Den store waldorfsalat-guiden
Det er liten tvil om at waldorfsalaten har blitt et fast tilbehør på mange norske koldtbord, særlig i tiden rundt jul og nyttår. Varianten som de fleste nyter i dag er likevel et stykke unna originalen fra 1893. Det var da hovmester Oscar Tschirky på Waldorf Hotel i New York kom opp med ideen på en meget enkel og smakfull salat, som senere skulle bli kjent som waldorfsalat verden over. Her får du oppskrift på fire ulike varianter av den kjente og kjære waldorfsalaten og tips til hva du kan bytte de enkelte ingrediensene med om du ønsker det.
Oppskrift på klassisk waldorfsalat
Waldorfsalaten som oftest finnes på norske koldtbord består av epler, ananas, stangselleri, druer, valnøtter, kremfløte og majones.
Tid: 20 min
Porsjoner: 4
Byttetips
Stangselleri: Kan for eksempel byttes med en annen aromatisk råvare, som fennikel. Ønsker du en mildere smak kan den også erstattes av finstrimlet hodekål.
Epler: Ved å bytte ut eplene med pærer får du en litt søtere salat. Ved epleallergi kan man også sløyfe eplene helt og for eksempel erstatte med hodekål eller øke mengden av de øvrige ingrediensene.
Druer og ananas: har du mange klementiner på lur i førjulstiden, er det ypperlig å erstatte druene med klementiner. Du kan også bytte ut ananasen med kiwi eller bare øke mengden druer. Merk at de blå druene gjerne er litt søtere enn de grønne. Ønsker du en syrligere salat kan du gjerne velge grønne druer.
Valnøtter: Valnøttene kan du erstatte med mandler eller pekannøtter. Mange liker ikke den bitre smaken som ofte følger valnøttene. Det meste av denne bitre smaken ligger i den tynne brune hinnen, så en annen mulighet er å velge valnøttkjerner der hinnen er fjernet.
Original waldorfsalat fra Waldorf Astoria
Kun tre ingredienser utgjorde den originale waldorfsalaten som raskt ble en favoritt over hele verden: epler, stangselleri og majones. Salaten ble umiddelbart en stor suksess på hotellet til tross for sin enkelhet.
Tid: 20 minutter
Porsjoner: 4
Waldorfsalat med granateple
Dette er waldorfvarianten for deg som vil gjøre litt ekstra ut av salaten. Den har mange av de kjente og kjære ingrediensene som stangselleri, epler og druer, men toppes i tillegg med granateple og bladpersille.
Tid: 30 minutter
Porsjoner: 6
Waldorfsalat med kål og klementiner
Dette er en frisk og lett variant, som passer spesielt godt for deg som ikke er så glad i stangselleri. Her har den nemlig blitt erstattet av strimlet hodekål. I tillegg inneholder den lettrømme og klementiner, noe som gir en frisk og syrlig smak.
Tid: 20 minutter
Porsjoner: 8