Disse klassiske småkakene er laget av mørdeig i to farger, satt sammen som et sjakkbrett. For mange et selvskrevet slag til jul, men de passer like godt som småkaker hele året. Oppskriften gir cirka 24 småkaker.

Kommentarer

  • osvaldo.hayes

    Man må da bruke Smør!

    • annetta

      Hei Signe! Vi synes selvfølgelig at sjakkrutene smaker aller best med Melange, men det er ikke noe i veien for å bruke smør hvis du foretrekker det. Lykke til! 😊

  • jett.ruecker

    Jeg elsker julekaker men sjakkruter er det aller beste å få i julen.♟️💯

    • henri.bergnaum

      Hei Sofie! Gøy å høre at du elsker julekaker. Kanskje du lar deg inspirere til å bake sjakkrutene selv med denne oppskriften? Lykke til! 😊

  • edwin.grant

    God jul!

    • margarete.walsh

      God jul til deg også, Jan William! Kanskje lar du deg friste til å bake disse? Lykke til hvis du prøver 🙂

  • abdullah

    Kan man lage de glutenfrie?

    • jessyca

      Hei Eira! Det har vi ikke prøvd selv, men det skulle ikke være noe i veien for å bytte ut hvetemelet med lys glutenfri melblanding. Lykke til! 🙂

  • bernadette

    God jul🎄

    • angel

      God jul! 😊

  • miracle

    Høres godt ut. Skal prøve å bake de.

    • isabella

      Ja, disse er favoritter hos mange i julen. Håper du tar sjansen, lykke til! 🙂

  • marcos

    God oppskrift lett å trille ut og få til å henge sammen. Har ikkje hatt sjakkruter til jul på mange år då eg ikkje fekk dei til å holde sammen , men heretter blir det julekake nr. 1 👍
    Ha ei riktig god jul, det skal eg ha med gode sjakkruter

    • joelle

      Så hyggelig å høre at du er fornøyd med sjakkrute-oppskriften, Gunvor! Det setter vi stor pris på å høre, og ønsker deg en riktig god jul! 🙂

  • baylee.gibson

    Hei.
    Kan deigen oppbevares i kjøleskap til neste dag?

    • cary_treutel

      Hei Hilde!» Ja, det går fint å legge deigen i kjøleskap til dagen etter. Kakene holder formen bedre når deigen er kald før de settes i ovnen. Lykke til med bakingen! 😊

  • ashley_johns

    Veldig bra👍

    • jevon.rath

      Flott å høre at oppskriften faller i smak hos deg, Isak! God førjulstid til deg! 😊

  • tomas.reinger

    Sjakkrutene blei veldig gode de,god oppskrift 🤗

    • randi.dickinson

      Godt å høre at kakene falt i smak, Margit! Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med baksten! 😊

  • verna

    Den beste oppskrifta jeg kunne finne😀

    • dewayne_kassulke

      Hei Karoline! Så flott å høre at denne oppskriften faller i smak. Lykke til med julebaksten! 😊

  • chasity

    Tusen takk for opskriften hilsen fra valdres

    • yazmin_koss

      Takk for hyggelig tilbakemelding, Solveig! Flott at oppskriften faller i smak. God julebakst til deg! 😊

    • emile_blanda
  • rafael.keeling

    Hei🙂jeg skal lage de nå, hvor mange blir det av den oppskrifta? Lønner det seg å lage dobbel porsjon?

    • maurice

      Hei Tove! Oppskriften gir cirka 24 småkaker. Lykke til med bakingen! 🙂

  • bobby.pfannerstill

    Hei de var nydelig gode kjempe bra oppskrift enkel og grei😁🌸🍪

    • layla

      Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak og baksten ble vellykket, Abigel! God førjulstid til deg 🙂

  • yazmin

    Fantastisk oppskrift, å legge deigen i fryser ca 10min gjorde det lett å skjære kakene!! Er så glad jeg fant denne oppskriften!! Baker til alle barna mine(3) de elsker sjakkruter ! Har vært tradisjon i familien! Tusen takk !!!

    • craig

      Så koselig å høre at oppskriften var vellykket, Oddny, og takk for tipset om frysen. God jul til deg og dine, og god bakelyst! 🙂

  • mustafa.shanahan

    Hei. Sjakkruter bruker jeg å kalle sinnakaker(argekakor). Årets sinteste dag, er dagen jeg lager sjakkruter. Familien min elsker disse, så da må jeg bare lage, til tross for prakk, tårer og tænders gnissel med deigen.

    Denne oppskriften var en regelrett søndagstur, kansje barneskirenn kan treffe godt.
    Utrolig behagelig deig å jobbe med. Kan det være bruken av melis i stedet for sukker, som skaper dette fabelaktige utfallet?
    Uansett, sjeleglad for at jeg fant denne oppskrifta. Tusen takk🙏

    • yoshiko.walsh

      Så hyggelig at du er fornøyd med oppskriften, og at sjakkrutene ble vellykkede, Berit! Ja, melisen bidrar nok til det gode resultatet sammen med alle de andre ingrediensene. God jul til deg, og lykke til med videre bakst! 🙂

  • alexa

    Må smøret være kaldt eller romtemp?

    • rahul_bernier

      Hei Maria! Det enkleste å jobbe med er romtemperert Melange fordi deigen skal arbeides med så kort tid som mulig for ikke å smelte. Lykke til! 🙂

  • jewell

    Jeg bruker bakepulver i mine, og bytter ut 1/3 av melmengden med potetmel. Da er de lettere å få fine synes jeg.

    • shanon

      Takk for godt baketips, Ragnhild! God førjulstid til deg! 🙂

  • orlo

    Det er veldig god SMAK PÅ sjakkrutene 👍

    • lilly

      Godt å høre at kakene faller i smak, Zak! Lykke til med julebaksten! 🙂

  • devante_marks

    Blir så porøs at en får ikke delt og laget pølser

    • dolly

      Hei Åse! Disse kakene krever litt øvelse. Det viktigste er å følge målene nøye, og jobbe ingrediensene raskt sammen. Et annet tips er å la deigen ligge kaldt lenger enn det står i oppskriften. De holder formen bedre dersom deigen er kald når kakene settes i ovnen. Lykke til med bakingen! 😊

  • sabryna_swift

    Det fikk ikke jeg til

    • sonny.rolfson

      Hei! Leit å høre at du ikke fikk det til. Hvis du forteller hva som gikk galt kan vi prøve å hjelpe deg 🙂

  • aaliyah

    Kjempe oppskrift! Enkel å lage å smaker kjempegodt 😊 laget mange forskjellige oppskrifter men denne er definitivt et av de bedre

    • melany

      Hei MR! Så hyggelig å høre at oppskriften og kakene falt i smak! Kos deg i førjulstiden! 🙂

  • kaci.hauck

    Deigen blir så blaut, satt seg bare fast og fikk ikke rullet den ut. Den blir ikke fast. Men jeg hadde ikke håndmikser, så jeg brukte kjøkkenmaskin. Kanskje det er feilen ?

    • nasir

      Hei Malin! For å unngå at deigen blir bløt er det veldig viktig å ikke arbeide for mye med den, men være rask. Du kan bruke kjøkkenmaskin, men kjør bare til den har satt seg, og ikke blitt for varm. Blir den veldig bløt, kan du forsøke å sette den litt i kjøleskapet, eller kna inn litt mer mel. Lykke til! 🙂

  • magali_fisher

    går det ann å bruke olje isedetfor smør?

    • lauretta.gaylord

      Hei Emilie! Det vil nok ikke fungere å bruke olje i denne oppskriften, dessverre. For å kunne forme deigen og at kakene skal steke riktig så må du bruke smør eller margarin i fast form.
      Lykke til med bakingen 😊

  • prince.ritchie

    Eg undrast på om ikkje Melange har endra eigenskap nå når det er mykje olje i.Tykkjer julebaksten vart annleis i år .kakene flyt meir utover?.Smelta Melange «skilte» seg ,litt «smør» og mykje «vatn».Annleis smak på kakene???

    • london

      Jeg opplever at det er mye «vann» i Melange i år.. aldri hatt dette problemet før, men tror jeg må gå over til meierismør skal det fortsette slik..

    • maxine

      Hei Sonja! Så trist å høre at du er misfornøyd med Melange. I følge produktutviklerne her hos oss gjorde vi en mindre endring i 2019, hvor vi reduserte mengden salt og fett i produktet. Denne justeringen er en større del av Mills AS sitt arbeid med saltreduksjon og redusering av mettet fett. Slike endringer er det lagt mye arbeid i, og det er gjort mange tester for å sikre at dette ikke endrer og påvirker egenskapene til Melange. Vi vil gjerne undersøke det du beskriver nærmere. Ta kontakt med oss via dette skjemaet: https://www.mills.dev06.dekodes.no/kontakt/reklamasjonsskjema/, så får vi registrert det i systemet vårt og hjulpet deg videre på best mulig måte. Vennlig hilsen Anne Cathrine

    • rosalee

      Skal kakkene være bløte når dem e ferdige eller harde

      • lavina.goyette

        Hei Royhåkon! Kakene skal være harde når de kommer ut av ovnen. Lykke til!

  • judd_blick

    Lærte at sjakkrute og silkekaker ikke er helt det samme.
    Har nesten samme oppskrift på silkekaker men der er det potetmel og ikke melis.
    Det er også litt mindre vanilje, siden vaniljen blir spredd i hele deigen.
    Personlig liker jeg silkekaker pga av det er mindre vaniljesmak en det er i sjakkruter.
    Uansett begge er gode 👍 god jul🤶🏻

    • frances

      Takk for den fine forklaringen, Bjørnar! God jul til deg også 🎄

    • martine_brown

      Bjørnar æ har også den oppskrifta»silkekaker/sjakkruter» å det vvar den beste kake sorten for mæ da æ vokste opp.Ha ei fin jul og et godt nytt år!

      • alisa

        Jeg har også oppskrift på Silkekaker, med potetmel og hvetemel. Populær blandt barn og barnebarn.

  • joey

    hvor mange kjeks er 1 porsjon?

    • frederik.armstrong

      «Oppskriften gir ca 24 småkaker.»

      Så da er det vel bare å gange opp for hver ekstra porsjon da..

      • ernestine

        JA 👍😋🎄

    • emmalee_hoppe

      Denne oppskriften gir ca 24 kaker. Lykke til 😊

    • taylor.gerlach

      Det er bare 24

  • danny_brekke

    Trodde de het Silkeputer….

    • brando.white

      Det er nok det samme. Kjær julekake har mange navn… 😊

    • ozella

      Trodde det het Silkekaker..

      Tror nok «Sjakkeuter» er det mest utbredte 🙂

      • madaline_rippin

        Silkekaker, silkeputer, sjakkruter – det er nok forskjellige navn på samme type oppskrift, litt avhengig av hvor man har oppskriften fra 😊

  • wade.kreiger

    Det er den rareste deigen jeg har laget . Hadde 1 egg i for å samle den sammen . Ligger nå i fryseren i 10 min .

    • quinn_schuster

      Håper du ble fornøyd med resultatet selv om deigen var litt rar å jobbe med 😊

      • madonna.streich

        De ble veldig god . De ligger nå i fryseren alle sammen . Det går fint an .

  • addison_haley

    Jeg har laget denne oppskriften for noen uker siden mine foreldre har gitt meg jobben i år 🙂

    • jadon

      Du er sjefen nå!

    • hollis

      Så gøy å høre at du har overtatt «stafettpinnen»! Lykke til med baksten 😊

  • bobby

    Har laget deigen og fått den i kjøleskapet. Den ble veldig smidig og fin å jobbe med. Det skal nevnes at jeg ikke brukte håndmikser, men hendene. Vasket og spritet til den store gullmedalje først. Varmen ifra hendene gjør det lettere å jobbe margarinen inn i melet. So far so good. Men om jeg skulle ha fulgt oppskriften så hadde bakerovnen nå stått på i ca en time og varmet opp kjøkkenet. Lite praktisk og særs lite miljøvennlig å starte oppskriften med å sette på ovnen. Det skulle ha vært imellom nåværende punkt 8 og 9. Flisespikkeri muligens, men det er nå min oppriktige mening.

    • rhett.corwin

      Takk for innspillet, Roger, det skal vi se på.
      Håper du ble fornøyd med kakene ellers 😊

  • kendrick

    Hei sjakkruter holder seg flere måneder i kake boks som står tørt å litt kjølig. 😊

    • stephanie

      Takk for tipset!

  • tristin

    Syns dere skal skrive at blå Melange kan brukes også, for melkeallergikkere. Overaskende mange som ikke vet dette 🙂

    • marc

      Hei Karoline! Takk for innspill, jeg tar det med videre!

  • jonathan

    Kan man bruke oboy istedenfor kakaopulver?

    • jaron

      Hei Hamood! Det har vi ikke forsøkt. Tror ikke smaken vil bli helt den samme. Dersom du prøver, må du gjerne gi oss en tilbakemelding 🙂

      • clement_larkin

        Tester med oboy nå gir beskjef

        • corine.toy

          Pga allerg iharjeg har brukt margarin uten melk ,soya og salt, Melange, blå pakke. . Brukte også OBOY . Blir bare litt lysere farge enn med kakaopulver.
          Hilsen Anne-Britt

          • kenya_stracke

            Hyggelig at du forsøkte oppskriften Anne-Britt! Håper det smaker 😊