En brøddeig – tre forskjellige matpakkebrød
Med denne basisoppskriften kan du lage tre ulike typer eltefritt brød: gulrotbrød, solsikkebrød eller nøttebrød. Lag tre forskjellige og fyll opp fryseren, eller varier fra gang til gang. Brødene kan fryses i opptil 3 mnd.
Ingredienser til ett brød:
- 200 gram sammalt hvetemel, finmalt
- 200 gram siktet hvetemel
- 1 ts salt
- 0.25 ts tørrgjær
- 4 dl vann, romtemperert
- 1 ss honning
Solsikkebrød: tilsett 1 dl solsikkefrø i deigen + 0.5 dl solsikkefrø til topping
Gulrotbrød: tilsett 1 stk stor gulrot, revet, i deigen
Valnøttbrød: tilsett 100 gram hakkede valnøtter i deigen
Slik gjør du:
1. Bland sammen sammalt hvetemel, siktet hvetemel, salt, honning og tørrgjær i en bolle.
2. Tilsett vann, honning og enten valnøtter, solsikkefrø eller revet gulrot i melblandingen og rør rundt til du har en klissete deig.
3. Dekk til bollen med plast og la den heve på kjøkkenbenken i ca. 8 til 12 timer.
4. Varm opp ovnen til 260 grader.
5. Ha deigen over i en brødform og la den etterheve på kjøkkenbenken i 30 minutter. Om du lager solsikkebrød strør du 0.5 dl solsikkefrø over brødet før du setter det til heving.
6. Sett brødformen inn i ovnen på midterste rille og senk temperaturen til 210 grader.
7. Stek brødet i 45 minutter, og la det hvile uten form på en rist i 10 minutter før du skjærer i det.
TIPS:
1. Deigen bør ikke heve lenger enn 18 timer. Da risikerer du at gjæren dør, og deigen vil ikke heve. 2. Vil du ha brødet klart samme dag? Da kan du bruke 1 pakke tørrgjær i deigen og la den heve i 1 time på kjøkkenbenken.