Det greske kjøkkenet har mye godt å by på og greske kjøttboller, også kalt keftedakia, er en klassiker. Med smak av lam, hvitløk og urter er dette små smaksbomber som går godt med en hjemmelaget tzatziki og pitabrød.

Kommentarer

  • frank

    Hei

    Jeg er dessverre allergisk mot Citrus… Forslag til noe jeg kan erstatte sitronen med?

    • kirsten.treutel

      Hei Linda, og takk for godt spørsmål. Her tror jeg at jeg ville droppet erstatning for sitron i tzatzikien, men lagt til litt mynte for ekstra friskhet. I kjøttbollene kan du godt erstatte sitronen med vann, kanskje med et ørlite hint av eddik? 🙂 Håper det smaker!

      • oren

        Linda, av samme grunn som deg unngår jeg Citrus. Jeg bruker i stedet LITT eplecidereddik eller lake fra fra sylteagurk.

    • jaden

      jeg har ikke lært at det skal være sitron i tzatziki, men litt olivenolje bruker jeg 🙂 (bodde i Hellas et par år).
      Her er min oppskrift:

      TZATZIKI
      (Gresk dressing)
      1 hel Agurk (raspes, saltes og legges i dørslag/klede og press ut saften)
      1 ss. Salt (strøs over agurken)
      2-4 Hvitløksbåter (presset)
      3 dl Mat-yoghurt (helst gresk yoghurt)
      1 ss. Oliven-olje
      Litt Pepper
      ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
      Når mest mulig saft er presset ut av agurken, blandes alt i en passende skål, og smakes evt. til med litt pepper.
      Settes kaldt i et par timer, eller over natten for best resultat.
      Tilbehør til Keftedes, men er også godt til Reker, fisk og kjøtt, og som dipp til snacks.

      • georgiana

        Takk for deling, Anita Marie 🙂

      • jorge_haag

        Sånn er det jeg vil ha den også. Vil ikke ha hverken sitron eller dill i😊

      • sebastian

        Denne fremgangsmåten bruker jeg også. Fått den av vertinnen vår på Kreta😸

    • reta.russel

      Dette er ikke slik som en gresk husmor ville laget dem. Dopp sitron, spisskummin og og persille og ha i masse med hakket fersk mynte, så begynner det å ligne på no’😊hilsen en som var husmor i Hellas i 17 år En ting til : hvis du skal bruke persille i mat, bruk bredbladet og ha det i på slutten av koketiden, ikke i først som det nevnes her. Og en ting til: Hvis du vil ha ekte gresk mat, bruk google og skriv inn hva du ønsker å lage, messevis av gode oppskrifter. Lykke til!!
      hilsen Bente

      • emerald

        Takk for mange gode innspill, Bente 😊

  • aubree.lang

    Det grønne skinnet på agurken er i seg selv bittert. Her bruker de i «mitt greske kloster» å skrelle av det grønne med en epleskereller, så skjærers agurken langs og skraper ut kjernen. tørres med papirhånkle og enten rives på rivjern, eller kuttes så smått som mulig.

    Kjøttbollene krydres ofte etter mottoet «man tager hva man haver»

    • tatyana

      Hei Roger, og takk for gode tanker om alternativer til oppskriften. Fin ettermiddag til deg 🙂

  • amaya

    Hvorfor kjøttboller av lammekjøtt? Hvorfor ikke får som gir mer smak og som vi har et stort overskudd av herr landet?
    Man trenger slett ikke å bruke mørt lammekjøtt til en farse?

    • julie.auer

      Hei Erik, vi tar utgangspunkt i ingredienser man finner i de fleste butikker, og lammekjøttdeig er dessverre lettere å finne enn sauekjøttdeig. Når det er sagt, finnes det helt klart mange måter å få tak i sauekjøtt på. Og om man ikke får tak i farse, så kan man jo lage den selv 🙂 Takk for viktig påminnelse!

  • kassandra.runolfsdottir

    Hei. Hvordan blir du kvitt hvitløken? Det er ikke alle som har gane tilpasset hvitløk. Finnes det noen form for bruk av hvitløk?

    • freddie_erdman

      Hei Bjørn! Om du ikke liker eller tåler hvitløk kan du fint bare sløyfe den og ellers bruke oppskriften som den er 🙂

  • charlie

    Sikkert smakfulle men ikke originale greske kjøttboller. En gresk husmor bruker aldri hvitløk i. Dill i tzatsiki er ikke vanlig, men derimot mynte.

    • joy.ward

      Har du oppskrift på originale greske kjøttboller, så ønsker jeg virkelig det

    • juanita_hirthe

      Mulig hvitløk ikke er originalingrediens… men har spist de i Hellas siden 70-tallet… og ja, de har hatt hvitløk i seg 😉

      • jordane

        Har spist kjøttboller i Hellas både med og uten hvitløk, og det finnes nok et utall oppskrifter blant et utall husmødre.
        Det er jo det som er spennende når man spiser der nede.
        Hadde alt vært dønn likt uten små overraskelser, hadde det vært en smule kjedelig, spør du meg.
        Tzatziki likeså, her er det oppskrifter med og uten dill, mynte, med svært varierende innhold av hvitløk, salt osv…

        • lydia

          Hei! Som flere påpeker her lages originale greske kjøttboller både med og uten hvitløk, og tzatziki med og uten dill eller mynte. Om man ikke liker eller tåler hvitløk kan man sløyfe dette i oppskriften på kjøttboller og ellers bruke den som den er 🙂

          • emerson_auer

            Kan man bruk annet kjøtt en lam?

          • kaley.huel

            Hei Anne Lise! Du kan fint bruke en annen type kjøttdeig hvis du ønsker det. Lykke til 😊