Delfiakake er en mektig konfektkake hvor kjeks, marsipan og geletopper legges lagvis med sjokolademasse, og for mange er dette en klassiker som hører julen til. Oppskriften på Delfiakake kommer fra Margarincentralens Husmortjeneste som ble opprettet i 1949. Kaken ble så populær at Sæthres Kjeksfabrikk laget en spesialtilpasset kjeks til kaken kalt «Per» som dessverre ikke er til salgs lengre i dag.

Kommentarer

  • kyla.kunde

    Har en halv pakke Per fra i fjor, kan den brukes?

    • jeremie

      Hei Gunnhild! Ja, den kan brukes. Lykke til! 🙂

  • roman.lindgren

    Hvor lang holdbarhet i kjøleskap ?

    • guido

      Hei Merete! Delfiakaken holder seg i 1-2 uker i kjøleskap, og kan også fryses. Lykke til! 🙂

  • roma

    kan man bruke grisefett i stedet for delfiafett??

    • fay_zboncak

      Hei Wenche! Det har vi ikke prøvd selv, men fordi både smak og konsistens blir såpass annerledes er det ikke noe vi anbefaler. 🙂

  • hellen

    Jorunn du trenger ikke å skrive det 2 ganger

  • catalina

    Veldig hod oppskrift på Delfia-kake –
    jeg gjør en litt annen vri på innholdet:
    synes marsipan i kaka rett og slett blir for søtt og mektig, så jeg har heller i valnøtter og geletopper, og til kjeks – i mangel av Per-kjeks har jeg brukt salt kjeks— Tuc 👍
    Det ble kjempegodt med en liten salt touch!

    • hilario

      Bruker tørkede aprikoser, nydelig mdd litt syrlighet, rosiner er også

      godt

      • ulises.dickens

        Hei Mette! Lurt med litt syrlighet inn i det søte, ja! Takk for tipset!

    • van

      Høres nydelig ut, Kari!

  • elenora

    Bruker i tillegg marsipan skåret i skiver fra rull og har hakka valnøtter lagvis i delfiakake med kvikklunsj i staden for Per kjeks

    • chester.stark

      Hei Synnøve! Din kake med kvikklunsj høres deilig ut også. Kos deg!

  • joey

    Lagde min i forrige uke😚Mariekeks ble perfekt👍
    Men, valgte ♡-formede geletopper i pose, anbefales IKKE. De var seige og for harde.
    Tips; hakkede mandler i røren👌

    • wallace

      Hei Anny! Godt å høre at den ble perfekt med Mariekjeks. Og takk for tipset om geletoppene. Nyt kaken og juledagene!

  • martine_toy

    En liten «dæsj» konjakk gjør susen, bare prøv…🧑‍🎄

    • clyde

      Mmm, høres deilig ut! 🙂

      • brittany

        Vi bruker en dæsj appelsinlikør, det gjør også susen…..🎄⛄️

  • nora

    Sunn variant? Da må kjeks som inneholder det erklært farlige fette og sukkertopper og seigmenn bort. Lager fyll av appelsin/grapefrukt kjøttbiter sviskebiter og hakkede mandler som har ligget over natten i vann, overdryssa m knust havsalt mens fuktige. Bruker 70% kakao sjoko.

    • marvin

      I din kake var det også mange gode ingredienser, Dag! Takk for tipset!

  • clementine_lehner

    Jeg pleier å lage den på en litt annerledes måte, som jeg synes fungerer helt perfekt. Pisk egg og sukker til eggedosis og sett den kjølig. Smelt Delfiafettet og avkjøl det. Smelt sjokoladen i kaffen. Når sjokoladen er passe avkjølt, visp den sammen med eggedosisen. Deretter piskes det avkjølte fettet forsiktig inn i røren, litt av gangen så det ikke skiller seg. For å få en litt mindre søt og fettete, kan man f.eks. bruke 1 egg og 1/2-1 plate sjokolade ekstra. I tillegg kan man knuse noen kjeks og ha i røren. Bruk kjevle og ha kjeksen i en pose. Har brukt denne fremgangsmåten de siste årene og det fungerer helt perfekt. Bruker aldri marsipan i kaka. Blir for søt for meg. Man kan også bytte ut geletopper med hele og hakkede valnøttkjerner. Alle disse tipsene fungerer helt fint og man får en god og fyldig kake, som er mindre fettete.

    • elaina_spencer

      PS. Bruker bare Freia mørk selskap sjokolade!!!

    • yasmine

      PS. Bruker bare Freia mørk selskap sjokolade!!!

      • royal

        Bruker firkløver i kaka sammen med Dronning skokolade. Erstattet Per kjeks med «lange» julekaker.

        • noel.fay

          Jeg bruker 50/50 mørk og lys kokesjokolade, og Gjende fullkorn eventyrkjeks, og selvfølgelig marsipan og geletopper 😊

    • ernestine

      Ikke marsipan!!!! Det er jo det beste av alt. 🙂 Har vokst opp med mammas delfiakake med en hel rull marsipan i midten. Null kjeks!! En skive av den, kaffe og tre nøtter til Askepott – beste stunden i året!

    • camylle

      Takk for tipset, Jorunn!

  • weldon

    Du meine 150g sukker? Ikkje melis

    • ivory

      Jeg ville foretrukket melis for å være sikker på å få en fløyelsmyk konsistens.

  • ally

    Mer sukker eller melis?

  • henderson

    Kan bytte ut sjokoladen med bakekakao ? Evt hvilket blandingsforhold ?

    • santina

      Det er mulig å bruke kakao i stedet for sjokolade men da må du også bruke mer sukker. Bruk 150 gram melis til eggedosisen og tilsett deretter 2-3 ss siktet kakao. Lykke til 😊

  • santino

    Må være mye smartere å kle formen med bakepapir, klipp en remse som legges i lengderetningen, og en passe bred lengde legges i andre retning.
    Aluminiumsfolie er vanskelig å få fjernet fra kaken, og det sitter alltid biter av folien igjen i kaken..

    Lag to små delfia av denne oppskriften, lettere å skjære, bitene blir mindre og kaken
    Ikke så kraftig.

    • nelson

      Takk for fine tips, Frank 😊

  • trinity.bailey

    Brukes smørk eller lys sjokolade til kaken

    • danika

      Det vanligste er nok å bruke mørk kokosjokolade og det er det vi har brukt i kaken på bildet. Men det er ikke noe i veien for å bruke 50/50 mørk og lys sjokolade, eller kun lys, for å få en mildere smak. Lykke til med baksten 😊

  • jaylon_lang

    Går det an å bruke annet fett enn Delfiafett?

    • meagan

      Hei Anne Marit! Det har vi ikke forsøkt, så her kan jeg ikke gi deg noe godt svar dessverre.

      • rusty

        Jeg bruker cocosa i steden , funker bra 😊

        • lulu.keebler

          Takk for tipset, Aud!

  • roscoe.klocko

    Jeg lurer på om kaka kan fryses?

    • douglas.king

      Hei Rigmor! Du kan fryse kaken, men da ville jeg heller pyntet toppen med geletopper når kaken tas ut av fryseren 🙂

  • rylan

    Har noen et alternativ til Per-kjeks i Delfiakake, siden Per bare selges mellom oktober og desember (ifølge google…)?

    • matilde.simonis

      Hei Unni! Du kan prøve med Marie- eller Gjende-kjeks. Ritzkjeks går også an, om du liker kombinasjonen av salt og søtt 🙂

      • keanu

        Jeg brukte tuc kjeks, smakte akkurat slik det skulle. Den lille saltsmaken ble perfekt!