Kirstens kanelpletter
Kirstens kanelpletter (tidligere kalt jødekaker) er hovedsakelig et Rogalands-fenomen her til lands. Navnet kommer at at kakene skal ha funnet veien nordover fra Spania og Portugal på 1600- og 1700-tallet, med sefardiske jøder som skal ha tatt med seg sin kokkekunst og bruk av sukker. Oppskriften gir ca. 80 kaker.
Ingredienser
Pynt
Slik gjør du
1. Pisk Melange og sukker til det er hvitt og kremaktig.
2. Rør i eggene og sikt på melet med krydder og hornsalt. Arbeid deigen raskt sammen.
3. Sett deigen kaldt et par timer, slik at den blir god å kjevle.
4. Kjevle deigen tynt og stikk ut runde kaker med et glass eller en ring. Pensle kakene med eggehvite, og dryss på mandler og perlesukker.
5. Stek kakene i stekeovn ved 200 grader i 8-10 minutter, midt i ovnen. Avkjøl kakene på rist etter steking.
Jeg har ett spørsmål. I flere oppskrifter skal det være finhakkede mandler. Kan jeg som er nybegynner på kjøkkenet, med begrenset utstyr, bruke mandelmel i stedet?
Hei Kay! I noen tilfeller kan du bruke mandelmel istedenfor finhakkede mandler, det kommer litt an på oppskriften. Mandelmel er finmalte mandler, og gir en annen struktur enn hakkede mandler, som er grovere. I denne oppskriften på kanelpletter brukes mandlene som pynt på toppen av kakene, så estetisk sett og smaksmessig blir det ikke helt likt som originalen, men prøv deg litt frem. Lykke til! 🙂
Hei igjen.
Tusen takk for svar.
Jeg tolker det dithen, at skal de finhakkede mandlene i deigen, kan jeg bruke mandelmel, men hvis den skal være som pynt/topping, bør jeg kjøpe mandler og finhakke disse. Virker det sånn tålig rett? 😀
Hei igjen. Mandlene har ulik funksjon i ulike oppskrifter, så en må se an i hvert enkelt tilfelle. Igjen vil jeg råde deg til å prøve deg litt frem, og eventuelt spørre oss i hver enkelt oppskrift, så skal vi prøve å hjelpe deg så godt vi kan. Lykke til!