1. Hvor mye reker trenger du

Reker har skall, noe som gjør det litt mer krevende å vite akkurat hvor mye man trenger for at gjestene skal bli gode og mette. Det er vanlig å anbefale rundt 500 gram reker med skall per person.

Men hvor mye er egentlig 500 gram? Vi undersøkte:

  • 500 gram er omtrent like mye som tre tuber med Mills majones
  • Finner du frem en 500 grams pakke med kjøttdeig i butikken er det ganske lett å sammenligne. Og vil du virkelig være nøyaktig, kan du bruke handlekurven som en vekt. Bare legg rekene på den ene siden av håndtaket, og en pakke kjøttdeig på den andre og sjekk at de balanserer seg ut.

Ulik størrelse på rekene

Rekene kommer i ulike størrelser og er ofte markert med tall som 60-80 i fryse- eller ferskvaredisken. Tallene angir hvor mange reker som det går på én kilo. F.eks. går det 60-80 reker i en kilo, når reken har størrelse 60-80.

  • Størrelse 90-120: Er mellom 90 og 120 reker per kilo. Det vil si at dette er mindre reker som det tar lengre tid å pille.
  • Størrelse 70-90: Er mellom 70 og 90 reker per kilo. Mellomstore reker.
  • Størrelse 60-80: Er mellom 60 og 80 reker per kilo. Dette er større og saftige reker som er enklere å pille, og som egner seg spesielt godt på rekesmørbrødet med majones, sitron og dill.
  • Størrelse 50-70: Er mellom 50 og 70 reker per kilo. Dette er de største rekene.

2. Tining av rekene

Det kan ofte være vanskelig å få tak i ferske reker, og mange av oss må man ofte ty til den frosne varianten. Frosne reker er et fullgodt alternativ når ferske reker ikke er tilgjengelige. Den beste måten å tine frosne reker på er å spre de utover en langpanne eller stekebrett, og la de tine langsomt i kjøleskapet over natten. Eller spre de utover avispapir over bordet og la de tine sakte i romtemperatur.

Har du derimot liten tid til gjestene står på døra, så har vi noen gode tips til hvordan å tine frosne reker raskt – uten at de blir seige! Bruker man for mye varme når man skal tine reker, riskerer man at de blir seige. Den raskeste måten å tine rekene på, uten at de blir seige, er derfor å bruke kaldt vann. Det høres kanskje rart ut å tine i kaldt vann, men tenk på at forsne reker er enda kaldere enn kaldt vann, og da blir det kanskje ikke så rart.

Slik gjør du:

  • Fyll en stor bolle med kaldt vann, ha i rekene og rør godt rundt i ett til to minutter minutt.
  • Deretter heller du av omtrent halvparten av vannet, som nå har blitt enda kaldere, og fyller på med kaldt vann.
  • Rør rundt i ett til to minutter igjen, og sjekk hvordan det står til med rekene.
  • Er de fortsatt ikke helt tint heller du av vann og fyller på og rører i nye ett til to minutter.

Når rekene er tint, heller du av vannet. Bruk gjerne et dørslag og la rekene renne godt av seg, eller legg dem i en bolle med tørkepapir i bunnen.

3. Godt brød

Godt brød eller loff er en viktig del av rekelaget. Kjøp gjerne ferdig i butikken, eller prøv denne oppskriften på glutenfri loff om noen av gjestene har glutenallergi.

Dette trenger du:

  • 1/2 pk fersk gjær
  • 2 dl vann
  • 2 dl melk
  • 1 ts salt
  • 1 pose Toro glutenfri lys melblanding

Slik gjør du:

  1. Ha lunket (ca. 30 grader) vann og melk i en bolle, og løs opp gjæren i væsken.
  2. Tilsett en pose glutenfri lys melblanding og salt, og elt deigen i 3 minutter.
  3. Ha deigen i en brødform smurt med Flytende Melange. Pensle med Flytende Melange eller melk, og strø på valmuefrø eller sesamfrø om ønskelig.
  4. La deigen heve i ca. 30 minutter.

4. Spennende tilbehør

Når rekene og brødet er i boks, er det kun tilbehøret som gjenstår. Gå for den klassiske varianten med Mills majones, sitronsaft og dill, eller prøv deg på en ny vri. Reker med avokado, mango og limemajones er en frisk kombinasjon som smaker nydelig. Få oppskriften her.

Det finnes også mange spennende dressinger og dipper man kan lage med majones, som passer utmerket til rekelaget. For eksempel avokadokrem eller en korianderdipp.

Se 7 ulike dipper du enkelt kan lage av majones her.

 

5. Dekking av bordet

Inviterer du til rekelag er det fint å ha en ekstra bolle på bordet til alt rekeskallet. På den måten slipper gjestene å ha tallerkenen full av rekeskall når de skal til med danderingen av rekesmørbrødet.

I tillegg er det fint med et par boller med lunket vann og litt sitron, og noen ekstra servietter, slik at gjestene lett kan rense hendene sine etter pillejobben er ferdig.