Vørterbrød
Vørterbrød, også kalt vørterkake, er et tradisjonsrikt bakverk fylt med deilige julekrydder. Vørterkake har blitt bakt i Norge i over 300 år og var et resultat av ølbryggingen på 1700-tallet. Vørterkakene ble den gang laget av gjæren og bunnfallet som ble igjen i øltønnene. Vørterkake smaker herlig for seg selv, eller toppet med godt pålegg.
Ingredienser
Fordeig
Hoveddeig
Slik gjør du
Fordeig
Hoveddeig
1. Varm opp melken til cirka 37 grader. Rør ut sirupen i melken.
2. Bland sammen rugmel, anis, allehånde, nellik, kardemomme, pepper og rosiner.
3. Ha melblandingen og melken over i bollen med fordeig og elt alt sammen til du har en glatt og smidig deig.
4. Dekk til bollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i 1 time.
5. Ha deigen over i en brødform som er godt smurt med Melange.
6. La deigen etterheve under et kjøkkenhåndkle i 30 minutter.
7. Varm opp ovnen til 180 grader.
8. Stek brødet på midterste rille i 45 minutter.
9. Nyt brødet med for eksempel margarin og brunost.
Tips!
Har du ikke brødform kan du også forme deigen til et brød på et bakepapir.
Tips!
Lyst på mer julebakst? Her finner du over 80 oppskrifter på klassikere og nye julekaker som gir deg smaken av jul.
Alt for lite veske (øl/melk) i forhold til melet😕
Det er ikke noe i veien for å redusere mengde mel eller øke væskemengden med en desiliter dersom du synes deigen virker tørr. Lykke til med bakingen 😊
Mengda øl og mjølk var perfekt for meg. Eg lurte i litt sukker og, for det såg eg det var i andre oppskrifter.
Så hyggelig å høre at du likte oppskriften vår 😊
Går også fint med Tina smør eller Bremykt i stedet for Melange
Ja, dette deilige vørterbrødet kan bakes med det du selv foretrekker 😊
Står ingenting om at det skal være melange i oppskriften…?
Nei, det stemmer at det ikke er Melange i selve brødet. Vi har brukt Melange til å smøre brødformen, men du kan selvsagt bruke smør eller nøytral olje om du ønsker det 😊