Ostekake med gelélokk
En klassisk ostekake med gelélokk er alltid blant favorittene på kakebordet og det forstår vi godt. Sødmen i geléen passer perfekt sammen med den friske og fløyelsmyke ostekremen, og den sprø kjeksbunnen. Ved å variere topping og fargen på gelelokket kan denne kaken enkelt pyntes til å passe både konfirmasjon, bryllup, bursdag og 17. mai. 1 porsjon gir 1 kake tilpasset en rund kakeform på 22-24 cm.
Ingredienser
Bunn
Ostemasse
Gelélokk og pynt
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Bunn
1. Fest bakepapir i bunnen av en kakeform (22-24 cm).
2. Kjør Digestive-kjeks og flytende Melange i en foodprosessor, til du har en finkornet masse.
3. Om du ikke har foodprosessor kan du også ha kjeksen i en plastpose og knuse de med en kjevle til du får små smuler. Ha kjeksmulene i en bolle og bland sammen med flytende Melange.
4. Press kjeksmassen ned i kakeformen, til du har en jevn kakebunn. Sett kakeformen kjølig mens du lager ostekremen.
Ostekrem
1. Kok opp vann og rør inn sitrongelépulveret til det er oppløst. Avkjøl til romtemperatur.
2. Visp sammen kremost og lettrømme. Sikt inn melis og vaniljesukker og visp til alt er godt blandet.
3. Pisk kald kremfløte i en annen bolle til du har en luftig krem. Vend kremen forsiktig inn i ostemassen.
4. Tilsett sitrongeléen i en tynn stråle mens du rører forsiktig om. Pass på at alt blir godt blandet.
5. Ta kakeformen ut av kjøleskapet og hell ostekremen over kjeksbunnen. Bruk en stor tallerken eller bunnen til en større kakeform til å dekke over kakeformen. Plastfolie fungerer også godt, bare vær forsiktig så den ikke faller ned på ostekremen.
6. Sett ostekaken i kjøleskapet i minimum 6 timer, til den har stivnet helt.
Gelélokk og pynt
1. Kok opp vann og rør inn jordbærgelépulveret til det er oppløst. Du kan også bruke andre typer gelé om du ønsker, som bringebær, kiwi og pasjonsfrukt.
2. Avkjøl geléen til den er romtemperert, men fremdeles flytende.
3. Ta den stivnede ostekaken ut av kjøleskapet. Hold en spiseskje over ostekaken mens du forsiktig heller jordbærgeléen over på skjeen i stedet for rett på ostekaken. Da blir ikke strålen så intens og det minsker sjansen for at du får merker i ostekremen.
4. Dekk til kakeformen igjen og sett tilbake i kjøleskapet i minimum 2 timer, til gelélokket har stivnet.
5. Bruk en skarp kniv til å løsne kaken fra formen. Pynt med friske bær og hvite marengstopper rett før servering. Kaken bør oppbevares kjølig helt til den skal serveres.
Tips!
Husk å beregne nok tid til at både ostekremen og gelelokket får stivnet. Lag gjerne kaken kvelden i forveien!
Kor lenge er den holdbar, kan den fryses?
Hei Anne Britt! Ostekaken kan fryses, men konsistensen på ostemassen endrer seg noe ved tining. Det kan derfor være lurere å oppbevare den i kjøleskap. Om ostekaken pakkes godt inn, holder den seg i minst tre til fire dager, så kanskje du ikke trenger å fryse denne ned? Lykke til! 🙂
jeg elsker ostekake
Hei Ola! Så hyggelig å høre, da kanskje du vil prøve denne oppskriften? Lykke til! 🙂
Jeg laget den også Laktosefri ved å bruke Laktosefri Philadelfia ost, Lettrømme og kremfløte.
Hei igjen Vibeke! Takk for at du deler tips om både gluten- og laktosefri variant av denne ostekaken. 🙂
Jeg laget denne med Semper glutenfrie havredigestive kjeks. De er ikke så søte så jeg tok 1 ss melis og blandet i. Kaken ble kjempegod.
Kan anbefales 🙂
Hei Vibeke! Så flott at kaken falt i smak, og takk for godt tips om melis som tillegg til glutenfrie kjeks i bunnen. Lykke til med videre baking! 🙂
Hei!
JEg har dessverre ikke mulighet til å vente i 6 timer for at ostelaget stivner. Er det mulig å sette kaken i fryseren for å forkorte stivneprosessen? I så fall hvor lenge? Hilsen Negar
Hei Negar! Det har vi ikke prøvd selv, men jeg vil tro at hvis du setter den i frysen i en times tid så vil den ha stivnet ganske godt, men du får prøve deg litt frem. Lykke til! 🙂
Går fint å sette i fryseren. Ca 1 time, så kan du legge på gelelokket. Maks en halv time etter så kan den serveres.
Hei. Jeg hadde en pizza i frysen. La den over kake formen. Gikk greit og fort. Elin.
Utrolig god oppskrift. Lagde den igår, og smakte perfekt!
Ingenting gleder oss mer enn å høre at kaken falt i smak, Linnea! Tusen takk for tilbakemeldingen, og god sommer videre til deg! 🙂
Jeg skal prøve i dag. Har blitt skikkelig kakemons.
Så hyggelig å høre at oppskriften på ostekake frister, lykke til! 🙂
Det tar vel ikke kun 60 minutter å lage denne kaken men mer enn 8 timer. Kjekt å kunne lese det øverst. Men gleder meg å prøve en gang.
Hei! Vi angir tiden man bør sette av til å bake i våre oppskrifter men ser poenget ditt. Håper du lar deg friste til å prøve oppskriften en gang du har god tid. God bakelyst 😊
Jeg har akkurat bakt den. Blir spennende å smake… Jeg lagde bunn og ostekremen på torsdag, så tok jeg lokket i går.. Da var det lett å få den til. Ser veldig god ut. 🤗
Så gøy å høre at du har prøvd oppskriften vår, Monica! Håper smaken også svarte til forventningene 😊
Flytende melange funker ikke, enkelt og greit.
Vi har brukt flytende Melange til kaken som er på bildet. Som du ser er bunnen litt mer smulete enn hvis man bruker smeltet Melange eller smør og det krever litt mer jobbing med å pakke bunnen så hard som mulig 😊
Enig i at flytende Melange ikke stivner skikkelig. Selv bruker jeg alltid meierismør. Det blir alltid vellykket.
Hei Berit, godt du har funnet en måte som du trives med 🙂 Trikset med flytende Melange er å pakke smulene tettest mulig sammen.
Kan ikke derre som lagde nettsiden sette inn noen bilder i prosessen av kaken, jeg sjønnte ikke oppskriften.🙂🙃
Hei, og takk for godt innspill – skal ta det videre her. Var det noe spesielt du ikke forstod, som jeg kanskje kan hjelpe deg å få klarhet i? 😊
En kjeksbunn med flytende Melange vil forbli bløt da flytende Melange ikke stivner i kjøleskap.
Hei Anne Kristin, og takk for innspill! Det stemmer at kjeksbunnen blir noe løsere med Flytende Melange, men vi har laget mange kjeksbunner på denne måten og det går fint så lenge man pakker smulene godt sammen. Ønsker du et stivere resultat kan du bruke Melange i folie 🙂
Hei. Går det an og bytte ut lettrømme med creme fresh? Blir smaken noe annerledes? Vet noen også bruker gelatin i ostekaken, hva er forskjellen hvis du ikke bruker gelatin?
Hei Hanna, og takk for spørsmål! Creme fraiche har en litt annen smak, men er jo veldig godt – så går antakelig fint som erstatning for rømme. Gelatin er viktig i ostekaken, derav sitrongelé-pakken. I denne er det gelatin som gir ostefyllet den rette konsistensen 🙂 Ha en riktig fin dag videre!
Supergod ostekake! Bakte den idag og den stivnet selv etter kun 3 timer. Så om man ikke har minst 6 timer til rådighet for at den skal stivne, så kan det likevel gå bra. Denne blir garantert lagd flere ganger!
Så hyggelig å høre, Marie! Og takk for tips om tiden 🙂
Kjedelig at dere ikke svarer!
Kan jeg bruke glutenfri kjeks?
Går det an å bruke glutenfrie havredigestive kjeks ??
Jeg gjør det! Pleiier p gå helt fint😁
Jaaaaa
Hei. Går fet an å fryse ostekaken? Hvor lenge holder den seg i kjøleskapet?
Hei! Det går helt fint å bruke glutenfrie kjeks i denne oppskriften 🙂
Dobbel porsjon blir liten kake da eller? Skjønte ikke det der🤔
Hei Gro! En porsjon passer til en kakeform på 22-24 cm.
Skjønner ikke dette porsjonssystemet deres. Denne er satt til 1 porsjon!? Hvor mange porsjoner er det til en Vanlig rund kake som det er bilde av? Skal man øke opp antall porsjoner for hvor mange personer som skal spise av kaken? Eller er dette en glipp, og en porsjon er til en hel kake?
Det betyr, om du dobler oppskriften- blir det to porsjoner🙂
Hei! En porsjon passer til 22-24 cm kakeform.