Greske gyros i pita
Grekernes mest populære gatemat smaker av deilige ferieminner. Heldigvis er det enkelt å gjenskape feriefølelsen ved å lage de hjemme. Gyros serveres tradisjonelt med tomat, løk og tzatziki, men det er heller ikke uvanlig å servere de med pommes frites i pitaen. Vi har laget vår uten pommes frites, men dette kan du selvfølgelig tilsette om du ønsker. Smaken er uansett nydelig!
Ingredienser
Marinade
Tzatziki
øvrig
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Marinering
1. Smelt Olivero i en liten kasserolle eller i mikrobølgeovnen.
2. Finhakk hvitløk og mynte. Bland sammen Olivero, hvitløk, oregano, mynte, spisskummen, paprikapulver og kanel i en bolle.
3. Riv sitronskallet med et fint rivjern og press ut sitronsaften. Ha det over i marinaden.
4. Tilsett biffstrimlene i marinaden og vend inn slik at alle strimlene er dekket av marinade.
5. La kjøttet marinere i romtemperatur i 30 minutter. Du kan også marinere det over natten, men da må kjøttet stå i kjøleskapet. Ta kjøttet ut 30 minutter før det skal stekes slik at det tempereres før steking.
Tzatziki
1. Mens kjøttet marineres kan du begynne på tzatzikien.
2. Vask agurken og riv den på et rivjern. Klem ut overflødig væske ved hjelp av et kjøkkenklede eller en sil.
3. Press hvitløken med en hvitløkspresse og bland den med yoghurten. Om du ikke har hvitløkspresse finhakker du hvitløken så godt du kan.
4. Tilsett revet agurk, salt, pepper og hakket mynte eller dill.
øvrig
1. Sett ovnen på 210 grader.
2. Del tomatene og løken i skiver.
3. Varm opp en stekepanne med flytende Olivero på middels sterk varme.
4. Hell av marinaden på kjøttet fra bollen over i en skål.
5. Stek kjøttet til det er fint brunet, men fortsatt rosa i midten, det tar cirka 1 minutt på hver side.
6. Hell over marinaden og skru varmen ned på lavt, og la det stå på platen i 5 minutter.
7. I mellomtiden varmer du opp pitabrødene i ovnen i 5 minutter.
8. Server varme pitabrød med tzatziki, tomat, løk og biffstrimler.
Tips!
Om du vil spare litt tid kan du for eksempel bruke ferdig tzatziki.
Bruker kjøtt av typen «hverdagslam», blir mer gresk 😉
Takk for supert innspill, Roger! Lam funker nok også ypperlig i denne greske klassikeren 😋 God middag!
Bruker svinekjøtt,krydret med salt,pepper og oregano🙂
Og landbrød original.
Nam, det høres også veldig godt ut, Mona, takk for at du deler! 🙂
Mitt tips er å lage gyroslefser i stedet for pitabrød . Lages enkelt med hvetemel, gresk yoghurt, olivenolje, bakepulver og salt. Stekes i varm panne. Skikkelig godt👍
Det smaker sikkert også herlig, Hanne! Takk for godt tips! 🙂