Vaniljefudge
Myk vaniljefudge som smelter på tungen kan raskt bli en ny julefavoritt. De er enkle å lage og egner seg perfekt som en spiselig julegave. Oppskriften gir cirka 12 biter med vaniljefudge.
Slik gjør du
1. Ha søt kondensert melk, sukker og Melange i en tykkbunnet kjele. Tilsett frøene fra vaniljestangen.
2. Kok opp blandingen under konstant omrøring med en tresleiv. Det er viktig å røre hele tiden slik at blandingen ikke svir seg i bunnen.
3. Kok til blandingen blir tykk og lysebrun. Har du et sukkertermometer, eller et digitalt steketermometer, skal det vise cirka 112 grader. Om du ikke har termometer, kan du koke blandingen i cirka 12 minutter.
4. Kle en liten form (cirka 20 x 15 centimeter) med bakepapir. Hell fudgemassen over i formen og sett kjølig i minst 4 timer. Skjær deretter fudgen i passende biter.
5. Oppbevar fudge i en lufttett boks med lokk. Skill lagene med matpapir og oppbevar kjølig. Holdbarhet er ca. 1 måned i kjøleskap og minst to uker i lufttett boks i romtemperatur. La fudgen gjerne stå i romtemperatur før servering.
Tips!
Om man rører blandingen for mye eller for kraftig, så kan margarinen begynne å skille seg og legge seg som et lag over blandingen. Da kan man prøve å la blandingen stå en stund til den er litt kaldere, og så piske forsiktig til alt er blandet sammen igjen. Se flere gode tips til vellykket fugde og flere fugde-oppskrifter her.
Hei, vi har laget denne nå med ekte vanilje. Smaker fantastisk! Men det ble ganske eeh klumpete.. Hva gjorde vi feil? Rørte rolig i bunnen med ei tresleiv hele tida. Det klumpet seg liksom mens det kokte..
Hei Hanne! Det kan høres ut som at noe av sukkeret har begynt å krystallisere seg underveis i prosessen. Det skal veldig lite til for at det skjer, sukkeret kan klamre seg fast i det minste lille «støvkorn» og dermed finne tilbake til sin faste form. Det er derfor viktig å ikke falle for fristelsen å skrape ned langs det som fester seg på sidene på kasserollen. Det krever altså litt øvelse 😊Håper dere vil prøve dere igjen!
Aha ja det gir mening! Takk for tips! Har allerede kjøpt inn nye ingredienser – dette skal prøves igjen ja 👌
Så fint at du vil prøve igjen 👍
Må man bruke tresleiv, eller kan man bruke noe annet?
Du kan selvsagt bruke noe annet så lenge det tåler den høye temperaturen og ikke skader gryten. Lykke til 😊
Hvor lenge holder det seg? Og hvordan oppbevarer man det?
står i punkt 5 😊
Fudge skal helst oppbevares i en tett boks med lokk. Legg matpapir mellom lagene og sett boksen kjølig. Holdbarhet er ca. 1 måned i kjøleskap. Lykke til 😊
Går det å lage den laktosefri? Og eventuelt hvordan
Hei Veronica, det har vi ikke noe oppskrift på. Er usikker på hvor man kan få tak i laktosefri søt kondensert melk. Du kan hvertfall bytte ut Melange til Melange Laktosefri 🙂
Bruk laktosefri fløte
Det er et godt innspill, Birgitte, men fløte er ikke en egnet erstatning i denne oppskriften, dessverre. Da vil vi heller anbefale å bruke oppskrift på hjemmelagde fløtekarameller, men laktosefri fløte og blå Melange uten melk, salt og soya.
https://mills.dev06.dekodes.no/oppskrift/melange/flotekarameller/
Om du drar til utenlandsk matvare butikk og kjøper der. Siden den de har er laktosefri, jeg tåler den
Takk for tipset, Sarah 😊
Hva er det på toppen🤔
Hei Reidun! Det er 1 dl grovhakkede pistasjnøtter, mini marshmellows og tranebær 🙂
Er det ok å bruke flytende Melange?
Beklager sen tilbakemelding, Gunn! Vi anbefaler ikke å bruke flytende Melange i denne oppskriften.
Går det an å bruke vaniljesukker i stedet for frøene fra vaniljestang? 😊
Ja, det kan du 😊1 ts burde være nok.
Jeg vet ikke noe annet kondensert melk enn vikingene?
Hva heter melken
Søt kondenseret melk. Den finnes i de fleste matbutikker.
Det er ikke sukker i vikingmelken, bruk derfor kondensertmelk den er det sukker i, kun det som er forskjellen.
Hei! Man kan brukse Tørrsleffs som de har på Meny 🙂
Ja, tror nok du kan bruke Tørrsleffs, det er jo sukker i den.
Det nevnes ikke pisking i oppskriften!
Akurat ! Det må piskes mens det kjøler ned
Hei Louisa! Her har vi valgt å gå for en fremgangsmåte uten pisking mot slutten. Det er litt enklere å få til. Resultatet blir mindre porøs fudge men veldig god likevel 👍
Hei Marte! Beklager sent svar 😅
Det er ikke nødvendig å piske ved nedkjøling. Fudgen blir mindre porøs og får en mer fløyelsaktig konsistens. Litt enklere og veldig god 😊