Pepperkaker
Pepperkaker er en av landets mest populære julekaker, og skal ha kommet til Norge allerede på 1600-tallet. De har sin opprinnelse i Hellas og Midtøsten, og finnes i utallige europeiske varianter. I Norge har de en sprø og tynn form, mens de andre steder i Europa har forblitt myke og brødaktige. Pepperkaker er også noe av det morsomste og hyggeligste ved julebaksten, for du kan gjøre så mye gøy med deigen, og smaken er mild og fin. Denne oppskriften kan fint justeres opp i mengde, alt ettersom hva du skal lage.
Ingredienser
Deig
Glasur
Konditorfarge (hvis ønskelig)
Slik gjør du
Deig
1. Bland sirup og sukker i en kjele. 1.5 dl sirup tilsvarer 210 gram, eller litt under en halv boks. Du kan også bruke lys sirup om du ønsker det. Kakene vil da få en litt mildere smak.
2. La blandingen koke opp før du tar kjelen av platen.
3. Tilsett 150 gram Melange i terninger og la den smelte ned under omrøring.
4. La blandingen avkjøles noe og rør deretter inn egget.
5. Bland krydder og natron inn i melet og sikt dette sammen med de øvrige ingrediensene. Ved å blande krydder og natron i melet vil det fordele seg jevnere i deigen. Rør om til du får en fast og jevn deig.
6. Legg deigen i en bolle, dekk med plastfolie, og la den stå i kjøleskapet i 2 timer eller natten over før den kjevles ut.
7. Varm opp ovnen til 180 grader.
8. Kjevle deigen ut på et melet bakebord eller bakepapir til ca. 3 mm tykkelse. Stikk ut kaker med forskjellige former eller til pepperkakehus. Se mal på pepperkakehus her.
9. Legg kakene på stekebrett dekket med bakepapir.
10. Stek pepperkakene på over- og undervarme på midterste rille i ovnen i ca. 8-10 minutter.
Tips!
Husk at pepperkaker med ulik tykkelse også har ulik steketid. Teststek gjerne noen pepperkaker for å bestemme hvilken steketid som passer til din ovn.
12. La pepperkakene avkjøles på platen.
Glasur
1. Bland alle ingrediensene til glasuren til den er jevn og smidig.
2. Farg gjerne glasuren med konditorfarge og fyll den i små plastposer.
3. Knyt igjen og klipp et lite hull i det ene hjørnet like før pepperkakene skal pyntes.
Tips!
Lyst på mer julebakst? Her finner du over 90 oppskrifter på klassikere og nye julekaker som gir deg smaken av jul.
Kjempegode pepperkaker👍👍
Denne oppskriften er en av de beste jeg har prøvd👍👍🤪
Hei Aksel! Så hyggelig å høre at pepperkakene falt i smak! Fortsatt god bakelyst og god jul til deg! 🙂
Dette er den mest elendige oppskriften jeg noen gang har prøvd. Uansett rett.
Kakene fløt ut til syltynne greier i ovnen. Vi kastet dobbel porsjon i søpla, så gikk vi for matprat.no sin istedet. Det anbefales!
Hei Kenneth! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er vanskelig å si hva som har gått galt. Dette er en populær oppskrift som mange bruker igjen og igjen uten at vi har fått tilsvarende tilbakemeldinger. Som en tommelfingerregel kan vi si at en ikke bør doble en oppskrift som en ikke kjenner godt fra før, fordi det kan føre til et uønsket resultat. Lykke til! 🙂
Kan man lage denne uten egg?
Hei Marion! Så hyggelig at oppskriften frister! Hvis du skal bake uten egg vil vi heller anbefale en av de andre oppskriftene våre på pepperkaker, som begge er uten egg. Du kan forsøke denne: https://mills.dev06.dekodes.no/oppskrift/melange/morke-pepperkaker/ eller denne: https://mills.dev06.dekodes.no/oppskrift/melange/morke-pepperkaker/
Lykke til! 🙂
Kan melet erstattes med speltmel?
Hei Monika! Det har vi ikke prøvd selv, men det skal ikke være noe i veien for å erstatte hvetemelet med speltmel. Prøv deg litt fram, og husk at deigen kan bli litt mer klissete før hviling fordi speltmel tar opp væsken senere enn hvete. Lykke til, og fortell oss gjerne hvordan det gikk! 🙂
Kan jeg erstatte Melange med ekte meierismør?
Hei Pernille! Vi foretrekker Melange i denne oppskriften, men du kan bruke smør hvis du ønsker det. Lykke til! 🙂