Greske kjøttboller
Det greske kjøkkenet har mye godt å by på og greske kjøttboller, også kalt keftedakia, er en klassiker. Med smak av lam, hvitløk og urter er dette små smaksbomber som går godt med en hjemmelaget tzatziki og pitabrød.
Ingredienser
Kjøttboller
Tzatziki
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Greske kjøttboller
1. Finhakk løk, hvitløk og bladpersille og ha det i en bolle. Ha i saften fra en halv sitron.
2. Tilsett lammekjøttdeig, spisskummen, oregano, salt og pepper og bland alt godt sammen.
3. Form små kjøttboller på cirka 2×2 centimeter med hendene.
4. Varm opp en stekepanne med Olivero på middels varme og stek de greske kjøttbollene i cirka 15 minutter, eller til de er gjennomstekte. Vend kjøttbollene underveis slik at de får stekeskorpe på alle sider.
Tzatziki
1. Riv agurken med et fint rivjern og ha den over på et kjøkkenpapir. Press ut mesteparten av vannet og ha agurken over i en bolle. Bland inn gresk yoghurt.
2. Finhakk hvitløken og press ut sitronsaften, og ha det over i bollen.
3. Finhakk dill og ha det i bollen sammen med salt og pepper, og rør alt godt sammen.
4. Server sammen med de greske kjøttbollene og pitabrød.
Hei
Jeg er dessverre allergisk mot Citrus… Forslag til noe jeg kan erstatte sitronen med?
Hei Linda, og takk for godt spørsmål. Her tror jeg at jeg ville droppet erstatning for sitron i tzatzikien, men lagt til litt mynte for ekstra friskhet. I kjøttbollene kan du godt erstatte sitronen med vann, kanskje med et ørlite hint av eddik? 🙂 Håper det smaker!
Linda, av samme grunn som deg unngår jeg Citrus. Jeg bruker i stedet LITT eplecidereddik eller lake fra fra sylteagurk.
jeg har ikke lært at det skal være sitron i tzatziki, men litt olivenolje bruker jeg 🙂 (bodde i Hellas et par år).
Her er min oppskrift:
TZATZIKI
(Gresk dressing)
1 hel Agurk (raspes, saltes og legges i dørslag/klede og press ut saften)
1 ss. Salt (strøs over agurken)
2-4 Hvitløksbåter (presset)
3 dl Mat-yoghurt (helst gresk yoghurt)
1 ss. Oliven-olje
Litt Pepper
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Når mest mulig saft er presset ut av agurken, blandes alt i en passende skål, og smakes evt. til med litt pepper.
Settes kaldt i et par timer, eller over natten for best resultat.
Tilbehør til Keftedes, men er også godt til Reker, fisk og kjøtt, og som dipp til snacks.
Takk for deling, Anita Marie 🙂
Sånn er det jeg vil ha den også. Vil ikke ha hverken sitron eller dill i😊
Denne fremgangsmåten bruker jeg også. Fått den av vertinnen vår på Kreta😸
Dette er ikke slik som en gresk husmor ville laget dem. Dopp sitron, spisskummin og og persille og ha i masse med hakket fersk mynte, så begynner det å ligne på no’😊hilsen en som var husmor i Hellas i 17 år En ting til : hvis du skal bruke persille i mat, bruk bredbladet og ha det i på slutten av koketiden, ikke i først som det nevnes her. Og en ting til: Hvis du vil ha ekte gresk mat, bruk google og skriv inn hva du ønsker å lage, messevis av gode oppskrifter. Lykke til!!
hilsen Bente
Takk for mange gode innspill, Bente 😊
Det grønne skinnet på agurken er i seg selv bittert. Her bruker de i «mitt greske kloster» å skrelle av det grønne med en epleskereller, så skjærers agurken langs og skraper ut kjernen. tørres med papirhånkle og enten rives på rivjern, eller kuttes så smått som mulig.
Kjøttbollene krydres ofte etter mottoet «man tager hva man haver»
Hei Roger, og takk for gode tanker om alternativer til oppskriften. Fin ettermiddag til deg 🙂
Hvorfor kjøttboller av lammekjøtt? Hvorfor ikke får som gir mer smak og som vi har et stort overskudd av herr landet?
Man trenger slett ikke å bruke mørt lammekjøtt til en farse?
Hei Erik, vi tar utgangspunkt i ingredienser man finner i de fleste butikker, og lammekjøttdeig er dessverre lettere å finne enn sauekjøttdeig. Når det er sagt, finnes det helt klart mange måter å få tak i sauekjøtt på. Og om man ikke får tak i farse, så kan man jo lage den selv 🙂 Takk for viktig påminnelse!
Hei. Hvordan blir du kvitt hvitløken? Det er ikke alle som har gane tilpasset hvitløk. Finnes det noen form for bruk av hvitløk?
Hei Bjørn! Om du ikke liker eller tåler hvitløk kan du fint bare sløyfe den og ellers bruke oppskriften som den er 🙂
Sikkert smakfulle men ikke originale greske kjøttboller. En gresk husmor bruker aldri hvitløk i. Dill i tzatsiki er ikke vanlig, men derimot mynte.
Har du oppskrift på originale greske kjøttboller, så ønsker jeg virkelig det
Mulig hvitløk ikke er originalingrediens… men har spist de i Hellas siden 70-tallet… og ja, de har hatt hvitløk i seg 😉
Har spist kjøttboller i Hellas både med og uten hvitløk, og det finnes nok et utall oppskrifter blant et utall husmødre.
Det er jo det som er spennende når man spiser der nede.
Hadde alt vært dønn likt uten små overraskelser, hadde det vært en smule kjedelig, spør du meg.
Tzatziki likeså, her er det oppskrifter med og uten dill, mynte, med svært varierende innhold av hvitløk, salt osv…
Hei! Som flere påpeker her lages originale greske kjøttboller både med og uten hvitløk, og tzatziki med og uten dill eller mynte. Om man ikke liker eller tåler hvitløk kan man sløyfe dette i oppskriften på kjøttboller og ellers bruke den som den er 🙂
Kan man bruk annet kjøtt en lam?
Hei Anne Lise! Du kan fint bruke en annen type kjøttdeig hvis du ønsker det. Lykke til 😊