Eltefritt havrebrød
Et luftig og saftig brød som er perfekt når du vil ha nystekt brød til frokost, men ikke vil bruke mye tid på elting. Deigen lager du på 10 minutter og så lar du gjæren gjøre jobben mens du sover godt. Med mye havregryn og grovt mel i brødet, får du et brød som metter godt og passer perfekt i matpakken. Oppskriften gir 1 brød og er laget i en brødform på 2 liter.
Ingredienser
Slik gjør du
1. Bland sammen siktet hvetemel, sammalt hvete, havregryn, salt og tørrgjær i en bolle.
2. Tilsett vann og honning og rør sammen ingrediensene til du har en løs deig.
3. Dekk bollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken over natten. Deigen bør heve i minst 8 timer, men ikke lenger enn 18 timer. Da risikerer du at gjæren dør og brødet hever ikke.
4. Ha brøddeigen over i en godt smurt brødform og la den hvile i 30 minutter.
5. Varm opp stekeovnen til 260 grader.
6. Sett brødformen inn i ovnen på midterste rille og senk temperaturen til 200 grader.
7. Stek brødet i 55 minutter.
8. Ta brødet ut av formen umiddelbart etter at det er ferdigstekt og la det avkjøle på en rist. Dette er viktig for å få ut dampen og få sprø skorpe.
9. La brødet hvile i minst 10 minutter før du skjærer i det.
10. Server nystekt brød med Soft Flora og ditt favorittpålegg.
Tips!
Vil du ha brødet klart samme dag? Bruk 1 pose tørrgjær og la deigen heve på et lunt sted i 1 time.
Smaker gjær
Hei Ingvild! Det var leit å høre at brødet smakte gjær. Det kan ta litt trening å få til eltefri bakst, så vi håper du ikke gir opp, men vil prøve igjen! Anbefaler deg å følge oppskriften nøye, og brukte kun 1 ts tørrgjær og sørget for at deigen hevet i minst 8 timer. Det er viktig for å få et vellykket resultat. Hever du deigen for lenge (over 18 timer) risikerer du at gjæren dør, og at brødet ikke hever i det hele tatt. Lykke til! 🙂
Nam nam nam, barnebarna likte det veldig godt!
Så hyggelig å høre at brødet falt i smak, Gudrunn 😊
Jeg fire doblet oppskriften. Men stemmer det at det skal være 4 små skjer med gjær?
Beklager sent svar, Cecilie – det ser ut som kommentaren din har blitt glemt!
Håper du fant ut av det, men ja, det er svært lite gjær som skal til når man baker eltefritt. Den lange hevetiden gjør mesteparten av jobben og bidrar til veldig god smak 😊