Amerikansk eplepai med peanøttsmør
Amerikanerene vet å lage gode og saftige paier, og i denne oppskriften er peanøttsmøret nøkkelen til den rike og gode smaken. Plukk med deg epler som er faste og gode på smak fra butikken. Blandingen med sprø epler, fyldig peanøttsmør og litt salt er en uslåelig kombinasjon! Når eplepaien har hvilt seg er den nydelig å servere med is eller krem.
Ingredienser
Paideig
Paifyll
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Paideig
1. Bland sammen mel, sukker, flaksalt og kanel.
2. Ha i Melange i terninger og bland alt sammen med hendene til du får en smulet konsistens.
3. Ha i 6 ss kaldt vann for å binde deigen sammen og form den til en ball.
4. Legg deigen i plastfolie i kjøleskapet i minst en time, eller over natten.
5. Når paideigen er klar, tar du litt mel på kjøkkenbenken og 3/4 av deigen og kjevler den rund, cirka 3-5 mm tykk.
6. Legg litt matpapir i bunnen av en rund form (ca. 20-22 cm) og legg paideigen over. La deigen henge cirka 3-4 cm ut over formen. Strø 1 ss med mel og 1 ss med sukker i bunnen.
7. Med resten av deigen kjevler du et rundt emne, 3-5 mm, og skjærer så ut striper til å lage et lokk på kaken etter at du har hatt i fyllet.
Paifyll
1. Smelt sukker i en stor stekepanne eller kjele på svak varme til det blir gyllenbrunt. Sett det til side og hell fløten forsiktig over og rør om.
2. Sett kjelen tilbake på platen og rør litt til all karamellen er smeltet sammen.
3. Bland i peanøttsmør, kanel og salt til du får en jevn røre. Ta bort gryten fra platen og la peanøtt- og karamellsausen kjøles helt ned.
4. Skrell eplene og skjær dem i tynne båter.
5. Varm opp ovnen til 225 grader.
6. Legg halvparten av de skårne eplebåtene i paibunnen, så et lag med peanøtt- og karmellsaus. Gjenta så med et lag med epler og litt mer saus.
7. Ta strimlene av den resterende paideigen. Legg fire strimler på først og så fletter du med de resterende fire.
8. Lås paien rundt kanten med en gaffel. Skjær av overflødig paideig og pensle med pisket egg.
9. Bak paien i 20 minutter på nederste rille på 225 grader. Slå så ned varmen og stek videre på 175 grader i 30-40 minutter.
10. Skulle kaken få en fin, gyllen farge før den er ferdig, så legg over litt aluminiumsfolie eller bakepapir.
11. La kaken få hvile. Server den lun med is eller krem, og topp med hakkede peanøtter og litt melis.
Tips!
Har du dårlig tid kan du smøre et lag med peanøttsmør i bunnen av paien, i steden for å lage sausen, og så toppe med eplebåter og lokket.
Kommentarer