Kolakaker
«Kola» betyr karamell på svensk, og det er akkurat det disse tradisjonelle svenske julekakene smaker som. Dette er kanskje ikke julekakene som imponerer mest når det kommer til utseendet, men den gode smaken gjør at de raskt forsvinner fra kakeboksen. Kolakaker er dessuten enkle å lage og egner seg ypperlig som en spiselig førjuls- eller julegave. 1 porsjon gir cirka 60 småkaker.
Slik gjør du
1. Pisk romtemperert Melange og sukker sammen i en kjøkkenmaskin til det er lyst og luftig. Det tar 2-3 minutter på middels hastighet.
2. Tilsett sirup mens maskinen går og kjør til alt er godt blandet.
3. Bland sammen hvetemel, bakepulver, vaniljesukker og salt i en bolle. Sikt inn de tørre ingrediensene i sukkerblandingen, og jobb deigen sammen med hendene.
4. Pakk inn deigen i plast og legg i kjøleskapet i cirka 1 time. Det gjør den enklere å jobbe med når den skal bakes ut.
5. Forvarm ovnen til 175 grader.
6. Legg bakepapir på to stekebrett.
7. Del deigen i 6 emner og trill ut cirka 30 cm lange pølser. Legg deigpølsene over på stekebrett og trykk de ned med håndbaken til de er cirka 0,5 cm tykke. Du kan også bruke en kjevle, om du ønsker det.
8. Sett stekebrettet midt i ovnen og stek i cirka 15 minutter. Fargen skal være lys gyllen.
9. Bruk en skarp kniv eller pizzahjul og skjær på skrå så du får 2-3 cm brede kolakaker, mens de fremdeles er varme. Avkjøl kolakakene på rist.
10. Oppbevar kolakakene mørkt og tørt i en kakeboks.
Disse er fast inventar i jula for oss. Sprø og gode uansett smør eller Melange. Får mye skryt av de og de forsvinner fort.
Hei Hilde! Så hyggelig å høre at kolakakene er favoritter hos dere i julen! Det var en hyggelig tilbakemelding å få, tusen takk! God bakelyst, og kos dere med kakene! 🙂
korleis har du tenkt og funne fram til at og bake med Melange er en god ide? Når du baker skal du alltid bruke meieri smør. Tviler på ar dette er noe godt bruker noen andre sine oppskrifter enn denne her må bare beklage.
Hei Olav! Om man foretrekker å bake med Melange eller med smør er smak og behag. Heldigvis finnes begge deler og man kan velge det man liker best selv. Våre oppskrifter er naturligvis laget med Melange, men det er ikke noe i veien for å bytte det ut med det smøret eller margarinen som du foretrekker. Oppskriftene er like gode og vi håper du lar deg friste til å prøve noen av dem. God bakelyst 😊
Hei
Smør til all bakst, brukar aldri margarin!
Da bruker du det du liker best 😊
Hvordan skal bruke natron ,hvis ikke har det hva kan bruke da
Hei Birgitt! I denne oppskriften er det bakepulver som er hevemiddelet. Du kan også bruke natron dersom du ikke har bakepulver, men det kan være resultatet blir litt annerledes.
Disse synes ikke jeg personlig,var spesiellt gode.
Beklager men lager nok heller en ny batch,fra det søte liv sine med smør.
Så leit at du ikke likte oppskriften, Monica! Lykke til med julebaksten 🎄