Kaken som i 2002 ble kåret til Norges nasjonalkake av Nitimens lyttere, er kjent både som kvæfjordkake, verdens beste og bodøkake. Kjært barn har med andre ord mange navn, og denne kaken er en klassiker på kakebordet.

Ingredienser

1 porsjon

Kakebunn

100 gram Melange
100 gram sukker
4 stk eggeplommer
2 dl siktet hvetemel
1 ts bakepulver
0.5 dl melk

Marengs

4 stk eggehviter
2.5 dl sukker
50 gram skivede eller hakkede mandler

Fyll

2 dl kremfløte
5 dl vaniljekrem

Produkter i oppskriften

Melange original
Melange
En unik sammensetning av planteoljer gjør at Melange i folie egner seg svært godt til all form fo… Les mer

Kommentarer

  • ebba

    Jeg får ikke marengsen stiv i ovnen. Den blir so gummi. Den er hvit, stiv og fin og fin når jeg legger den på kaka. Tips? Jeg har så lyst til å få den til – den er jo tross alt verdens beste… (det står noen steder at man ikke skal åpne ovnsdøra, det må jeg innrømme et jeg gjorde, kan det være feilen?)

  • herbert_hoppe

    Jeg har ofte problem med at selve deigen ikk blir stekt. Uansett hvor lenge den står i ovnen så er den rå. Hva gjør jeg feil?

    • deshaun.murphy

      Hei Elin! Det var leit å høre at kakestekingen ikke blir vellykket. Det er ikke lett å vite nøyaktig hva som går galt, men et tips er å passe på å bruke riktig størrelse på langpannen, og at kakerøren og marengsen smøres tynt utover. Er lagene for tykke blir kaken seig og tung. Lykke til hvis du prøver igjen! 🙂

  • lilian_wyman

    Marengs skal vende opp i begge lag, fra gammelt av. Men i senere tid har flere begynt å snu den for at den skal holde seg sprø i begge lagene. I utgangspunktet bør den være opp for å ikke skli av kakefatet 🙂

    • courtney_gerlach

      Takk for godt innspill, Konditor! God sommer til deg! 🙂

  • hailey

    Får ikke til den kaken i inne bygd ovn marengsen faller ned før den er ferdig.blir veldig fin i di gammle ovnene.er de noen tips å få

    • pierre

      Hei Bente! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke godt å vite hva som har gått galt, men det er viktig at marengsen er blank og helt stiv før kaken settes i ovnen. Bollen må være helt ren, tørr og fri for fett og sukkeret må tilsettes gradvis. Lykke til hvis du prøver igjen! 🙂

  • gonzalo

    Hvorfor legge den nederste bunnen med marengsen opp? Det er mye bedre å legge den med marengsen ned på fatet. For da blir kremen oppå kakebunnen og ikke på marengsen. Det gjør marengsen seig når kremen er oppå den.

    • rupert.bogan

      Hei Liv-Inger! Takk for et godt kaketips! Dette skal vi prøve neste gang! 🙂

  • celestino_pagac

    Verdens beste kake, men hva mener dere med en porsjon? Hvor mange personer blir det til?

    • camden

      Hei Grete! Enig med deg – dette er en veldig god kake 🤩
      1 porsjon er 1 kake i langpanne eller form på ca. 35×40 cm. Hvor mange kakestykker/porsjoner du få av det avhenger av hvor store stykker man skjærer opp, men vi regner ca 20-24 på en stor langpanne. Lykke til 😊

  • hosea.padberg

    I min oppskritsbok fra Troms skal marengsen vende opp og det skal være romfyll,, ikke vanilje 😀

    • randy.abernathy

      Takk for innspill, Mette 👍 Det er mange gode oppskrifter og fremgangsmåter til verdens beste kake 🤩

  • lelah

    Enig med Turid, marengsen skal vende ned.

  • bettye

    Pkt 4: Marengsen SKAL vende NED. Ellers bløteste den opp av vaniljekremen.

    • destini

      Ikke mange som vet det 🤔

    • libby

      Helt enig at marengsen skal vende ned, gjør alltid det. Må jo være det som er riktig mener jeg ellers blir jo den bløt med kremen oppå..

    • porter

      Ikke enig

      • gordon.doyle

        Opp eller ned Turid?

        • kim

          Ekte Kvæfjord-kake skal det være vaniliekrem og første lag skal marengsbunn ned…. det andre laget skal marengsbunnen opp.
          Kan selvfølgelig bruke romkrem hvis det er det en liker best……😊
          Har fryst kaken og det går fint.