Slik lager du ditt eget nøttesmør
En foodprosessor eller en blender er alt du trenger for å lage ditt eget nøttesmør. Da kan du kombinere nøtter og andre smaker akkurat som du ønsker. Resultatet er et allsidig pålegg som egner seg like godt på brødskiva som til dessert.
Nøttesmør blir stadig mer populært og du finner både peanøttsmør, hasselnøttsmør og mandelsmør i de aller fleste matvarebutikker. Det er ikke overraskende at nøttesmør på kort tid har blitt en påleggsfavoritt ettersom det er svært allsidig i bruk. Nøttesmør kan nemlig både brukes som pålegg på brødskiven, som dipp til frukt og grønnsaker, til å smaksette desserter, og til å gi fylde og smak til supper og sauser.
For å lage nøttesmør trenger du faktisk bare to ting: en foodprosessor eller en kraftig blender, og nøtter. Det er alt. Men du kan også tilsette flere ting for å lage nye og smakfulle kombinasjoner av nøttesmør.
Du kan bruke alle typer av nøtter; peanøtter, hasselnøtter, mandler og cashewnøtter – både enkeltvis eller sammen. Det eneste nøttene trenger for å bli nøttesmør er noen minutter i foodprosessoren. Der kvernes de til fettet slipper, og det er da man får nøttesmør. Så enkelt er det.
Nøttesmør – steg for steg
1. Før du går i gang med nøttesmørlagingen, må du sjekke om nøttene dine er rå eller ristede. Bruker du rå nøtter bør de ristes i ovnen, ellers vil nøttesmøret kunne få en bitter smak. Legg nøttene på en stekeplate eller en ildfast form og rist de på 150 grader i 10 minutter. La de så avkjøle i 10 minutter før du går videre til å lage nøttesmør.
2. Når nøttene er ristet, gjenstår det kun å kverne de. Ha nok nøtter i foodprosessoren sånn at knivene får jobbet gjennom hele massen, 500 gram nøtter vil stort sett holde.
3. Nøttene kommer til å trenge rundt 10 minutter i foodprosessoren før de er klare. Stopp litt underveis for å skrape nøtter fra siden av beholderen. Om foodprosessoren blir varm underveis, kan du ta en pause og fortsette når den har kjølt seg ned litt. Det krever mye av foodprosessoren å lage nøttesmør og det er derfor du trenger en kraftig maskin.
4. Etter cirka 10 minutter vil du se at nøttene begynner å slippe fettet og nøttemassen blir mer kremet og flytende. Da er nøttesmøret klart!
5. Oppbevar nøttesmøret i en lukket beholder og det holder i inntil tre måneder.
Tisp! Om du er allergisk mot nøtter, kan du også bruke frø. Gresskarkjerner, sesamfrø og solsikkefrø har alle svært god smak og kan også ristes og gjøres til smør.
Slik lager du nøttesmør med smak
Lyst til å lage nøttesmør med litt nye smaker? Prøv en av disse oppskriftene! Passer perfekt på brødskiven eller til å dippe frukten i.
Mandelsmør med kanel og vanilje
Du trenger:
- 500 gram ristede mandler (skåldede for å få lyst mandelsmør)
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ts kanel
- 0.5 ts salt
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en foodprosessor til fettet fra nøttene slipper og du har en myk og kremet masse.
Cashewnøttsmør med sjokolade og vanilje
Du trenger:
- 500 gram ristede cashewnøtter
- 0.5 ts kanel
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ss honning
- 2 ss kakao
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en foodprosessor til fettet fra nøttene slipper, og du har en myk og kremet masse.
Peanøttsmør med mørk sjokolade
Du trenger:
- 500 gram ristede peanøtter
- 75 gram smeltet mørk sjokolade
- 1 ts vaniljesukker
- 1 ss honning
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en foodprosessor til fettet fra nøttene slipper og du har en myk og kremet masse.