Saftig julekake er en klassisk søt hvetekake som bakes til jul. Julekake, eller julebrød om du vil, var opprinnelig et hevet rugbrød med tørkede frukter, men dagens julebrød er laget på hvetemel og tilsatt kardemomme, rosiner og sukat. Julekake kan nytes med godt pålegg til både frokost eller til kaffen.

Ingredienser

2 porsjon

5 dl melk
50 gram gjær
150 gram sukker
200 gram Melange
1 ts malt kardemomme
1 kg hvetemel
100 gram sukat
200 gram rosiner
1 ts salt
1 stk eggeplomme
1 ss melk (til pensling)

Produkter i oppskriften

Melange 500 gram
Melange
En unik sammensetning av planteoljer gjør at Melange i folie egner seg svært godt til all form fo… Les mer

Slik gjør du

Oppskrift på to julekaker

1. Varm melken på svak varme til den er litt mer enn fingervarm (ca. 40˚C).

2. Hell melken i bakebollen og ha i sukker, salt og Melange i mindre biter.

3. Tilsett mesteparten av melet. Hold igjen noe mel til eltingen. Smuldre i gjæren og tilsett kardemomme.

4. Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet til den slipper bakebollen, eller kna den for hånd. Dersom deigen er for fuktig tilsettes mer mel, men bruk minst mulig mel for et saftig sluttresultat. Når deigen slipper bollen, økes hastigheten på eltingen. Total eltetid bør være ca. 7 minutter i kjøkkenmaskin, mens elting for hånd krever 20-25 minutter for samme resultat.

5. Dryss litt mel på rosinene og sukatene, og bland dem inn i deigen til slutt. Dekk bakebollen med et rent håndkle og la deigen hvile i 15-20 minutter.

6. Legg deigen på bakebordet, del i to og kna deigemnene godt sammen for hånd til to runde, glatte kaker. Bruk eventuelt litt mer mel dersom deigen kjennes for løs.

7. Sett emnene på en stekeplate smurt med Melange eller dekket med bakepapir. Skjær et ca. 2 cm snitt rundt hele deigemnet med en skarp kniv. Trykk godt ned med knyttet neve midt i kaken, slik at den snittede siden retter seg opp.

8. Dekk kakene til med et håndkle og sett dem til heving på et lunt sted. Kakene skal heves til dobbel størrelse, ca. 30-45 minutter.

9. Forvarm ovnen til 175˚C.

10. Rør sammen eggeplommen og melken, og pensle dette forsiktig rundt begge kakene.

11. Julekakene stekes i nedre del av ovnen til de er gyllenbrune og blanke, ca. 30 – 45 minutter.

12. Avkjøl kakene på rist etter steking.

Tips!

Lyst på mer julebakst? Her finner du over 80 oppskrifter på klassikere og nye julekaker som gir deg smaken av jul.

Hva synes du om oppskriften?

Kommentarer

  • federico.wolf

    Hvorfor står det 200 gram når det på oppskriften står 400

    • graciela_kreiger

      Det kommer vel an på hvor mange porsjoner du velger.

      • abraham

        De endrer nok ikke fremgangsmåten i teksten uansett hvor mange porsjoner du velger.

      • johann.littel

        Hei Sharon! Ja, teksten er nå rettet slik at den passer uansett hvilken mengde du velger.

    • mallory.brekke

      Hei Bjørg! Tusen takk for at du er så våken! Feilen er nå rettet i teksten i oppskriften.

  • damian_mann

    Søt gjær eller vanlig gjær?

    • arlo

      Det kan du velge selv. Mange foretrekker gjær til søt gjærbakst, mens andre synes det er like bra med vanlig. Lykke til med baksten 😊

  • idella

    Bruker man vanlig brødform?

    • morton.kris

      former de til to runde boller som settes på bakebrett.

    • jazmyne.gerhold

      Hei Hege! Man trenger ikke brødform her. Det er bare å kna deigen til to runde, glatte kaker. 😊

  • tressa

    Til og min 78 år gamle mor syntes de var bedre enn hennes julebrød/kake.
    Noen idé om jeg vil bruke form?

    • jamir

      Takk for ingen svar..☺️

      • eula_parker

        Hei Tor Kristian, beklager sent svar. Mener du størrelsen på brødformen?

  • maximo.bayer

    Veldig god kake! …..hmmm

    • frederick_bins

      Tusen takk, Miria!