Solskinnsboller
Solskinnsboller er saftige kanelboller fylt med fyldig vaniljekrem og toppet med melisglasur. Dette er klassisker som passer godt til de fleste anledninger. Lag gjerne mange når du først er i gang og frys dem ned. Da kan du enkelt servere solskinnsboller når gjestene kommer ved å varme de opp på 120 grader i 10 minutter. Oppskriften gir ca. 12 solskinnsboller.
Ingredienser
Boller
Fyll
Melisglasur
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Boller
1. Ha siktet hvetemel, romtemperert melk, sukker, vaniljesukker, kardemomme, 2 ts tørrgjær (ca. 9 gram) og egg i en bolle, og elt med en kjøkkenmaskin i 10 minutter.
2. Tilsett kald Melange i terninger og elt blandingen godt sammen med eltekrok på lav til middels hastighet til deigen slipper bakebollen, og har en glatt og fin overflate. Dette tar cirka 10 minutter.
3. Dekk til bollen med et fuktig kjøkkenhåndkle eller plast, og la deigen heve på kjøkkenbenken i 1 time eller til deigen har doblet i størrelse.
Utbaking og fyll
1. Dryss litt mel på kjøkkenbenken og kjevle deigen ut til et kvadrat på cirka 60 x 60 centimeter.
2. Pensle Flytende Melange i et tynt lag utover leiven, og dryss sukker og kanel over.
3. Brett den ene halvdelen av leiven over den andre slik at du har to lag og en leiv på ca. 30 x 60 centimeter.
4. Del leiven i 12 strimler over den korteste siden. Tvinn hver strimmel rundt 3-4 ganger og legg de i en spiral på en stekeplate med bakepapir.
5. Dekk til solskinnsbollene med et kjøkkenhåndkle og etterhev i 30 minutter.
6. Varm opp stekeovnen til 200 grader.
7. Fyll midten av hver bolle med 1 toppet spiseskje vaniljekrem. Vil du lage hjemmelaget vaniljekrem? Her får du oppskriften!
8. Pensle bollene med et sammenvispet egg og stek dem på midterste rille i 20 minutter.
9. Avkjøl solskinnsbollene på en rist.
Kan man tilsette litt sammalt mel i ingrediensen? Jeg har et barnebarn som ikke tåler vanlig hvetemel.
Hei Lilje, og takk for spørsmål! Er det glutenallergi, ville jeg testet bokhvete i stedet. Ellers skal det gå greit å bytte ut hvetemelet med finmalt fullkornshvetemel for eksempel, eller evt speltmel om det er selve hveten som ikke går? Lykke til 🙂
Dekk bollen med plastfolie eller et kjokkenhandkle og la deigen heve til dobbel storrelse. Det bruker a ta om lag 1 time. Mens den hever, lager du fyllet.
Hei, og takk for innspill! Det kan variere litt ut ifra temperatur og fuktighet, men rundt én time kan være nok til at deigen har hevet seg til dobbel størrelse. Her er flere triks for optimal heving av gjærbakst 🙂 https://mills.dev06.dekodes.no/melange/hevetriks-luftigere-bakst/