Anginetti – Italienske sitronkjeks
Anginetti sitronkjeks kommer fra Camania-regionen i det sydlige Italia, et område med stor sitronproduksjon. Navnet anginetti stammer fra den franske kongen Carlo I d’Angio som regjerte Napoli på 1200-tallet og kjeksene var tradisjonelt forbeholdt helt spesielle anledninger, som bryllup og påske. Den italienske kokken Luca Mereu forteller at anginetti opprinnelig ble laget med en liten klunk acquavite laget på druemost, men den ble senere byttet ut med limoncello for å understreke sitronsmaken. Har du ikke limoncello, kan du bruke en mild akevitt eller cognac. Oppskriften gir 16 sitronkjeks.
Ingredienser
Kjeks
Glasur
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Kjeks
1. Rør sammen mel, sukker, bakepulver og salt i en bakebolle.
2. Skyll og tørk sitronen godt. Riv skallet og og rør inn i melblandingen.
3. Smuldre Olivero inn i det tørre med fingrene, til du har en sandaktig konsistens.
4. Pisk sammen egg og Limoncello og bland sammen med resten. Bruk hendene til å kna sammen til en myk og kompakt deig.
5. Form deigen til en ball, dekk med plastfolie og legg kjølig i 15 minutter.
6. Forvarm ovnen til 170 grader.
7. Del deigen i 16 like emner. Smør fingrene med litt Olivero Flytende og trill ut hvert emne til en 10-15 cm lang pølse, ca. 1 cm tykk. Knytt pølsene som små knuter og legg på bakepapirkledd stekebrett.
8. Stek sitronkakene midt i ovnen i 13-15 minutter, til de begynner å bli lett gylne. Avkjøl på rist.
Glasur
1. Skyll og tørk sitronen godt. Kok opp revet sitronskall, sitronsaft, sukker og vann i en liten kasserolle på middels sterk varme. La blandingen småkoke under omrøring i ca. 1 minutt.
2. Ta kasserollen bort fra varmen og legg kakene i den varme glasuren. Bruk en spiseskje til å øse kakene til glasuren tykner og blir lysere i fargen.
3. Når det ikke lenger er mulig å øse glasuren legges kakene på rist eller bakepapir. Avkjøl et par timer før servering.
4. Tusen takk til Luca Mereu for oppskriften. Han holder blant annet kurs i italiensk mat og vin. Disse finner du på italia.no.
Kommentarer