Delfiakake
Delfiakake er en mektig konfektkake hvor kjeks, marsipan og geletopper legges lagvis med sjokolademasse, og for mange er dette en klassiker som hører julen til. Oppskriften på Delfiakake kommer fra Margarincentralens Husmortjeneste som ble opprettet i 1949. Kaken ble så populær at Sæthres Kjeksfabrikk laget en spesialtilpasset kjeks til kaken kalt «Per» som dessverre ikke er til salgs lengre i dag.
Ingredienser
Slik gjør du
1. Lag sterk kaffe og sett den til side.
2. Ha delfiafett i en kjele på svak varme til den så vidt er smeltet.
3. Tilsett sjokolade og la den smelte sammen med fettet. Sett til side og la blandingen avkjøle seg litt.
4. Pisk egg og sukker til eggedosis.
5. Rør inn smeltet delfiafett og sjokolade – litt av gangen. Sjokolademassen skal være blank og seig når alt er vispet inn.
6. Tilsett så 4 ss sterk kaffe og bland alt godt sammen.
7. Kle en brødform med aluminiumsfolie. Legg sjokolademassen lagvis med kjeks, marsipan og gelétopper i formen. Sjokolademasse nederst og øverst.
8. Dekk til Delfiakaken og sett den kjølig til den er stiv, gjerne over natten. Oppbevar den kjølig til den skal spises.
Har en halv pakke Per fra i fjor, kan den brukes?
Hei Gunnhild! Ja, den kan brukes. Lykke til! 🙂
Hvor lang holdbarhet i kjøleskap ?
Hei Merete! Delfiakaken holder seg i 1-2 uker i kjøleskap, og kan også fryses. Lykke til! 🙂
kan man bruke grisefett i stedet for delfiafett??
Hei Wenche! Det har vi ikke prøvd selv, men fordi både smak og konsistens blir såpass annerledes er det ikke noe vi anbefaler. 🙂
Jorunn du trenger ikke å skrive det 2 ganger
Veldig hod oppskrift på Delfia-kake –
jeg gjør en litt annen vri på innholdet:
synes marsipan i kaka rett og slett blir for søtt og mektig, så jeg har heller i valnøtter og geletopper, og til kjeks – i mangel av Per-kjeks har jeg brukt salt kjeks— Tuc 👍
Det ble kjempegodt med en liten salt touch!
Bruker tørkede aprikoser, nydelig mdd litt syrlighet, rosiner er også
godt
Hei Mette! Lurt med litt syrlighet inn i det søte, ja! Takk for tipset!
Høres nydelig ut, Kari!
Bruker i tillegg marsipan skåret i skiver fra rull og har hakka valnøtter lagvis i delfiakake med kvikklunsj i staden for Per kjeks
Hei Synnøve! Din kake med kvikklunsj høres deilig ut også. Kos deg!
Lagde min i forrige uke😚Mariekeks ble perfekt👍
Men, valgte ♡-formede geletopper i pose, anbefales IKKE. De var seige og for harde.
Tips; hakkede mandler i røren👌
Hei Anny! Godt å høre at den ble perfekt med Mariekjeks. Og takk for tipset om geletoppene. Nyt kaken og juledagene!
En liten «dæsj» konjakk gjør susen, bare prøv…🧑🎄
Mmm, høres deilig ut! 🙂
Vi bruker en dæsj appelsinlikør, det gjør også susen…..🎄⛄️
Sunn variant? Da må kjeks som inneholder det erklært farlige fette og sukkertopper og seigmenn bort. Lager fyll av appelsin/grapefrukt kjøttbiter sviskebiter og hakkede mandler som har ligget over natten i vann, overdryssa m knust havsalt mens fuktige. Bruker 70% kakao sjoko.
I din kake var det også mange gode ingredienser, Dag! Takk for tipset!
Jeg pleier å lage den på en litt annerledes måte, som jeg synes fungerer helt perfekt. Pisk egg og sukker til eggedosis og sett den kjølig. Smelt Delfiafettet og avkjøl det. Smelt sjokoladen i kaffen. Når sjokoladen er passe avkjølt, visp den sammen med eggedosisen. Deretter piskes det avkjølte fettet forsiktig inn i røren, litt av gangen så det ikke skiller seg. For å få en litt mindre søt og fettete, kan man f.eks. bruke 1 egg og 1/2-1 plate sjokolade ekstra. I tillegg kan man knuse noen kjeks og ha i røren. Bruk kjevle og ha kjeksen i en pose. Har brukt denne fremgangsmåten de siste årene og det fungerer helt perfekt. Bruker aldri marsipan i kaka. Blir for søt for meg. Man kan også bytte ut geletopper med hele og hakkede valnøttkjerner. Alle disse tipsene fungerer helt fint og man får en god og fyldig kake, som er mindre fettete.
PS. Bruker bare Freia mørk selskap sjokolade!!!
PS. Bruker bare Freia mørk selskap sjokolade!!!
Bruker firkløver i kaka sammen med Dronning skokolade. Erstattet Per kjeks med «lange» julekaker.
Jeg bruker 50/50 mørk og lys kokesjokolade, og Gjende fullkorn eventyrkjeks, og selvfølgelig marsipan og geletopper 😊
Ikke marsipan!!!! Det er jo det beste av alt. 🙂 Har vokst opp med mammas delfiakake med en hel rull marsipan i midten. Null kjeks!! En skive av den, kaffe og tre nøtter til Askepott – beste stunden i året!
Takk for tipset, Jorunn!
Du meine 150g sukker? Ikkje melis
Jeg ville foretrukket melis for å være sikker på å få en fløyelsmyk konsistens.
Mer sukker eller melis?
Kan bytte ut sjokoladen med bakekakao ? Evt hvilket blandingsforhold ?
Det er mulig å bruke kakao i stedet for sjokolade men da må du også bruke mer sukker. Bruk 150 gram melis til eggedosisen og tilsett deretter 2-3 ss siktet kakao. Lykke til 😊
Må være mye smartere å kle formen med bakepapir, klipp en remse som legges i lengderetningen, og en passe bred lengde legges i andre retning.
Aluminiumsfolie er vanskelig å få fjernet fra kaken, og det sitter alltid biter av folien igjen i kaken..
Lag to små delfia av denne oppskriften, lettere å skjære, bitene blir mindre og kaken
Ikke så kraftig.
Takk for fine tips, Frank 😊
Brukes smørk eller lys sjokolade til kaken
Det vanligste er nok å bruke mørk kokosjokolade og det er det vi har brukt i kaken på bildet. Men det er ikke noe i veien for å bruke 50/50 mørk og lys sjokolade, eller kun lys, for å få en mildere smak. Lykke til med baksten 😊
Går det an å bruke annet fett enn Delfiafett?
Hei Anne Marit! Det har vi ikke forsøkt, så her kan jeg ikke gi deg noe godt svar dessverre.
Jeg bruker cocosa i steden , funker bra 😊
Takk for tipset, Aud!
Jeg lurer på om kaka kan fryses?
Hei Rigmor! Du kan fryse kaken, men da ville jeg heller pyntet toppen med geletopper når kaken tas ut av fryseren 🙂
Har noen et alternativ til Per-kjeks i Delfiakake, siden Per bare selges mellom oktober og desember (ifølge google…)?
Hei Unni! Du kan prøve med Marie- eller Gjende-kjeks. Ritzkjeks går også an, om du liker kombinasjonen av salt og søtt 🙂
Jeg brukte tuc kjeks, smakte akkurat slik det skulle. Den lille saltsmaken ble perfekt!