Fingerkremkjeks
Fingerkremkjeks, også kjent som saudakjeks, er en julekake med lange tradisjoner. Dette er små søte kjeks fylt med en nydelig romkrem. Fingerkremkjeks kommer i ulike varianter når det kommer til farge og smak på fyllet, og de kan også lages i ulike fasonger. I denne oppskriften er de små, søte kjeksene fylt med en nydelig rosafarget romkrem. Oppskriften gir cirka 30 fingerkremkjeks.
Slik gjør du
Kjeks
1. Ha egg og sukker i en bakebolle og pisk på høy hastighet i en kjøkkenmaskin til du har en tykk og luftig eggedosis.
2. Ha hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en bakebolle, og smuldre margarinen godt inn i melblandingen.
3. Tilsett eggedosisen og kna deigen sammen med hendene.
4. Sett deigen i kjøleskapet i 2 timer slik at den blir lettere å jobbe med. Om deigen er litt løs når du skal bake den ut, kan du tilsette mer hvetemel.
5. Lag fyllet mens du venter.
Fyll
1. Ha Delfia i en kasserolle og varm opp på middels varme til det har smeltet.
2. Ta kjelen av platen og rør inn melisen. Smak til med romessens og tilsett rød konditorfarge. Rør det godt sammen til fargen er jevn.
3. Ønsker du en annen smak, kan du fint benytte andre smaksessenser som sitronessens eller mandelessens. Du kan også bruke andre konditorfarger.
4. Sett fyllet i kjøleskapet til det får en tykk konsistens, cirka 1 time.
Utbaking
1. Varm opp stekeovnen til 180 grader.
2. Kjevle ut deigen til den er cirka 0.5 centimeter tykk.
3. Stikk ut små kjeks med en rund form som måler cirka 3 centimeter i diameter.
4. Kle en stekeplate med bakepapir, og legg kjeksene på den bakepapirkledde stekeplaten.
5. Stek kjeksene på midterste rille i stekeovnen i cirka 8-10 minutter, til de er lysgylne og sprø.
6. Avkjøle kakene på en rist.
Montering
1. Ha en halv teskje fyll på bunnen av en kjeks og sett en kjeks på topp.
2. Klem kjeksene litt sammen og la fingerkremkjeksene hvile på en rist i cirka 5 minutter, slik at fyllet får satt seg.
Tips!
Lyst på mer julebakst? Her finner du over 80 oppskrifter på klassikere og nye julekaker som gir deg smaken av jul.
Påvirker det resultatet med glutenfritt mel?
Hei Berit! Det har vi ikke forsøkt, men vil ikke tro det. 😊
Kan man bruk noe annet enn delfiafett i fyllet?
E allergisk for kokos..
Du kan sikkert bruke smørkrem eller kanskje delfiafett?
Har disse lang holdbarhet?
Hei! De kan oppbevares tørt i en tett kakeboks i 2-3 uker 🙂