Gougeres – franske ostebakkels
Gougeres er kanskje best kjent som ostebakkels på norsk, og er gylne og luftige bakverk fylt med smakfull ost. De både smaker og ser imponerende ut, men er overraskende enkle å lage. Perfekte til neste tapasbord! Oppskriften gir ca. 16 ostebakkels.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Varm opp ovnen til 250 grader.
2. Ha vann, melk, salt og Olivero i en liten kjele og kok opp.
3. Ha i melet og rør rundt til det er godt blandet sammen. Ta kjelen av varmen.
4. Rør inn ett og ett egg av gangen. Ikke ha i flere egg før det forrige er rørt helt inn.
5. Dryss over muskatnøtt og pepper, og rør krydderne inn i blandingen.
6. Riv osten og vend inn ¾ av osten inn i blandingen.
7. Legg et bakepapir på en stekeplate. Legg små kladder av deigen på bakepapiret ved hjelp av to spiseskjeer. Pass på å ha god plass rundt, de vil ese litt ut under steking.
8. Dryss over resten av osten.
9. Sett stekeplaten på midterste rille i ovnen og senk varmen til 200 grader. Stek ostebakkelsene i 20-25 minutter, til de er gylne og sprø.
Tips!
Om du ikke får tak i gruyere-ost, kan du erstatte denne med annen vellagret ost. Bruk for eksempel comte, beaufort eller vellagret emmentaler.
Tips til god osteblandling, når du ikke får tak i gruyere kan du du bruke parmesan og Jarlsberg. Blir ofte brukt som erstatning til gruyere til ostelokk løksuppe😉
God lagret ost 👍
Smakte disse i Frankrike for noen år siden….husker de fortsatt. Tusen takk for oppskrift😁 disse må prøves🥐🧀
Hei Camilla! Tusen takk for tips! Og lykke til hvis du prøver deg på disse! 🙂
Hva med bakepulver? Kan man ha i det?
Hei Hilde Marie! Det er ikke nødvendig med bakepulver som hevemiddel, da eggene gjør at disse hever i ovnen. Noen tilsetter likevel bakepulver, så hvis du ønsker det, kan du tilsette en teskje bakepulver. Lykke til! 🙂
Hei, Må ikke blandingen kjøle seg ned før man begynner å røre inn egg?
Hei! Det finnes forskjellige fremgangsmåter man kan følge. Vi lot ikke melblandingen avkjøles noe ut over at vi fjernet gryten fra varmen, mens andre tar blandingen ut av gryten og over i en blandebolle før eggene piskes inn. Begge metodene fungerer på denne type deig.
På bildene har vi brukt en støpejernsgryte. Den holder veldig godt på varmen så kanskje det ville vært bedre med en gryte med belegg for eksempel.
Det viktigste er uansett at eggene piskes inn ett og ett og er helt inkorporert før neste egg tilsettes. Det kan virke som deigen er kornete og skiller seg underveis, men det er ikke uvanlig og deigen vil samle seg til slutt.
Lykke til 😊
Kan man bruke mandelmel eller havremel isteden for hvetemel?
Hei Olga, det går nok helt fint 🙂 Bare være obs på at mandelmel kan kreve litt mer egg eller annet bindemiddel for at ikke deigen skal smuldre seg opp. Havremel ville jeg kanskje forsøkt å kombinere med noe hvetemel for å sikre at de blir luftige nok. Her er det nok bare å prøve seg frem. Lykke til med baksten!
Jeg trenger de glutenfrie. Tar hvetemel og én ts Fiberhusk, håper det beste
Mente jo selvsagt havremel, ikke hvete
Da blir helt sikkert glutenfritt havremel toppers, og fiberhusk som litt ekstra bindemiddel bør også fungere fint. Lykke til med baksten 🙂
Nam nam disse var helt skjønne lunkne med jorbærsyltetøy inni !! Kan de fryses??
Beklager sent svar, Ellen! Ja, gougeres kan fryses på lik linje med vanlige vannbakkels. De supre å ha på lur når man blir fysen, og tiner raskt 😊
Kjempegodt med Røkt laks, bladsalat og eggsalat.
Mmm.. Høres nydelig ut! Takk for tips 😊
Og det ble helt fantastisk, skal serveres til soppsuppe 👍😊
Det høres ut som en veldig god kombinasjon 😊
Ser godt ut! Kan de fryses ned ?
Beklager sen tilbakemelding på spørsmålet ditt, Meg! Ja, du kan fint fryse gougeres, selv om de smaker aller best når det er helt ferske. Akkurat som vanlige vannbakkels tiner de kjapt og passer godt å lage på forhånd hvis du skal ha til for eksempel tapas 😊