Rosettbakkels
Rosettbakkels lages ved å dyppe et rosettbakkelsjern i varmt matfett. Utseendet til denne kaken er meget spesielt. Den har et litt gammeldags slør over seg, men er nok en av de flotteste julekakene nettopp på grunn av dette. Når teknikken er på plass og man behersker smultkoking på en trygg måte, så skal det være ganske enkle kaker å lage. Rosettbakkels smaker best ferske, men kan også lagres over lengre tid i en boks eller i fryseren. Denne oppskriften gir ca. 30 kaker.
Ingredienser
Slik gjør du
1. Lag en jevn røre av mel, melk, egg og sukker. La den svelle i ca. 1 time.
2. Smelt Flott matfett i en ikke for stor gryte eller kjele. Det er viktig at det er god høyde på fettet i gryten. Bruk termometer for å kontrollere temperaturen, og varm matfettet til ca. 180 grader. Varm rosettbakkelsjernet i fettet under oppvarmingen. Når fettet er varmt nok, ta opp jernet og la fettet dryppe godt av.
3. Stryk det mot fettsugende papir før det dyppes i røren så dypt at toppen er synlig. Senk jernet ned i det varme fettet og friter til bakkelsen er gyllen. Ta jernet opp og rist forsiktig av fettet og ta kaken forsiktig av. Legg den på fettsugende papir. Hvis bakkelsen faller av jernet før den er ferdig stekt, la den steke uten jern til den er ferdig.
Røra fester seg ikke på jernet. For lite varmt? For tynn røre?
Hei Gerd! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Rosettjernet må varmes opp i fettet før det dyppes i røren ellers vil ikke røren feste seg til jernet. Håper du vil prøve igjen. Lykke til! 🙂
Det skjedde her også. Men først etter en stund. Til å begynne med fungerte det helt fint og jeg fikk til ca 10 brukbare kaker. Så sluttet røra bare helt å feste seg til jernet. Jeg puttet resten av røra i smulten med teskje. Det ble små, luftige bakverk som barnebarna satte stor pris på. Men skal prøve igjen. Det var ikke det at jernet ikke var varmt nok som var problemet.
Hei Anne! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er vanskelig å si med sikkerhet hva som har gått galt, men det nærliggende å tenke at det er temperaturen som er problemet, spesielt siden du startet med å få 10 fine kaker. Det er lurt å sjekke at temperaturen i gryta holder seg på ca. 180 grader også etter stekingen har startet. Pass på at jernet blir varmet godt opp mellom hver kake. Det kan gjerne frese litt når jernet dyppes i røra. Lykke til! 🙂
Jeg blander alltid i litt potetmel i røra. Da blir kakene helt sprøe
Takk for tipset, Randi 👍
Mine blir myke etter kort tid,irriterende,hva gjør eg feil?
Avkjøl på papir som trekker til seg fett, legg i metallboks etter noen timer. Kan godt fryses! Kanskje temperaturforskjell kan ha gjort at de blir myke? De bør stå kaldt. Ellers må det være passe tynn røre, prøv deg fram! God bakst!
Beklager sen tilbakemelding på spørsmålet ditt, Gunhild! Rigmor kommer med mange gode tips her. Pass også på at kakene er fullstendig avkjølt før de legges i kakeboksen. Restvarme kan skape kondens og det vil gjøre kakene myke. Lykke til med baksten 😊
Bruk vann i stedet for melk og litt potetmel