Slik steker du sopp – og flere gode tips til tilbereding og oppbevaring
Nå bugner det av skogens gull, og mange tar kurven fatt for å plukke smakfulle godsaker. Her får du soppekspertens beste råd til hva du kan gjøre når du har fått kurven full.
Tove Bakar er leder for Follo sopp- og nyttevekstforening og ekspert på sopp. Hun kan fortelle at soppen har kort holdbarhet etter at den er plukket, og at det er viktig å tenke på hvordan du tar vare på soppen allerede når du er ute i skogen.
– Soppen som plukkes må legges i en kurv eller en hagesenterpose av papir. Bruker du plastpose, faller soppen sammen og blir en klissete masse. Da greier du ikke å identifisere soppen. Det er også lurt å ha med en kniv og en liten børste, eventuelt en spesialkniv med børste slik at du får renset soppen, sier hun.
Slik steker du sopp
Det beste er å nyte litt av soppen straks man har kommet hjem fra tur. Stekt sopp smaker nydelig, og på en brødskive med ovnsbakt leverpostei kan det enkelt bli et lite måltid i seg selv. En lettvint måte å tilsette litt ekstra smak på, er å krydre soppen med litt tørket timian eller rosmarin i det du tilsetter margarinen i pannen. Litt finhakket hvitløk og persille gir også ekstra god smak til soppen. Du kan også skjære tynne strimler av rødløk og steke disse sammen med soppen. Legger du til 1-2 spiseskjeer av balsamicosaus får du en nydelig, frisk smak som går perfekt sammen med både soppen og leverposteien.
Slik steker du fersk sopp:
- Soppen må børstes fri for sand, men skal ikke vaskes i vann.
- Varm opp en stekepanne på middels sterk varme, uten olje eller margarin, og legg i soppen. La soppen ligge i fred et par minutter før du rister lett på pannen. Stek soppen til den har væsket seg ferdig og blitt tørr igjen.
- Rist på pannen og tilsett 1 til 2 ss margarin. Vend soppen i margarinen til den er gyllen overalt. Smak til med salt og pepper.
Slik steker du frossen sopp:
- Tin soppen og la den renne av seg på et kjøkkenpapir.
- Soppen har mye fuktighet, stek den tørr før du tilsetter smør eller olje.
- Ha soppen i varm panne, uten fett og la den steke seg tørr før du tilsetter smør eller olje.
Fryse sopp:
Frysing er den vanligste måten å konservere sopp på. Du kan gjøre det på tre måter:
- Med steking: Legg soppen i en middels varm panne uten olje eller margarin, og vent til den faller sammen i sin egen kraft. Ha soppen over i frysebeger og frys ned.
- Med forvelling: Kok opp vann og legg soppen opp i det kokende vannet. Forvell soppen i 30 sekunder, ta den opp fra vannet og stopp kokeprosessen ved å skylle den i kaldt vann. Ha soppen over i frysebeger og frys ned.
- Råfryst: Del soppen i mindre biter og frys den i tett emballasje. Råfryst sopp bør benyttes i løpet av 3 måneder, da den lett tørker ut. Vær obs på at soppen da må varmebehandles før den spises.
Tørke sopp:
Det er flere måter å tørke soppen på.
- I ovnen: Du kan også fordele soppen utover en stekeplate og ha den i en stekeovn som har døren på gløtt og holder 50 grader. Det tar 2 til 7 timer å tørke soppen, avhengig av størrelse.
- I sopptørker: Det finnes også egne sopp- og frukttørkere en kan få kjøpt hos elektronikkforhandlere.
- På varmt gulv: Du kan legge soppen på et avispapir på gulv med varmekabler og la den ligge der til den er knusktørr.
Hermetisering:
Hermetisering er en mindre vanlig konserveringsmetode, men hvis hermetiseringen er riktig utført og glassene oppbevares kjølig og mørkt, kan slik sopp oppbevares i flere år.
Slik går du frem:
- Bruk små eller store sopp som kan deles i pene biter. Lettsaltet vann kokes opp og soppen legges i. La det småkoke i 5-6 minutter. Ta soppen opp med hullsleiv og legg over i egnede glass, for eksempel syltetøyglass.
- Fyll glassene 2/3 fulle. Sil kokekraften og fyll i glassene, ikke høyere enn 2 cm fra kanten.
- Sett på lokk og sett glassene i en kjele med en klut eller rist i bunnen. Fyll kjelen opp med vann til samme høyde som væskenivået i glassene. Kok glassene i 1 time på 100 grader. Bruk termometer for å sjekke temperaturen på kokevannet.
- Ta glassene ut av kjelen, sett dem på kjøkkenbenken og la dem avkjøles. Lokket skal nå ha sugd seg fast. Gjenta prosessen neste dag, men da trenger glassene kun å koke i 30 minutter.
Slik unngår du å spise giftig sopp:
- Når du plukker er det viktig å legge ukjent sopp i egne begre eller papirposer, og ikke sammen med soppene du vet er spiselige.
- Norges sopp- og nyttevekstforening utfører soppkontroller over hele landet hvor de deler ut gratis materiell om de vanligste giftige og spiselige soppene.
- Foreningen har også utgitt en soppkontroll-app hvor det sitter en soppkontrollør i den andre enden og vurderer bildene av soppene som kommer inn. Søk på «digital soppkontroll» i Appstore eller i Google Play.