Firkløverkake
Saftig nøttebunn med fyldig, gul krem og firkløverglasur som smelter på tunga. Denne kaken vil garantert forsvinne fort fra kakebordet. Firkløverkake er perfekt å lage på forhånd og kan oppbevares i fryseren til den dagen den skal serveres. Nøttebunnen blir om mulig bare enda bedre av dette. Kaken er også naturlig glutenfri. 1 porsjon passer til en kakeform på 22 cm i diameter.
Slik gjør du
Bunn
1. Sett ovnen på 180 grader. Kle en rund kakeform på 22 cm i diameter med bakepapir. Om du ikke har bakepapir kan formen smøres med Melange for å unngå at bunnen fester seg i formen.
2. Pisk eggehvitene til de er hvite og stive. Det tar ca. 2-3 minutter.
3. Finmal nøttene med food processor eller en mandelkvern.
4. Bland melis, bakepulver og salt og sikt sammen med nøttene.
5. Vend nøtteblandingen inn i de stivpiskede eggehvitene til alt er godt blandet.
6. Ha røren kakeformen. Bruk slikkepott til å jevne ut overflaten.
7. Stek nøttebunnen i 35 minutter på rist i nederste halvdel av ovnen. La bunnen avkjøles i kakeformen.
Gul krem
1. Rør sammen eggeplommer, kremfløte, siktet melis og vaniljesukker i en gryte på middels sterk varme. Varm opp under omrøring til sausen begynner å tykne.
2. La eggeblandingen avkjøles litt før du rører inn terninger med romtemperert Melange. Rør godt til alt har smeltet og avkjøl til romtemperatur.
3. Smør den eggekremen i et jevnt lag på den avkjølte nøttebunnen.
4. Sett kaken i fryseren i cirka 1 time. Det gjør det enklere å fordele firkløverkremen på toppen av eggekremen.
Lager denne kaken til alle anledninger. Elsker den.
Står og lager en nå faktisk, venter på at sjokoladesausen skal kjøle seg ned.
Viktig som mange skriver å ikke blande inn smør eller sjokolade før tempen er litt over lunka.
For best mulig resultat bruk vaniljesukker fra Helios og solegg.
Har nå byttet ut 50-60 g mandler med pecan, spent på å smake forskjellen.
Hei Martin! Så hyggelig å høre at kaken faller i smak! Takk for tips om sjokoladesausen, og lykke til med pecannøttene. Fortell oss gjerne hvordan det gikk. God bakelyst! 🙂
Kan kaken fryses med den gule kremen?
Ja, det går fint! 🙂
Kan kaken fryses?
Hei Eilin! Ja, kaken kan fryses, men husk å ta den opp til tining dagen før den skal serveres. Lykke til! 🙂
Kan den fryses med den gule kremen?
Ja, det går fint å fryse kaken med den gule kremen. Lykke til! 🙂
Tenkte jeg kunne bruke meierismør smør i stedet for melang
Vi synes selvfølgelig det blir best resultat og smak med Melange, men du kan også bruke smør. Lykke til med bakingen 😊
Ikkje KOK den gule kremen ,kjøl den ned før du har i det romtempererte smøret ,ellers smeltar det ,eg har aldri mislukkast .rør godt ,eg har bruka å hadt sjokolade i den gule kremen medan den er heit så sjokoladen smeltar ,kjøl å bland i smør .,men det er no min måte å gjere det på
Takk for fine innspill, Bjørg! Det ser ut som du har funnet frem til en fin fremgangsmåte som gjør at du lykkes hver gang. Det er jo ingenting som er bedre enn det 😊
Både eggekrem og sjokoladekremen ble svært tyntflytende, fulgte oppskriften helt nøye. Har dere tips til at den ikke renner utover slik?
du kan ha en halv ts. Maizena i den gule kremen
Takk for tips, Wenche 😊
Hei Guro Martine! Det er aldri gøy når man følger oppskriften og resultatet ikke blir slik man tenker det skal.
Når det gjelder den gule kremen så kan det hende at eggeblandingen har vært for varm når Melange blir rørt inn. Da smelter den og konsistensen blir for tynn. Prøv å sette kremen i kjøleskapet en stund. Det burde gjøre at den tykner. Du kan også forsøke å piske den opp med en håndmikser på middels hastighet. Da kan det også være at kremen blir noe lysere.
Det er vanskelig å si hva som har gått galt med sjokoladekremen. Kan det være fløten og Melange ble for varm, eller at gryten fremdeles stod på varmen mens du rørte inn sjokoladen? Uansett, så lenge sjokoladen ikke har blitt for varm så burde kremen tykne hvis den bare blir kald nok.
Håper det gav noen svar og at du vil bruke oppskriften igjen. Lykke til 😊
Amazing kake. Baker nr 2 på to dager. Noe av det beste jeg har smakt. Og så enkel. Takk for oppskrift:)
Så gøy at oppskriften og kaken har falt så i smak, Kerstin! Og takk for flott tilbakemelding 😊
Jeg hadde daimkuler på toppen av firkløvertoppingen. Det ble en innertier:)
Det høres kjempegodt ut med Daimkuler, Kerstin 😊 Takk for tipset!
Jeg synes kakebunnen ble litt unødvendig søt, så kommer til å redusere melismengden til 200 gram neste gang. Da vil det smake mer av nøttene. Vil også anbefale å bruke 2 ts vaniljesukker og ikke 4, hvis man ikke ønsker utpreget smak av vaniljekrem
Hei Hege! Ja, det høres ut som en god løsning hvis du ønsker en mindre søt bunn og litt mindre vaniljesmak i kremen. Takk for at du deler innspillet med oss, og lykke til hvis du baker den igjen! 🙂
Kaka blirmye bedre om du halverer sukker eller.melis både i bunn og krem
Hei Bjørg! Ja, det er ikke noe i veien for å halvere melisen, her må hver enkelt finne ut av hva som passer best for seg rent smaksmessig. Lykke til!
Kan man erstatte melis med sukker eller annen søtning?
Hei Elin! Ja, du kan erstatte melis med sukker, det går fint! Men med annen søtning har vi ikke prøvd selv, men det skal ikke være noe i veien for å erstatte melis med sukrin eller tilsvarende. Lykke til! 🙂
Kjempegod kake! Måtte dekoreres til bursdag, så jeg lagde ekstra mye fyll med hjelp av vaniljekrem fra butikken i sjokoladekremen (la Dronningsjokolade). La i resterende vaniljekrem også i vaniljekremen som var til overs etter første lag og lagde en smørkrem av begge variantene som glasur på toppen. Ble veldig fin dekorasjon og kjempegod kake:)
Wow! Det høres ut som en fantastisk flott bursdagskake, Tea 🤩Takk for at du deler det fine tipset med oss 👏
Somme tider har eg blanda lys kokesjokolade i den gule kremen ,den smeltar eg nor eg tjuknar eggeplomane. ,tykte det var greit med litt forandring av kaka.
Hei Bjørg! Ja, dette høres ut som en nydelig vri på denne kaken, takk for at du deler tipset med oss. Godt nytt år til deg! 🙂
Dette er en variant av suksessterte. Jeg bruker melkefri Melange og laktosefri fløte. Kan da bruke litt kakao i kremen på toppen, da Firkløver inneholder melk. Det blir ikke Firkløverkake, men er alltid en suksess!
Hei Marit! Så fint at du har funnet gode erstatninger som passer for deg, og at smaken blir like god. Takk for at du deler!
Har mandel og nøtteallergi.Hva gjør jeg da?
Hei Margrethe! Uten mandler og nøtter forsvinner Firkløversmaken på denne kaken, så da vil jeg heller råde deg til å bake en av de andre kakene. For eksempel pavlova, som har marengs som utgangspunkt. Lykke til!
Har en plate gelantin i eggekremen.
Hei Annie! Høres godt ut, lykke til!
Bytt ut firkløverkremen med vispet kremfløte. Oppå fløten legges tett i tett med kiwi og friske bær.
Nam, det høres godt ut, Marit! Takk for at du deler!
Til gul krem er det smørsmaken som gjør hele den deilige smaken, så meierismør er absolutt nødvendig og best.
Hei
Kan du bruke bare mandler og ikke hasselnøtter?
Hei Monica! Det kan man, men smaken som kjennes fra firkløver forsvinner litt da. Her må du gjerne prøve deg fram 🙂
Eggekremen og sjokoladekremen ble svært tyntflytende, selv etter god avkjøling.Fulgte oppskriften nøye.
Kan man fryse ned kaken?
Hei Linn! Det kan man gjøre 🙂 Godt å ha litt på lager i fryseren.
Nydelig kake. Brukte firkløver m/appelsin & havsalt i toppingen.
Hei Ellinor. Takk for tips og hyggelig tilbakemelding! Ønsker deg en fin helg!