Slik lager du gresk meze
Neste gang du vil fylle matbordet med mange småretter, kan du la deg inspirere av grekernes meze. Her får du kokken Marilena Mastorakis beste tips til en vellykket mezefest!
Har du feriert på de greske øyer, er det stor sannsynlighet for at du har stiftet bekjentskap med gresk meze – retter som er ment for å deles. Marilena Mastorakis er kokk og halvt gresk. Sammen med faren, Manolis Mastorakis, eier og driver hun den greske restauranten Alexandros i Moss. Hun har tilbragt mange kvelder med sin greske familie, omgitt av nydelige meze-retter.
Meze på gresk vis
– Meze nytes sent på kvelden og er en svært sosial måte å spise på. Da sitter gjerne storfamilien samlet fra klokken ti på kvelden til ett på natten. Kjøkkenet er desidert det viktigste stedet i hjemmet og når kvelden kommer nyter man maten og virkelig koser seg, forteller Mastorakis.
For når det kommer til meze, handler det om å dele maten som lages med enkle ingredienser og stor kjærlighet. Smakene som dominerer er fra urter som oregano, timian, salvie, mynte og rosmarin. Maten kokes ofte i rødvin og rødvinseddik, og krydres som regel med nellik, spisskummen og kanel.
Mastorakis forteller at det er ingen regler for hva som kan serveres på meze-bordet.
– Noen tradisjonsrike retter er gjengangere, men ellers er det tilgjengeligheten av råvarer som bestemmer hva som serveres. På et meze-bord er det mye vegetarisk og stor variasjon av kjøtt, fisk og grønnsaker.
Lenger ned i saken kan du se Marilenas oppskrift på tradisjonell spinat- og fetapai.
Gresk meze er enkle småretter
Mange trekker parallellen fra meze til spanske tapas; små retter på deling. Kjernen i både tapas og meze er enkelheten i bruk av råvarer og tilberedning, men det er likevel en distinkt forskjell mellom disse to. Mens spansk tapas tradisjonelt sett serveres som barmat før middagen, er meze et måltid i seg selv som spises hjemme eller på restaurant. Da fylles bordet med retter som souvlaki, tzatziki, stifado og dolmades. Utvalget av meze endrer seg etter hvor i Hellas du befinner deg.
– Det er stor variasjon fra øy til øy, og alle familier har sin tvist på de tradisjonsrike rettene. Hvordan ostene konserveres og smaksettes varierer også etter hvilken øy du befinner deg på.
Selv foretrekker Mastonakis å dra til Kreta når hun skal til Hellas. Men hvilke meze-retter er hennes favoritter?
– Min favoritt er oktapodi krasato, som er blekksprut kokt i rødvin og eddik. Jeg er også veldig glad i dolmades, som er drueblader fylt med ris og grønnsaker, forteller hun avslutningsvis.
Her er de vanligste rettene i gresk meze:
- Horiatiki – gresk salat med blant annet fetaost, oliven, tomat, agurk og rødløk
- Tzatziki – dip med yoghurt, finhakket agurk, hvitløk og mynte
- Stifado – langtidskokt kjøtt kokt i rødvin og rødvinseddik, krydret med kanel
- Souvlaki – grillede kjøttspyd, gjerne lam
- Kefalotyri saganaki – fritert gresk ost
- Gyros – marinert kjøtt servert i pitabrød med tzatziki og salat
- Crasomeze – kylling som er langtidskokt i rødvin, hvitvin og urter
- Dolmades – vinbladruletter fylt med ris og grønnsaker
- Fasolada – bønnesuppe
- Fakes soupa – klassisk gresk linsegryte
- Lokoumades – små, friterte honningdonuts serveres ofte som en søt avslutning på måltidet
Marilenas spanakopita (gresk spinat- og fetapai)
Du trenger:
- 1 stor rødløk
- 2 fedd hvitløk
- 1 ss Olivero Flytende til steking
- 1 stor bunt fersk dill
- 6 vårløk
- 750 g spinatblader
- 400 g gresk feta ost
- 2 egg
- salt og pepper
- 500 g filodeig
- 4 dl Olivero Flytende, eller olivenolje til pensling
- 4 ss sesamfrø
Slik gjør du:
- Finhakk rødløk og hvitløk, stek dette i Olivero til det er mykt.
- Tilsett dill, grovhakket vårløk og spinatblader. Det er viktig at spinaten er tørr når du har den i pannen. Er den våt, blir blandingen vannete.
- La alt surre til spinaten har falt sammen. La blandingen avkjøle litt.
- Smuldre fetaost i blandingen og rør inn eggene. Tilsett et par klyper salt og pepper etter ønske, men husk at fetaosten er salt i seg selv, så det er lurt å unngå å salte for mye.
- Legg det første arket med filodeig i en smurt ildfast form på cirka 26 x 20 centimeter. Du trenger cirka 7 til 8 ark med filodeig både over og under paifyllet. Det er viktig å pensle godt med Olivero eller olivenolje mellom hvert filoark, ellers blir ikke paien ordentlig sprø.
- Når det siste laget med filodeig er lagt på, kan du pensle over en siste gang og strø på sesamfrø. Paien må deles opp i ønskede stykker før den settes inn i ovnen.
- Stekes på 170 grader på midterste rille i 35 til 40 minutter, til paien er gyllen og sprø.