Loukoumades – greske honningdonuts
Loukoumades er den greske slektningen til våre smultringer. De små ballene er sprø og gylne på utsiden og fantastisk luftige på innsiden. De serveres tradisjonelt med honning og kanel som i denne oppskriften, men det er kun fantasien som setter begrensning. Sjokoladesaus eller karamellsaus smaker også godt. Oppskriften gir cirka 50 små loukoumades.
Ingredienser
Hakkede mandler (kan sløyfes)
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Ha hvetemel, tørrgjær, melk, vann, sukker og salt i en bolle og elt deigen med kjøkkenmaskin til du har en jevn og fin deig som er noe mer flytende enn en vanlig gjærdeig.
2. Smelt Olivero, tilsett i deigen og elt deigen i 5 minutter til.
3. Dekk til bollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i 1 time.
4. Smelt Flott matfett i en vid kjele med høye kanter på middels høy varme. Om du har et termometer, så skal fettet holde 170 grader.
5. Obs! Ha alltid et tettsluttende lokk og gode grytekluter i nærheten når du frityrsteker.
6. Ta en spiseskje og fyll den halvfull med deig. Bruk en annen spiseskje for å spa deigen over i gryten med det varme matfettet. Deigen vil umiddelbart blåse seg opp til en luftig ball.
7. Gjenta dette til du har fylt overflaten av gryten med loukoumades. Når de små ballene er gylne på alle sider, fjerner du de fra gryten med en hullet sleiv og legger de på et fat med kjøkkenpapir.
8. Når alle loukoumadesene er stekt, drysser du over flytende honning og kanel. Strø gjerne også litt hakkede mandler over til slutt om du ønsker.
Kan dette fryses?
Hei Cam! Loukoumades er nok aller best når de er helt nystekte men du kan fint fryse dem også. Tin noen minutter på benken og deretter la dem ligge noen minutter i ovnen slik at de blir litt varme. Lykke til 😊
Hvor mange får man fra en porsjon?
Det kommer litt an på hvor store man lager de, men vi regner ca. 50 små loukoumades på en porsjon 👍 Lykke til 😊
Jeg koker sirup av 2dl sukker og 2 dl vann. Legger i 2 kanelstenger og litt stjerneanis hvis jeg har. Og selfølgelig ca. 1 dl. honning. Og litt sitronskall (uten det hvite) gir en fin ekstra smak.
Kan siles.
Egner seg godt til oppbevaring etter den er nedkjølt. Kan
Takk for tipset 😊Det høres veldig godt ut, Helge!