Berlinerkranser
Berlinerkranser er blant de mest populære kakene som nordmenn baker til jul, og en riktig juleklassiker. Flere av de typiske julekakene vi lager her til lands har sitt opphav i Tyskland, og ikke overraskende er berlinerkranser en av dem. Kaken sies å stamme fra en baker i Berlin, og var vanlige å bake i Norge allerede på midten av 1800-tallet. Oppskriften gir cirka 40 berlinerkranser.
Slik gjør du
1. Gni ut den kokte eggeplommen i en bakebolle, bland den godt med den rå. Tilsett sukkeret, og pisk dette til tykk eggedosis.
2. Smuldre Melange i melet og tilsett eggedosisen. Bland deigen raskt og lett sammen.
3. Sett deigen kaldt i minst 30 minutter, og helst et par timer, men ikke så lenge at den blir stiv.
4. Varm opp stekeovnen til 180 grader.
5. Ta deigen frem og trill ut lillefingertykke stenger som deles i biter på ca. 12 cm. Legg dem sammen til ringer med endene i kryss over hverandre.
6. Dypp alle kakene først i lettvispet eggehvite og deretter i perlesukker.
7. Sett kakene på bakepapir med litt mellomrom og stek midt i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter, eller til de er lysgule.
8. La berlinerkransene avkjøles på en rist. Vær forsiktig når du tar kakene av platen, for de er veldig sprø og kan gå lett i stykker.
Tips!
Er deigen for fast når du skal rulle den ut kan det være lurt å tilsette en liten skje vann eller melk, så sprekker ikke kransene så lett.
Jeg baker ikke med margarin! Har ikke hatt margarin i huset siden 1965! Tull å bake småkaker med margarin, det tror jeg det er få som gjør. De gjorde iallefall ikke det i Tyskland på 1800 tallet! Har bakt etter denne oppskriften, men med smør og litt mere sukker. De ble ikke så værst, men sverger til min gamle oppskrift.
Hilsen
Hei Elbjørg! Takk for tilbakemelding. Vi synes selvfølgelig at kakene blir aller best når den lages med Melange. Men du kan også bruke smør i denne oppskriften. Lykke til! 🙂
Ha ha, dette er Melange sin nettside Eldbjørg! Kanskje litt rart om de ikke skulle bruke Melange i oppsrkiften.
Helt enig! ;).. tine har også oppskrifter ;))
Kommer ikke annet enn margarin inn her i huset. Prøvde med smør til julebaksten en gang og ingen likte kakene. Så jeg sverger til Melanges
Berlinerkranser skal bakes med SMØR!!
Hei Lise-Lotte! Noen liker Melange og noen liker smør. Heldigvis finnes begge deler. Lykke til hvis du prøver denne oppskriften! 🙂
Forferdelig dårlig oppskrift. Ødelægg alt. Siste gang denne brukes.
Hvor tror du feilen ligger ,hva gikk galt? Er det smaken, konsistensen?
Så leit at du ikke er fornøyd med oppskriften. Det er en ganske tradisjonell oppskrift. Hva er det du tenker vi burde gjøre annerledes?