Napoleonskake
Napoleonskakens opprinnelse er det delte meninger om, men at den består av to lag med en knasende god butterdeig, fylt med en herlig vaniljekrem med rom og toppet med melisglasur, det er helt sikkert. Det tar litt tid å lage napoleonskake, men resultatet blir fantastisk, og med denne oppskriften er det enklere å lykkes.
Ingredienser
Butterdeig
Vaniljefyll
Melisglasur
Slik gjør du
Butterdeig
Tips!
Se steg-for-steg-bilder og les gode tips til hvordan du lykkes med butterdeigen her.
2. Romtemperer 450 gram Melange som skal brukes til kjevling.
3. Ha 50 gram Melange, hvetemel, vann og salt i en bakebolle og elt sammen på lav hastighet til du har en smidig og glatt deig om slipper bollen, cirka 10 minutter. Pakk inn deigen med plast og la den hvile i 10 minutter i kjøleskapet.
4. Ha litt hvetemel på kjøkkenbenken. Kjevle deigen ut til et kvadrat på cirka 30 x 30 cm.
5. Legg den romtempererte Melangen som skal brukes til kjevling på et bakepapir med et nytt bakepapir over. Kjevle ut margarinen til den er ca. 15×15 cm i størrelse, og legg det oppå deigen.
6. Brett sidene av deigen inn mot midten og over margarinen som en konvolutt.
7. Kjevle så den brettede deigen, slik at du får et rektangel på ca. 40×20 cm.
8. Brett hver kortside inn mot midten og den ene langsiden over den andre. Pakk inn deigen med plast og la den stå kjølig i 10 minutter.
9. Kjevle ut deigen til et rektangel igjen på 40×40 cm. Brett hver kortside mot midten og den ene langsiden over den andre. Pakk inn deigen med plast og la den stå kjølig i 10 minutter. Gjenta denne prosessen ytterligere 2 ganger.
10. Når du har kjevlet deigen 4 ganger, pakker du den inn i plast og lar den stå kjølig i minimum 2 timer.
Steking
1. Varm opp stekeovnen til 200 grader.
2. Kjevle deigen så flat som mulig, til den er cirka 1 – 2 mm tykk og 60×40 cm stor. Skjær ut to rektangler på 30×20 cm.
3. Kle en stekeplate med bakepapir.
4. Legg den utkjevlede deigen på stekeplaten og prikk godt med en gaffel, slik at den ikke hever seg for mye under steking.
5. Stek butterdeigsplatene på midterste rille i 15-20 minutter, eller til de har fått en fin og gyllen farge.
6. Avkjøl butterdeigplatene på en bakerist.
Vaniljefyll
1. Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i 5–6 minutter slik at de blir myke.
2. Varm opp en kasserolle på middels varme. Ha i melk, halvparten av sukkeret og vaniljesukker og la det koke opp. Ta kjelen av platen så fort det koker.
3. Ha eggeplommer, resten av sukkeret og maisenna i en bolle, og rør det godt sammen slik at det ikke er noen klumper i eggeblandingen.
4. Hell den varme melken forsiktig over eggeblandingen og pisk det sammen. Ha egg- og melkeblandingen over i kasserollen og sett den tilbake på stekeplaten på svak varme.
5. La vaniljekremen koke opp på svak varme under konstant pisking. La den koke i 2 minutter mens du pisker hele tiden slik at den ikke setter seg fast.
6. Klem ut vannet av gelatinplatene og rør dem inn i vaniljekremen.
7. La vaniljekremen avkjøles helt.
8. Ha kremfløte og romessens i en bolle og pisk kremfløten til en lett og luftig krem.
9. Vend den piskede romkremen inn i den avkjølte vaniljekremen, og sett til avkjøling i 30 minutter.
Melisglasur
Montering
1. Fordel vaniljekremen over den ene butterdeigsplaten. Bruk gjerne en sprøytepose med et hull på 2 cm for å fordele den jevnt over.
2. Fordel deretter melisglasur jevnt over den andre butterdeigsplaten før du legger den på toppen av vaniljekremen.
3. Ha varmt vann i et glass. Bruk en skarp kniv som du dypper i det varme vannet og tørker av med papir. En varm kniv gjør det enklere å skjære gjennom napoleonskaken. Skjær gjennom butterdeigsplatene og la kniven gli gjennom vaniljekremen.
4. Bruk den varme kniven eller en kakespade til å jevne ut kantene på kaken ved å dra forsiktig langs kantene til du har en jevn og fin napoleonskake.
5. Sett napoleonskakene inn i kjøleskapet før servering slik at vaniljekremen får satt seg etter monteringen.
Buttetdeign blir for tykk dersom man følger målene oppgitt i oppskriften. Det står at man skal kjevle deigen til 60×40 og så dele i 2 for at den blir 30×20. Med enkel mattematikk ser man at det ikke er mulig å dele i 2 og halvere begge sider. Da blir det enten 30×40 eller 60×20. 1 ss romessens er for mye. Smaken blir besk.
Hei Geir!
Det står at man skal skjære ut to rektangler på 30×20 cm. Det betyr at det blir butterdeig til overs, noe som er nødvendig for at man skal kunne skjære rette kanter og få like store butterdeigplater til topp og bunn. Når det gjelder romessensen er dette en anbefalt mengde til 8 porsjoner, men det er selvsagt ikke noe i veien for å redusere denne til den smaken du selv foretrekker. God bakelyst 😊
Jeg lagde 4 porsjoner og da ble butterdeigoppskriften for stor i forhold til resten. Det endte med at jeg fikk 40 *10 cm ekstra på toppen og bunn.
Men det er ingenting annet å klage på, veldig god kake.
Så gøy å høre at du er fornøyd med oppskriften. Det høres ut som du har gjort alt rett 👍Det vil alltid være litt ekstra butterdeig. Ellers vil det bli vanskelig å få helt rette kanter og like store rektangler til topp og bunn.