakte dette i går, hadde i lunkent vann, 1 pose gjør, solsikkekjerner og gresskarkjerner. 1 time heving, 20 min etterheving, vann på toppen og så stekte det i 55 min. Virkelig nydelig og saftig 🙂 Pakket det inn i kjøkkenhåndkle og lå på benken i natt. Nesten bedre i dag. Super oppskrift.

    • matteo.miller

      Flott å høre at brødet falt i smak, og at du fant din egen vri på denne oppskriften, Irene! Lykke til med brødbakingen 🙂

  • deon

    Står at det skal heve på kjøkkenbenken. Er det ikke en risiko for bakterievekst når det står så lenge i romtemperatur?
    Kan man eve tuelt la det heve i kjøleskapet?

    • chyna.boyle

      Hei Cathrine! Når deigen hever over natten på benken er det uten fare for bakterievekst. Fordi temperaturen i kjøleskapet er lavere vil gjæren ikke utvikle seg nok på de timene som står i oppskriften. Lykke til med bakingen hvis du prøver deg på dette brødet 🙂

  • lucile_kihn

    Bruker man lettkokt havre, eller store havrekorn?

    • geraldine

      Hei Christine! Det er valgfritt om du ønsker å bruke lettkokte havregryn eller store. Lykke til! 🙂

      • kristoffer

        Takk for svar!

  • karolann.ohara

    Enkleste og beste brødet. Har laget det mange ganger. Har gjerne i litt kanel og chili også og kan fint bruke litt mer grovmel og mindre fint. Takk for kjempe oppskrift!

    • esteban_legros

      Hei Ken! Godt å høre at oppskriften faller i smak. Det var originalt med kanel og chili i brødet, takk for tipset, det må vi prøve en dag! Takk for hyggelig tilbakemelding, og lykke til med brødbakingen 🙂

  • henry

    Hei! Har noen former som er ovnssikre opptil 230grader. Vil det være for varmt for formene å bake disse brødene? Og har du noen tips til en førstegangs brød-baker? Har veldig lyst til å få dette til☺️

    • elda

      Hei Oline! Det beste er å bruke former som tåler høyere varme enn 230 grader. Angående vellykket eltefri bakst er det flere punkter å være oppmerksom på. Det er å være nøye med mengden gjær, og at hevetiden verken blir for kort eller for lang. Konsistensen på deigen er også viktig, og den skal verken være for løs eller for fast. Akkurat hvordan det beskrives er ikke lett, men det skal være mer løs enn fast. Prøv deg litt frem! Øvelse gjør mester når det gjelder denne type bakst. Lykke til! 😊

  • shaun.moore

    Dettevar aldeles nydelig, holder seg fuktig lenge🥰

    • horace.stiedemann

      Gøy å høre at brødet ble vellykket, Anita! Takk for tilbakemeldingen, og god bakelyst til deg! 🙂

    • esta.hills

      Enig

  • kathryn.little

    Jeg fikk ikke til denne oppskriften, og har prøvd flere ganger. Brødet hever ikke. Det skal sies at gjærbakst har aldri vært «min greie», og derfor prøvde jeg eltefritt. Jeg har variert både med mengden gjær, temperaturen på vannet , etterhvert ikke kaldt vann men lunkent, og prøvd å sette deigen ved en varmeovn. Det smaker godt, men blitt helt flatt. Deigen har nå stått til heving i 15 timer. Samme resultat

    • devan

      Hei Esther-Marie! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke godt å si akkurat hva som går galt, men det er viktig at deigen verken er for løs eller for fast. Akkurat hvordan det beskrives er ikke lett. Men øvelse gjør mester, og vårt råd er å ikke gi opp! Etter noe prøving og feiling med eltefri baking går det lettere å finne nøyaktig den rette konsistensen. Håper du vil forsøke igjen, lykke til! 😊

    • breana

      Tørr gjær skal ikke røres i vann, og ikke i nærheten av salt. Deigen skal ikke stå varm, sett den på benken eller på komfyren. Den skal ikke røres under heving (minimum 8 timer), ikke trykkes ned eller ristes på. Når du har helt deigen i formen skal du heller ikke «presse» den ned, bare dytte den lett utover. Og da skal den heller ikke heves varmt. Kan fint stå på benken i 69 minutter. Pass på at du ikke «dunker# borti formen, da kan deigen synke sammen.
      Og sjekk at gjæren ikke har gått ut på dato.
      Prøv igjen 😉

  • quinten

    Bakte det for første gang idag, var veldig sprø og god skorpe, og saftig og godt.

    • ebba.rowe

      Så hyggelig at brødet falt i smak, og at baksten ble vellykket, Berit! Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med bakingen! 😊

  • diana_heidenreich

    Hei! Hadde det funket å ta blandingen direkte i brødform og la den heve i ovnen som da automatisk slås på på morgenkvisten. Da kan man ha ferskt brød i det man står opp i stedet for 1,5 time senere. 🙂

    • donald_rowe

      Hei Thea! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å forsøke denne metoden. Prøv deg litt frem, og fortell oss gjerne hvordan det gikk. Lykke til! 😊

  • merlin

    Lagde deig til to brød i kveld, spennende å høre om mannen synes de er gode i morgen. Jeg har bakt ti speltbrød til meg selv tidligere i kveld, de er iallefall gode

    • yessenia_gerlach

      Du er litt av en superbaker, Bente! Håper mannen din satte pris på havrebrødene. Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med videre bakst! 😊

  • fatima_jacobson

    Beste hjemmebakte brødet vi har smakt, her i hus😃👏 Fantastisk at man også slipper gjærsmaken, at det er så sprøtt og saftig 🙌 Helt nydelig 🥰Tusen takk!!

    • hilbert.kris

      Bedre tilbakemelding kan vi ikke få, Elisabeth! Tusen takk for det, og god bakelyst til deg 😊

  • giuseppe_roob

    Wow! Vellykket og enkelt!!! Takk IG farvel til flate tunge brød 😍

    • fidel_boyle

      Så koselig å høre at baksten ble vellykket, Marte! Takk skal du ha for tilbakemeldingen, og god fredag videre til deg 😊

  • orville.kuphal

    Veldig enkel oppskrift, og brødet ble veldig bra. Jeg skal bake dette brødet flere ganger👍

    • dale.price

      Godt å høre, lykke til med bakingen, Ingjerd! 😊

  • marcos

    Hei!

    Jeg fulgte oppskriften og da ble deigen ganske flytende. Det stod en løs deig, så jeg tenkte det var meningen. Siden i andre oppskrifter så har jeg måttet bløtlegge storehavregryn og liknende først før jeg tar opp i melet. Men nå når det har gått 17 timer og den har stått er den fortsatt ganske flytende og det har ikke vært så voldsomt til heving heller. Det lukter også veldig gjær før jeg satte den i ovnen.

    Dere burde beskrive bedre hvordan deigen skal være og kanskje bedre hvordan ingrediensen bør blandes. Klissete deig er bedre begrep kanskje ? Jeg brukte siktet speltmel også brukte jeg grovmalt sammalt hvetemel og hadde oppi til to porsjoner (to brød)

    • demetris_monahan

      Hei Audun! Takk for tilbakemeldingen på oppskriften. Det er viktig for å få et vellykket resultat at deigen verken er for løs eller for fast. Akkurat hvordan det beskrives er ikke lett. Men øvelse gjør mester, og vårt råd er å ikke gi opp! Etter noe prøving og feiling med eltefri baking går det lettere å finne nøyaktig den rette konsistensen. Håper du vil forsøke igjen, lykke til! 😊

      • joan

        Takk for oppskrift som ser helt topp ut! Min mor er ikke så glad i honning i brød, kan jeg sløyfe det eller evt bytte det ut med matolje?

        • shanie

          Hei Elisabeth! Honningen i dette brødet kan du erstatte med noe annet søtt, som sukker, sirup eller lignende. Lykke til med bakingen! 😊

  • nakia_waters

    Dette ble ett smakfullt og godt brød som falt i smak for selv den kresne tenåringen i familien. 😊

    • weston

      Så hyggelig at hele familien likte brødet, Eva! Det er den beste tilbakemeldingen vi kan få. God bakelyst til dere! 😊

  • buddy

    Dette ble veldig godt (og enkelt)! Brukte siktet og sammalt spelt. Rakk et par varme skiver med brunost til kvelds😊

    • garrett_aufderhar

      Så hyggelig at brødet falt i smak, Mari! Høres nydelig ut med spelt i denne oppskriften. God bakelyst! 😊

  • lucile.stehr

    Hei! Ovnen min er litt ødelagt, så jeg bør bruke varmluft. Skal jeg justere litt på steketid eller varme da?

    • myles_lang

      Hei! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å bruke varmluft på 180 grader, og redusere steketiden til circa 40 minutter. Lykke til!

      • layla.johns

        Jeg bruker av vane alltid varmluft, og har fulgt denne oppskriften med oppgitt temperatur og steketid med godt resultat 🙂

        • emerald

          Godt å høre, takk skal du ha, Linda! Her gjelder det å prøve seg litt fram med sin ovn, og justere etter hva som passer best fordi ovner er forskjellige. God bakelyst! 🙂

  • tom

    Kan man droppe honningen?

    • charlotte

      Hei Marthe! Det kan du, men for best resultat anbefaler vi at du erstatter den med noe annet søtt, som for eksempel sirup, vanlig sukker eller brunt sukker. Lykke til! 🙂

  • clarabelle.doyle

    Nettopp bakt dette brødet for første gang. Brukte 1 pk gjær og 1 time fordeling, 1/2 time heving i form før steking. Tilsatte litt linfrø.
    Dette kommer jeg garantert å bake igjen .

    • melvin_balistreri

      Så hyggelig å høre at brødet falt i smak, og at du fant din egen vri på oppskriften, Ruth Elin! Lykke til når du baker igjen, og god sommer til deg! 🙂

    • otilia

      😊👍 . Nydelig brød. Gikk raskt og ryktene ferskt frokost brød. Brukte din oppskrift men tilsatt gresskar.
      kjerner 🍞

  • lou_grady

    Kan man droppe brødform? Jeg har tidligere bakt brød uten form. Bare trillet de og formet deigen som brød og lagt det på en stekeplate.

    • hollie_bernhard

      Hei Stine! Denne deigen er såpass løs at vi ikke anbefaler å bake dette brødet uten form. Formen gir også stekeskorpe til brødet. Lykke til med bakingen 🙂

  • lucie

    Hver gang jeg prøver eltefritt og heving over natten, opplever jeg at de alltid revner og blir veldig deformert. Hvorfor det, montro? Må de eltes mer for hånd? Eller skal det være mer vann slik at deigen er for bløt til å eltes? Men brødene var gode på smak, og jeg syns ideen med lang heving og eltefritt er spennende, så jeg gir ikke opp helt enda😁

    • maybell_renner

      Hei Gunn Pia! Det var leit å høre at baksten ikke blir vellykket. Det er ikke godt å si akkurat hva som går galt, men det er viktig å passe på at deigen ikke hever over 18 timer. Den skal ikke eltes for hånd, bare røres sammen. Og vær nøye med målene slik at du får en passe løs deig. Lykke til med bakingen, vi er enig at du ikke skal gi opp 🙂

  • marco

    Hei, har 2 former på mindre enn 2 liter. Kan jeg ikke bare steke deigen fordelt likt i dem? Evt hvor lang steketid får jeg nå tro? 🤗

    • vern_buckridge

      Hei Ann-Therese! Det har vi ikke prøvd selv, men. det skulle ikke være noe i veien for å steke i to mindre former. Kort ned noe på steketiden til circa 40 minutter. Lykke til! 🙂

  • ona

    Nydeligt

    • dulce

      Herlig å høre at oppskriften falt i smak hos deg, Herdis! Takk for det, og lykke til med bakingen 🙂

  • eveline

    Går det an å bruke denne oppskriften til rundstykker i muffinsformer?

    • gilberto

      Hei Liv! Det har vi ikke prøvd selv, men har du et muffinsbrett som tåler 260 grader skulle det ikke være noe i veien for å prøve. Lykke til med bakingen, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂

  • flavio.hodkiewicz

    Litt vanskelig å finne 2 liter brødform som tåler 260 grader, og lurer på om en brødform på 1,7 liter holder?

    • owen

      Det går bra med en form på 1,7 liter, Heidi, lykke til med bakingen! 🙂

      • lurline.stark

        Tusen takk 🙂

  • clemens_powlowski

    Dette var et veldig godt og enkelt brød Skal helt klart lages igjen.

    • fred

      Så koselig tilbakemelding å få, Mona! Takk skal du ha, og kos deg med brødbakingen fremover! 🙂

  • sarina.turcotte

    Vi har bakt dette brødet fast i ett år nå til hele familien. Og vi elsker det. Beste oppskriften jeg har funnet. Pleier å variere fritt med forskjellig grovt mel og frø. Men alltid 600 g hvetemel.

    • diana

      Så hyggelig å høre, Maria! Takk for tilbakemeldingen, og god bakelyst til deg! 🙂

  • ruth

    Et nydelig brød, hadde i litt nøtter nydelig.

    • karli

      Nøtter høres nydelig ut i dette brødet, Svanhild, takk for tipset! 😊

  • della.lockman

    Veldig godt med noe godt pålegg! Kommer absolutt til å lage dette igjen

    • ofelia

      Så hyggelig å høre, Lea! Takk for tilbakemeldingen og lykke til med brødbakingen fremover! 😊

  • cali

    Hei, kan deigen legges i formen med en gang eller skal den heves i en større bolle?

    • tremayne_wilkinson

      Hei Brødbakeren! Vi anbefaler at du lar deigen heve i en bolle med plast over i minst 8 timer på kjøkkenbenken. Deretter har du brøddeigen over i en godt smurt brødform før steking. Grunnen til dette er fordi det ikke er plass til å heve i brødformen. Lykke til! 🙂

      • maximilian

        Takk for svaret!

  • llewellyn

    Kan man tilsette gresskarkjerner, solsikkefro o.l. i tillegg? Skal man isåfall redusere noe av det andre tørre?

    • frederik_kulas

      Hei Stine! Ja, tilsett gjerne frø og kjerner i deigen, og du trenger ikke redusere noe av det tørre. Lykke til! 🙂

  • cynthia_schmeler

    Lages jevnlig som et billigere og ferskt alternativ til butikkjøpt brød, ganske fornøyd med oppskriften! Brødet smaker deilig. Eneste er at brødet sitter godt fast i brødformen hver gang til tross for at jeg smører det godt med olivenolje før steking. Gjør jeg noe feil, kanskje?

    • carmella.trantow

      Hei Ingrid! Så hyggelig å høre at brødet faller i smak! Du kan enten forsøke å strø formen med litt mel etter at den er smurt, eller legge en strimmel med bakepapir i formen neste gang du baker. Lykke til! 🙂

    • boris

      Jeg fikk brødform i silikon, de er absolutt å anbefale. Fungerte bra på denne oppskriften også 👍

    • monserrate

      Hadde samme problem men fant ut at det er mye lettere å få de ut av formene om man venter 10 minutter etter de er ute av ovnen

  • sadie

    Skal prøves ja.

    • jarrod

      Hei Vigdis! Så hyggelig å høre at oppskriften frister! Lykke til med brødbakingen, fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂

  • miracle_stracke

    Smaker gjær

    • amaya_schumm

      Hei Ingvild! Det var leit å høre at brødet smakte gjær. Det kan ta litt trening å få til eltefri bakst, så vi håper du ikke gir opp, men vil prøve igjen! Anbefaler deg å følge oppskriften nøye, og bruke kun 1 ts tørrgjær og sørge for at deigen hever i minst 8 timer. Det er viktig for å få et vellykket resultat. Hever du deigen for lenge (over 18 timer) risikerer du at gjæren dør, og at brødet ikke hever i det hele tatt. Lykke til! 🙂

  • ines

    Nam nam nam, barnebarna likte det veldig godt!

    • dixie_grady

      Så hyggelig å høre at brødet falt i smak, Gudrunn 😊

  • viola.goldner

    Jeg fire doblet oppskriften. Men stemmer det at det skal være 4 små skjer med gjær?

    • armani

      Beklager sent svar, Cecilie – det ser ut som kommentaren din har blitt glemt!
      Håper du fant ut av det, men ja, det er svært lite gjær som skal til når man baker eltefritt. Den lange hevetiden gjør mesteparten av jobben og bidrar til veldig god smak 😊