Slik beregner du mat til mange
Står hjemmelaget koldtbord eller tapas på menyen til den store festdagen? Å beregne hvor mye mat man trenger til mange gjester er ikke alltid like enkelt, og i frykt for å ha for lite mat ender man ofte opp med altfor mye. Her gir kokk og daglig leder av Abracadabramat, Eivind Sandøy-Seiness, noen enkle tips sånn at gjestene kan gå mette og fornøyde hjem uten at du sitter igjen mye rester.
Eivind Sandøy-Seiness har drevet med catering i Abracadabramat i 18 år og har bakgrunn som militær overkokk. Abracadabramat har fokus på gode smaker og tilbyr alt fra 3-retters middager til tapas. Hovedintensjonen er at maten skal smake hjemmelaget. Kokken kjenner hva man bør tenke på når man beregner mat, og hvor mye hver og en spiser.
Beregne mat til mange gjester
At 20, 40 eller 100 gjester spiser opp alt og blir gode og mette er i teorien fullt mulig, men i praksis helt umulig, ifølge Sandøy-Seiness.
– Alt er avhengig av hvor mye hver enkelt spiser, og det kan man bare gjette seg til. Folk flest spiser mindre til lunsj enn til middag, menn spiser kanskje mer enn damer og yngre spiser ofte mer enn eldre. Her må man kjenne sitt publikum og tilpasse deretter, forklarer han.
Tenk buffetpsykologi
Sandøy-Seiness presiserer at i et selskap med mange gjester, så vil gjestene mest sannsynlig utfylle hverandre.
– Det er alltid sånn at noen spiser mer enn andre. Det er også viktig å tenke buffetpsykologi når man skal planlegge festmat – det må se ut som om det er rikelig. Mistenker gjestene at det er for lite mat, selv om det i utgangspunktet er nok, kan enkelte få panikk og forsyne seg med ekstra mye. Det resulterer ofte i at mat til overs på tallerkenen kastes, mens de siste som forsyner seg ikke får nok, forteller Sandøy-Seiness.
En klassisk roastbiff er alltid en vinner på koldtbordet. Oppskriften får du her.
Mengdeberegning til festmat
Det er vanlig å beregne rundt 500-600 gram mat per person inkludert tilbehør, og da bør cirka halvparten være fisk eller kjøtt.
– Selv liker jeg ekstra mye grønnsaker og smakfulle salater. Et godt råd er å finne frem til retter som kan lages dagen i forveien. Da behøver man kun å dandere maten på selve festdagen, tipser cateringsjefen.
Så mye mat trenger du til koldtbordet
Roastbiff, 60 g per porsjon
Svinestek, 60 g per porsjon
Karbonade med løk, 1 stk per porsjon
Spekemat, 60 g per porsjon
Røkt laks, 60 g per porsjon
Eggerøre, 1 egg per porsjon
Grønn salat, 40 g per porsjon
Pastasalat, 40 g per porsjon
Potetsalat, 40 g per porsjon
Waldorfsalat, 40 g per porsjon
Dressing, 10 g per porsjon
Loff, 3 skiver per porsjon
Så mye mat trenger du til tapasen:
Kjøttboller, 60 g per porsjon
Kylling satay, 60 g per porsjon
Kyllingvinger, 3 stk per porsjon
Laksesashimi, 60 g per porsjon
Chorizo, 60 g per porsjon
Wrap med røkt laks, 1 per porsjon
Grønn salat, 40 g per porsjon
Tomatsalat, 40 g per porsjon
Saltbakte småpoteter, 40 g per porsjon
Dadler med bacon, 40 g per porsjon
Aioli, 10 g per porsjon
Prøv saftige og luftige italienske ostebomber til tapasbordet.
Tips:
1. For å unngå matsvinn kan det være lurt å ikke dekke på de aller største tallerkenene man har, men gå for noen mindre. Det er slik store hotellkjeder og restauranter har klart å redusere mengden matavfall.
2. Er man usikker på hvor mye gjestene spiser, kan man lage en ekstra stor porsjon av én eller to retter som kan fryses ned i porsjoner om de ikke blir spist opp. Både karbonader, kjøttboller og chorizo er enkelt å fryse ned i etterkant.