Serinakaker
Serinakaker er selvskrevne blant de syv sortene for veldig mange og er blitt bakt i Norge i over 100 år. Serinakaker er runde småkaker med riflemønster, knuste mandler og perlesukker på toppen. De er ikke ulike sandnøtter av utseende, men den karakteristiske, nevnte toppingen gjør at man kan skille de to. Oppskriften gir cirka 30 kaker.
Ingredienser
Pynt
Slik gjør du
1. Ta Melange ut av kjøleskapet og sett det på benken en time før du skal bake.
2. Pisk 150 gram Melange og sukker i en bolle til det er hvitt og kremaktig.
3. Tilsett egg og rør godt sammen.
4. Bland mel, vaniljesukker og hornsalt og sikt inn i bollen. 1 krm hornsalt er ca. 1/5 ts.
Tips!
Grunnen til at man gjerne bruker hornsalt i småkaker er at dette gjør kakene sprø. Har du ikke hornsalt tilgjengelig kan du bytte ut med tilsvarende mengde bakepulver, men vær da obs på at kakene vil bli mykere.
6. Arbeid deigen raskt sammen og la den stå kjølig i et par timer. Dette gjør deigen at fettet i deigen blir kaldere og dermed blir den enklere å jobbe med når du skal forme den til kaker.
7. Trill fingertykke pølser av deigen og dele de opp i små emner som trilles runde. Sett kakene på en bakeplate dekket med bakepair.
8. Trykk dem litt flate med en gaffel, pensle med vispet eggehvite, og dryss over perlesukker og hakkede mandler.
9. Stek i stekeovn ved 180 grader i 10-12 minutter, midt i ovnen, til serinakakene er lysbrune. Avkjøl kakene på rist etter steking.
Kan vi bruke vanlig salt
Hei! Nei, hornsaltet kan ikke erstattes av vanlig salt. Da vil kakene ikke smake godt, så det anbefaler vi ikke. Lykke til! 🙂
Hei hvor mamge kjeks blir det ca utav en porsjon? 😊
Hei Camilla! Oppskriften gir cirka 30 kaker. Lykke til, og god bakelyst! 🙂
Kan man ha sjokolade i deigen?
Hei Kåre Odd! Å tilsette sjokolade vil gi en veldig annerledes smak på serinakakene enn den originale smaken. Lykke til! 🙂
Hva kan jeg bruke i stedet for perlesukker?
Kan man bruke havsalt eller Himalaya osv?
Hei Christian! Å bytte ut sukkeret med salt vil gi en veldig annerledes smak på serinakakene enn den originale smaken. Hvis du ikke ønsker å bruke perlesukker kan du eventuelt bare dekorere kakene med hakkede mandler, og droppe perlesukkeret helt. Lykke til! 🙂
Eg forsto ikke heiltopskriften din mils😒😞😩
Beklager sent svar 😅
Vi vil gjerne hjelpe deg, men da er det fint om du kan forklare litt nærmere hva det er det du ikke forstår med oppskriften?
De blei kjempe gode , men isteden for mandler brukte jeg pistasjenøtter , å det smakte veldig godt.
Hei Ann Torhild, det høres ut som et supergodt alternativ! Takk for tips 🙂
Har prøvd med både Melange og meierismør, ble ikke så sprøe med meierismør, så derfor bruker jeg kun Melange!
Så hyggelig å høre, Arna Irene! Den ekstra sprø konsistensen er en av grunnene til at mange foretrekker å bruke Melange til julebaksten. God bakelyst 😊
Hvorfor ikke meierismør?
Hei Mette! Dersom man foretrekker meierismør, så kan man helt fint bruke det. 😊 Lykke til med bakingen!
Er 1 krm like mye som 1 teskje
Hei Anne Karin! 1 teskje = 5 kryddermål 😊
Hvor mye er 1 krm?
Hei Eli! 1 kryddermål (krm) = 1 milliliter (ml). 😊