Slik lager du hjemmelaget potetsalat
Hjemmelaget potetsalat er en allsidig og klassisk tilbehørssalat og et kjent innslag når man serverer alt fra spekemat og grillmat til julens retter. Den klassiske potetsalaten har masse poteter og fersk gressløk, med søtsyrlig sylteagurk som balanserer den fyldige dressingen. Med utgangspunkt i den klassiske potetsalaten, kan du enkelt variere den etter dine egne ønsker. Her får du oppskriften og tipsene som hjelper deg å lykkes.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Skrell potetene og kok de møre i lettsaltet vann. Bruk helst kokefaste poteter som astrix, folva eller beate. Da unngår du at potetene smuldrer opp i salaten.
Tips!
Bruker du poteter med tynt og lyst skall, som amandinepoteter, kan du beholde skallet på. Har potetene brunt eller tykt skall, får du best smak ved å skrelle potetene før du koker dem.
3. La potetene avkjøles helt før de skjæres i jevne terninger på ca. 2×2 cm. Ved å la potetene avkjøles helt før du deler dem opp i biter holder de fasongen sin bedre.
4. Ha majones og lettrømme i en blandebolle og rør sammen med lake fra sylteagurk, salt og pepper. Smak til med mer lake eller krydder dersom du ønsker mer smak.
5. Finhakk sylteagurk, løk og gressløk og rør sammen med dressingen.
6. Vend til slutt inn potetbitene og la salaten stå kjølig til servering.
7. Oppbevaring: En ferdig potetsalat holder seg opptil en uke i kjøleskapet i en lukket beholder.
8. Lage potetsalat på forhånd: Potetsalat kan gjerne kan forberedes på forhånd opptil 3 dager i forveien, forutsatt at du oppbevarer den kjølig i en tett boks. Da rekker alle smakene å trekke inn i dressingen slik at du får mer smak. Velger du å tilsette nøtter, bør disse tilsettes rett før servering så de ikke blir seige.
9. Smaksvariasjoner: Dressingen kan gjøres syrligere ved å tilsette litt sitronsaft, eller du kan tilsette litt sennep for mer krydret smak. Begge disse variasjonene egner seg godt når du skal servere potetsalat til fisk og lyst kjøtt. Med litt epler i potetsalaten får du en mer knasende potetsalat som er mer søtsyrlig på smak, mens biter av sprø paprika tilfører med tekstur og mer krydret smak, og kan egne seg godt til grillmat. For å variere smaken kan du også erstatte sylteagurkene med kapers, eller du kan erstatte gressløken med dill, bladpersille eller vårløk.
Jeg bruker hele sylteagurker som blir finhakket. Fikk tipset av en kokk.
Ikke glem å ha salt i vannet når du koker potetene.
Bruker også litt creme fraiche og rømme…surt, søtt, salt og ekte majones.
Hei Arild! Det høres nydelig ut! Takk for gode tips, og lykke til med matlagingen! 🙂
Jeg pleier i tillegg å ha både mais og hakket egg i potetsalaten og pynter med eggebåter og litt mais. Blir alltid vellykket. Pass på at salaten er godt nok saltet og sur/søt 😄
Anne-May
Hei Anne-May! Det høres nydelig ut med både mais og egg i potetsalaten, takk for at du deler tipsene dine med oss. Og god førjulstid videre til deg! 🙂
Nydelig hvis noe av poteten byttes ut med søte epler
Hei Reidun! Det høres deilig ut! 🙂
Båter av kokte egg ser lekkert ut på toppen, smaker godt også – særlig med saltmat eller røyka fisk.
Det høres veldig godt ut, Mie! Takk for tipset 😊
Og purreløk i stedenfor gressløk😊
Takk for tipset, Berit 😊
purreløk er et fantastisk alternativ 🙂
…og litt hvitløk!
Takk for tipset, det høres veldig godt ut 😊
Deilig med litt sennep og mye eple!
Ja, høres nydelig ut, takk for tipset! 🙂