Mor Monsen
Mor Monsen er en klassisk julekake som er både saftig og smakfull. Dette er en tradisjonsrik langpannekake og navnet har den fått etter «Mor Monsen», en dyktig bakstekone fra Linderud gård i Oslo, som kokebokforfatter Hanna Winsnes gjorde ære på ved å oppkalle en visittkake etter henne i sin kokebok fra 1845. Selv om det finnes noen variasjoner, er kaken tradisjonelt sett toppet med mandler, korinter og perlesukker. Kaken holder seg lenge og kan fint fryses.
Ingredienser
Slik gjør du
1. Varm opp stekeovnen til 180 grader.
2. Ha Melange og sukker i en bolle, og rør det hvitt med en kjøkkenmaskin på høy hastighet til du har en lys og luftig blanding, cirka 5 minutter.
3. Senk hastigheten til lav og tilsett ett og ett egg av gangen til. Pisk til alle eggene er blandet inn i røren.
4. Bland inn hvetemel og bakepulver i kakerøren og visp forsiktig til du har en jevn kakerøre.
5. Press saften og riv skallet av sitronen. Vend sitronsaft og -skall inn i kakerøren.
6. Kle en stor langpanne som måler 40 x 30 centimeter med bakepapir, og ha røren over i langpannen.
7. Dryss over mandelflak, korinter og perlesukker.
8. Stek Mor Monsen på midterste rille i cirka 25 minutter, til den er gjennomstekt.
9. Avkjøl kaken i formen. Hvelv kaken forsiktig ut av formen og fjern bakepapiret. Hvelv den forsiktig tilbake og del den i snipper før servering.
Tips!
Lyst på mer julebakst? Her finner du over 80 oppskrifter på klassikere og nye julekaker som gir deg smaken av jul.
Kommentarer