Spekulasjer
Spekulasjer har røtter i gammel kulturhistorie og refererer til julenissen. Navnet på kaken kom til Bergen og Norge direkte fra Nederland, uten den «vanlige» omveien om Danmark. Kaken er nært beslektet med sirupsnipper, som har samme form og som også har en skåldet mandel på toppen. Begge kakene var Norges opprinnelige svar på pepperkakene. Oppskriften gir ca. 50 kaker.
Ingredienser
Slik gjør du
1. La Melange stå i romtemperatur litt tid før tilberedelse.
2. Pisk så romtemperert Melange og sukker sammen til det er hvitt og kremaktig.
3. Tilsett sirup, fløte, egg, krydder og natron.
4. Sikt på det meste av hvetemelet og arbeid deigen raskt sammen. Legg den i kjøleskap i et par timer før den kjevles ut.
5. Deigen skal ikke kjevles for tynn, cirka 0,5 centimeter. Stikk kakene ut med forskjellige former som kakemenn eller andre figurer.
6. Legg kakene på bakeplater dekket med bakepapir.
7. Stek i stekeovn ved 180 grader i 10-12 minutter, midt i ovnen. Avkjøl kakene på platen etter steking.
Tips!
Lyst på mer julebakst? Her finner du over 80 oppskrifter på klassikere og nye julekaker som gir deg smaken av jul.
Kommentarer