Hvit saus
Kan du lage hvit saus fra bunnen av er du på god vei til å bli en sausemester. Teknikken kan benyttes til flere andre type sauser, og sausen er et av de viktigste elementene i tradisjonsrike retter som for eksempel lasagne, flesk og duppe, fiskegrateng, og ikke minst fiskeboller. Den klassiske sausen er enkel å lage så lenge du passer på at fettet ikke brunes. Det vil forandre både smak og utseende på den ferdige sausen. Her er en lettvint steg for steg-beskrivelse av hvordan du lykkes med hvit saus.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Ha Flytende Melange i en kasserolle på medium varme.
2. Varm opp Flytende Melange og pass på at det ikke begynner å frese eller få farge.
3. Tilsett hvetemelet og rør sammen til melet har absorbert fettet og du har en tykk og jevn masse.
4. Spe med litt og litt melk, cirka 0,5 dl om gangen, mens du rører med visp hele tiden. Ikke tilsett mer væske før jevningen er klumpfri. Gjør dette til all melken er tilsatt.
5. Skru opp temperaturen og kok opp sausen under omrøring. La sausen småputre på svak varme i 5 minutter. Rør om for å sikre at ikke sausen brenner seg fast i bunnen.
6. Smak til sausen med salt og pepper.
Tips!
Ønsker du mer smak på sausen kan du smake til med revet eller malt muskatnøtt.
Når putter jeg fiskebollene oppi?
Hei Kristian! Hvis du ønsker å bruke sausen til fiskeboller tilsetter du disse etter at sausen er ferdig kokt. Bollene skal bare forsiktig varmes i sausen, så pass på at du ikke rører for mye, slik at de holder formen sin. Lykke til! 🙂
Med finhakket løk blir sausen enda bedre
Hei Jorunn, dette er en basisoppskrift som egner seg godt til ulike supplement etter smak og behag. Finhakket løk i susen høres nydelig ut. Takk for godt tips 🙂