Disse klassiske småkakene er laget av mørdeig i to farger, satt sammen som et sjakkbrett. For mange et selvskrevet slag til jul, men de passer like godt som småkaker hele året. Oppskriften gir cirka 24 småkaker.

Kommentarer

  • lyda.jaskolski

    Kjempe oppskrift! Enkel å lage å smaker kjempegodt 😊 laget mange forskjellige oppskrifter men denne er definitivt et av de bedre

    • matt_buckridge

      Hei MR! Så hyggelig å høre at oppskriften og kakene falt i smak! Kos deg i førjulstiden! 🙂

  • kimberly.shanahan

    Deigen blir så blaut, satt seg bare fast og fikk ikke rullet den ut. Den blir ikke fast. Men jeg hadde ikke håndmikser, så jeg brukte kjøkkenmaskin. Kanskje det er feilen ?

    • dennis

      Hei Malin! For å unngå at deigen blir bløt er det veldig viktig å ikke arbeide for mye med den, men være rask. Du kan bruke kjøkkenmaskin, men kjør bare til den har satt seg, og ikke blitt for varm. Blir den veldig bløt, kan du forsøke å sette den litt i kjøleskapet, eller kna inn litt mer mel. Lykke til! 🙂

  • rosalee_swift

    går det ann å bruke olje isedetfor smør?

    • adam_wehner

      Hei Emilie! Det vil nok ikke fungere å bruke olje i denne oppskriften, dessverre. For å kunne forme deigen og at kakene skal steke riktig så må du bruke smør eller margarin i fast form.
      Lykke til med bakingen 😊

  • jaqueline

    Eg undrast på om ikkje Melange har endra eigenskap nå når det er mykje olje i.Tykkjer julebaksten vart annleis i år .kakene flyt meir utover?.Smelta Melange «skilte» seg ,litt «smør» og mykje «vatn».Annleis smak på kakene???

    • eino

      Jeg opplever at det er mye «vann» i Melange i år.. aldri hatt dette problemet før, men tror jeg må gå over til meierismør skal det fortsette slik..

    • zackary

      Hei Sonja! Så trist å høre at du er misfornøyd med Melange. I følge produktutviklerne her hos oss gjorde vi en mindre endring i 2019, hvor vi reduserte mengden salt og fett i produktet. Denne justeringen er en større del av Mills AS sitt arbeid med saltreduksjon og redusering av mettet fett. Slike endringer er det lagt mye arbeid i, og det er gjort mange tester for å sikre at dette ikke endrer og påvirker egenskapene til Melange. Vi vil gjerne undersøke det du beskriver nærmere. Ta kontakt med oss via dette skjemaet: https://www.mills.no/kontakt/reklamasjonsskjema/, så får vi registrert det i systemet vårt og hjulpet deg videre på best mulig måte. Vennlig hilsen Anne Cathrine

    • camilla

      Skal kakkene være bløte når dem e ferdige eller harde

      • tyrell

        Hei Royhåkon! Kakene skal være harde når de kommer ut av ovnen. Lykke til!

  • dasia

    Lærte at sjakkrute og silkekaker ikke er helt det samme.
    Har nesten samme oppskrift på silkekaker men der er det potetmel og ikke melis.
    Det er også litt mindre vanilje, siden vaniljen blir spredd i hele deigen.
    Personlig liker jeg silkekaker pga av det er mindre vaniljesmak en det er i sjakkruter.
    Uansett begge er gode 👍 god jul🤶🏻

    • angela

      Takk for den fine forklaringen, Bjørnar! God jul til deg også 🎄

    • gisselle_white

      Bjørnar æ har også den oppskrifta»silkekaker/sjakkruter» å det vvar den beste kake sorten for mæ da æ vokste opp.Ha ei fin jul og et godt nytt år!

      • tony

        Jeg har også oppskrift på Silkekaker, med potetmel og hvetemel. Populær blandt barn og barnebarn.

  • karolann_erdman

    hvor mange kjeks er 1 porsjon?

    • kennedy.erdman

      «Oppskriften gir ca 24 småkaker.»

      Så da er det vel bare å gange opp for hver ekstra porsjon da..

      • ada_treutel

        JA 👍😋🎄

    • vladimir

      Denne oppskriften gir ca 24 kaker. Lykke til 😊

    • zella

      Det er bare 24

  • terry.hirthe

    Trodde de het Silkeputer….

    • jess

      Det er nok det samme. Kjær julekake har mange navn… 😊

    • wilbert_conn

      Trodde det het Silkekaker..

      Tror nok «Sjakkeuter» er det mest utbredte 🙂

      • loren

        Silkekaker, silkeputer, sjakkruter – det er nok forskjellige navn på samme type oppskrift, litt avhengig av hvor man har oppskriften fra 😊

  • naomi.kuvalis

    Det er den rareste deigen jeg har laget . Hadde 1 egg i for å samle den sammen . Ligger nå i fryseren i 10 min .

    • justen.kuhic

      Håper du ble fornøyd med resultatet selv om deigen var litt rar å jobbe med 😊

      • pierre

        De ble veldig god . De ligger nå i fryseren alle sammen . Det går fint an .

  • hattie

    Jeg har laget denne oppskriften for noen uker siden mine foreldre har gitt meg jobben i år 🙂

    • claire

      Du er sjefen nå!

    • yasmeen

      Så gøy å høre at du har overtatt «stafettpinnen»! Lykke til med baksten 😊

  • ollie

    Har laget deigen og fått den i kjøleskapet. Den ble veldig smidig og fin å jobbe med. Det skal nevnes at jeg ikke brukte håndmikser, men hendene. Vasket og spritet til den store gullmedalje først. Varmen ifra hendene gjør det lettere å jobbe margarinen inn i melet. So far so good. Men om jeg skulle ha fulgt oppskriften så hadde bakerovnen nå stått på i ca en time og varmet opp kjøkkenet. Lite praktisk og særs lite miljøvennlig å starte oppskriften med å sette på ovnen. Det skulle ha vært imellom nåværende punkt 8 og 9. Flisespikkeri muligens, men det er nå min oppriktige mening.

    • madison

      Takk for innspillet, Roger, det skal vi se på.
      Håper du ble fornøyd med kakene ellers 😊

  • cristobal

    Hei sjakkruter holder seg flere måneder i kake boks som står tørt å litt kjølig. 😊

    • saige.abshire

      Takk for tipset!

  • cindy

    Syns dere skal skrive at blå Melange kan brukes også, for melkeallergikkere. Overaskende mange som ikke vet dette 🙂

    • stan

      Hei Karoline! Takk for innspill, jeg tar det med videre!

  • arlene

    Kan man bruke oboy istedenfor kakaopulver?

    • jaylin

      Hei Hamood! Det har vi ikke forsøkt. Tror ikke smaken vil bli helt den samme. Dersom du prøver, må du gjerne gi oss en tilbakemelding 🙂

      • napoleon

        Tester med oboy nå gir beskjef

        • bethany

          Pga allerg iharjeg har brukt margarin uten melk ,soya og salt, Melange, blå pakke. . Brukte også OBOY . Blir bare litt lysere farge enn med kakaopulver.
          Hilsen Anne-Britt

          • annabel

            Hyggelig at du forsøkte oppskriften Anne-Britt! Håper det smaker 😊