Slik lykkes du med franske makroner
Franske makroner er lekre å se på og smaker himmelsk, men kan være litt vanskelige å lage selv. Her får du en praktisk steg for steg-beskrivelse av den franske kokken Laurent Benguigui som gjør det enklere å lykkes med de søte munnfullene. Du kan fylle makronene med akkurat de smakene du ønsker. Nederst i saken finner du link til oppskrift på to av de mest vanlige: sitronfyll og sjokoladefyll. 1 porsjon av denne røren gir 6-8 ferdige makroner.
Ingredienser
Slik gjør du
1. Sikt sammen melis og mandelmel to ganger for en ekstra fin blanding. Her kan du bruke ferdig, finmalt mandelmel (ikke fettredusert, dette vil gi tørre og ujevne makroner) eller hele mandler. Hele mandler må i så fall males ekstra fint med en food processor og deretter siktes to ganger.
2. Pisk romtempererte eggehviter og salt sammen til en stiv marengs. Romtempererte egg er nemlig enklere å stivpiske enn kjøleskapskalde egg. Fordi egg varierer i størrelse er eggehvitene oppgitt i gram i stedet for antall egg. Det er også viktig å at bakebollen er helt ren, ellers vil ikke eggehvitene bli stive nok. Marengsen er klar når du kan snu bollen på hodet uten at den faller ut.
3. Pisk inn litt og litt sukker til alt er pisket inn i marengsen. Tilsett ønsket mengde konditorfarge. Her er det best å bruke gel-baserte konditorfarger eller pulverfarge. De gir klarere farge og du risikerer ikke at det kommer for mye væske i makronmassen.
4. Bruk slikkepott og rør mandelmassen inn i marengsen. Rør fra kanten inn mot midten og pass på å få med alt i bunnen. Røren skal være blank og nok sammenhengende til at du kan «tegne» et åttetall som ikke flyter ut.
5. Bruk makronmatte eller klipp til bakepapir slik at det ligger flatt. Bakepapiret festes til stekebrettet med litt vann, olje eller en liten klatt makronmasse i hjørnene. For at makronene skal bli like store er det lurt å bruke en mal. Har du ikke makronmatte kan du lage din egen på undersiden av bakepapiret. Tegn opp sirkler med god avstand ved hjelp av en 5-kroning (2,5 cm i diameter).
6. Fyll makronmassen på en sprøytepose med rund tipp og sprøyt ut pletter på cirka 2,5 til 3 cm (dette vil gi 12 til 16 makroner per stekebrett). Husk at massen kommer til å flyte ut litt, så ikke lag dem for store.
7. Slå stekebrettet hardt i kjøkkenbenken til makronene har en jevn overflate uten spor etter sprøytetippen. Jo flere ganger stekebrettet dunkes i underlaget, jo større sjanse er det for at du blir kvitt luftbobler og ujevnheter i makronene. 5 til 10 ganger burde være nok.
8. La makronene tørke 30 til 60 minutter i romtemperatur til det dannes en tørr hinne. Denne hinnen sørger for at makronene får en glatt overflate når de stekes.Stek midt i ovnen i 13 til 15 minutter på 150 grader. Riktig steketid vil variere fra ovn til ovn. La makronene avkjøles helt før de løftes av stekebrettet.
9. Fyll sitronkremen på en sprøytepose med rund tipp og sprøyt på halvparten av makronene. Legg så en usprøytet makron på toppen. La makronene hvilke i kjøleskapet i 24 timer for å få riktig smak og konsistens.
Vanlige feil
1. Om luften ikke slås ut av makronene før de tørkes vil du ha større sjanse for å få luftbobler og ujevnheter i makronene.
2. Om man ikke lar makronene tørke før steking vil fuktigheten finne veien gjennom toppen og danne sprekker i makronene når de utsettes for varme. Den tørkede hinnen sørger for at fuktigheten forsvinner ut gjennom sidene og toppen forblir glatt og fin.
3. Oppskrifter på makroner med fyll: Franske sitronmakroner Franske sjokolademakroner Takk Laurent for oppskriften: Laurent Benguigui – latable.no
Endelig lykkes jeg med makroner😁
Hei Tina! Så gøy å høre at makronene ble vellykkede! Kos deg med kakene, og god bakelyst! 🙂
Er det riktig med bare 15 gram sukker??
Hei Anne! Ja, 15 gram sukker er riktig, mens det er rikelig med melis. Lykke til! 🙂
Mine ble hule i midten. Hva har jeg da gjort galt?
Det er ikke uvanlig å få hule makroner. Det kritiske punktet er når man blander sammen marengsen og mandelblandingen.
Se punkt 4 i fremgangsmåten: Her er det viktig at man blander nok til at en del luft går ut av marengsen, men ikke så mye at røren blir for tynn. Bruk slikkepott til å vende marengs og mandelblandig sammen med store bevegelser, og fortsett å vende til den blir seig og flytende.
Håper du vil prøve igjen – øvelse gjør mester! Lykke til med bakingen 😊
Det var veldig bra forklart og likte at de viste hva som skjedde hvis man ikke gjorde det, eller ikke det.
Takk for fin tilbakemelding! Makroner kan jo være litt vanskelig og derfor var vi opptatt av å forklare det på en så enkel måte som mulig – også det som kan gå galt 😜
Jeg likte makronene veldig godt 🙂 men jeg kunne ønske du la til det man skal ha i mitten.
Hei Annie! Dette er en generell artikkel som ekstra hjelp til å lykkes med makronene. Se linkene her for komplett oppskrift med fyll til sitronmakroner: https://mills.dev06.dekodes.no/oppskrift/olivero/franske-sitronmakroner/
og sjokolademakroner https://mills.dev06.dekodes.no/oppskrift/olivero/franske-sitronmakroner/
Lykke til 😊
Helt enig
Hvordan skal man oppbevare dette?
Beklager sent svar, Ingrid 😅
Makroner har lett for å tørke og derfor er det best å oppbevare dem kjølig, i et kjølerom eller kjøleskap. De kan også fryses.
God bakelyst 😊
Makronene var kjempe gode! De ble spist opp på bare en dag!
Jeg andbefaler disse makronene såååå mye!
Mvh Celine
Så hyggelig å høre at du likte oppskriften vår, Celine, og takk for anbefalingen 😊
Hei jeg lurer på hva er den sitronkremen den kom bare sånn plutselig opp
Hei Gro!
Jeg er litt usikker på hva det er du mener her. Hvis du savner oppskrift på sitronkremen til sitronmakronene så finner du den på denne lenken: https://mills.dev06.dekodes.no/oppskrift/olivero/franske-sitronmakroner/
Ellers er det bare å spørre om det er noe mer du lurer på. God bakelyst 😊