Hjemmelaget majones på tre minutter
Har du en stavmikser og en smal beholder kan du lage hjemmelaget majones på rekordtid. For å få et vellykket resultat trenger du bare å følge den enkle fremgangsmåten som er beskrevet her.
Ingredienser
Slik gjør du
1. Vanligvis lages majones ved å helle oljen i resten av ingrediensene i en tynn, jevn stråle mens man visper iherdig. Dette er viktig for at ikke ingrediensene skal skille seg. Men det finnes en mye enklere måte å gjøre det på:
2. Rør sammen eggeplommer, vann, sennep, eddik, salt og pepper i en høy, smal beholder som passer til stavmikseren din.
3. Bruk stavmikser med knivblader – du trenger ikke sette på visp. Sett stavmikseren ned i beholderen og hell forsiktig på oljen slik at eggeblandingen blir liggende i bunn.
4. Sett stavmikseren i bunnen av blandingen og start den på laveste stille. Hold den i ro til blandingen begynner å tykne. Når du ser majones begynner å stige opp over stavmikserhodet, løfter du stavmikseren sakte oppover.
5. Kjør blandingen til du har en tykk, kremet majones, det skal ikke ta lenger tid enn et minutt.
6. Oppskriften gir cirka tre desiliter hjemmelaget majones.
Denne oppskriften er god til og bruke som et flott utgangspunkt, har lagd denne med mange forskjellige sennepen og da kan en variere smaken i det uendelige . Meget god holdbarhet når en bruker egnet flaske som står på hodet og hindrer at det kommer til luft.
Hei Robert! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding og tips om oppbevaring 😊
IKKE BRUK VEGETABILSKE OLJER: De er svært skadelige for helsa di. Bruk olivenolje.
Hei Dag! Her er nok dessverre både helsemyndighetene og vi uenige med deg. Vegetabilske oljer – som rapsolje, solsikkeolje og olivenolje – er gode kilder til det sunne, umettede fettet. Det er likevel alltid lurt å passe litt på mengdene fordi fett gir mye kalorier, men når du trenger fett til matlagingen er oljer fra planter absolutt å foretrekke 😊
Frøoljer/flerumettet fett er ustabile og oksiderer lett. Helsemyndighetene forholder seg til en idebasert, ikke forskningsbasert filosofi. Olivenolje/MCT gir en klart bedre fettprofil i blodet. Kostholdsråd bør bygge på forskning/vitenskap, ikke ideer og «synsing»
Det stemmer at flerumettet fett oksiderer lettere enn enumettet og mettet. Men harskning skjer ikke av seg selv. Det skjer, som du sikkert vet, når oljer kommer i kontakt med lys, varme eller luft. Det er nettopp derfor mange oljer oppbevares på en tett, farget flaske og at vi anbefaler at de oppbevares i kjøleskap. Det skjer heller ikke umiddelbart, men kan gjerne merkes om en flaske med olje har blitt stående lenge.
Flerumettet fett er også den fettsyren som har den mest positive effekten hjertehelsen. I Vita hjertego’ Optimal (som er benyttet i denne oppskriften) har man en god andel flerumettet fett, men samtidig mest enumettet – nettopp fordi man forsøker å balansere både hensyn til hjertehelse og god holdbarhet, altså at oljen ikke skal harskne.
Hvis dere er så opptatte av sunne oljer, hvordan har det seg at dere bruker den mest usunde oljen av dem alle i alle deres produkter med den største allergen profilen ? Rapsolje er noe som ikke hører hjemme i mat, men likevell er den billig og derfor bruker dere den ? Jeg har nå utviklet allergen mot denne oljen og får stort ubehag i magen av å bruke den. Det er synd at dere lar dere overbevise at dette er en bedre olje å ta i bruk bare for å spare noen penger. Dere har vel ikke alltid brukt rapsolje i produktene deres.
Hei Mads,
Beklager at det skaper problemer at vi bruker rapsolje i produktene våre. Grunnen til at vi bruker rapsolje er at den inneholder lite mettet fett og mye umettet fett. Helsemyndighetene anbefaler at vi reduserer inntaket av mettet fett til fordel for umettet fett. I tillegg produseres den relativt nære, sammenliknet for eksempel olivenolje og soyaolje. Det er bra med tanke på klimaavtrykkene til produktene våre.
Det er vrient for oss å uttale oss om allergien du opplever. På generelt grunnlag er det slik at når kroppen får en allergisk reaksjon så er det proteinet den reagerer på, og oljer inneholder jo rent fett og ingen proteiner. Men det kan jo kanskje være at kroppen din reagerer av andre årsaker? Om du ikke alt har gjort det så tenker jeg dette er noe som kan være fint å snakke med en lege eller ernæringsrådgiver om. Om du har artikler som viser at rapsolje fører til mer allergi enn andre oljer så send oss gjerne en mail med lenker, det er nyttig for oss å se.
Ønsker deg en riktig fin dag, hilsen Grete i Mills
Hei,
Smaker veldig godt, men etter flere forsøk klarer jeg ikke å få det til å bli mer enn rundt 3dl ferdig majones. Vet ikke helt hva jeg gjør galt her.
Hei Eivind! Synes det høres helt riktig ut, jeg! Hva lurte du på angående mengden?
Vel kanskje han lurer på om det er feil da dere har skrevet i oppskriften at dette gir ca 5dl ferdig majones og ikke 3?
Hei Stine! Det kan se ut som det har sneket seg inn en feil i oppskriften. Takk for at du gir beskjed 😊
Hvor lang holdbarhet har den?
Det er vanskelig å si nøyaktig, men minimum 1 uke – ofte lenger. Hjemmelaget majones har som regel god holdbarhet hvis man er nøye med å oppbevare den på et rent glass og bruker rene redskaper når man skal bruke majonesen. Eddiken er også med på å holde bakteriene borte. Så lenge det ser, normalt ut, lukter og smaker godt er majonesen fullt spiselig. Lykke til 😊
«Denne hadde du ikke servert gjester», sa mannen da vi satt og spiste reker i kveld. Det smakte for mye eddik. Hvorfor må det være eddik i majones? (7%hvitlvineddik)
Ellers var konsistensen ok.
Så leit at dere ikke ble fornøyd. Det må være litt syre for å balansere den mektige smaken på majonesen.
Hvis du vil prøve igjen anbefaler jeg at du bare bruker halvparten, eller en tredjedel, av eddiken, og kanskje noen dråper sitronsaft. Du kan også bruke eddik med mildere smak, som eplecidereddik eller riseddik. Lykke til 😊
Det brukes eddik i majones fordi den er en emulgator. Vann og olje skiller seg, men syre binder de to sammen. Alternativt kan man bruke sitron da det gir samme effekt.
Hvorfor er Mills Soyaolje byttet ut med Vita Optimal i den oppdaterte oppskriften? Det det fortsatt står Soyaolje i fremgangsmåten men ikke lenger i ingrediensene.
Takk for at du gir beskjed 😊Mills Soyaolje er ikke lenger i produksjon og derfor har vi satt inn Vita Optimal olje i stedet. Det er nok bare en forglemmelse at vi ikke har fått endret i fremgangsmåten. Det skal vi gjøre nå 👍
Supert. Alt i romtemperatur gir best resultat.
Hei Ole Martin, og takk for innspill. Helt sant 🙂
Den var veldig god. Første gang laget majones og det ble vellykket. Hvor lenge er den holdbar i kjøleskapet?
Hei Ausra, så gøy å høre! Oppbevart tett og kjølig, bør den i alle fall holde en ukes tid 🙂
Alternativt; blant alt sammen i R O M T E M P E R A T U R og benytt stavmikser.
Alltid bra resultat!
Hei Per, resultatet blir ekstra bra med tempererte ingredienser. Takk for tilbakemelding, og beklager sent svar her 🙂
Ble flytende dritt. Kastet bort god olivenolje.
Hei Rudolf! Det var leit å høre at du ikke fikk til oppskriften og at god olivenolje gikk til spille. Jeg testet for sikkerhets skyld oppskriften igjen i dag, og fikk tykk og fin majones. Det er vanskelig å si hva som kan ha gått galt, men når det kommer til fremgangsmåten så er det viktig å helle oljen forsiktig i beholderen slik at eggeblandingen blir liggende på bunn. En annen ting som er viktig er å ikke løfte på stavmikseren før blandingen har begynt å tykne, slik som det står i punkt 4. Hold den gjerne helt i ro de første 10-15 sekundene til det begynner å tykne rundt stavmikserhodet og noe av majonesen begynner å stige opp. Da kan du løfte stavmikseren veldig sakte oppover. Håper dette er til hjelp! Vennlig hilsen Marthe