Avletter
Middels
1 t
Avletter er tynne, sprø kaker stekt i avlettjern, som har et fint og særegent mønster. Disse småkakene er typisk for Gudbrandsdalen og ser litt ut som krumkaker før de er bøyd, men de skal helst være helt lyse når de er stekt. Avletter er det samme som jønnbrød nordover i Østerdalen. Du kan fint steke avletter og rømmebrød i samme jern som krumkaker. Denne oppskriften gir ca. 35 kaker.
Ingredienser
1 porsjon
1.5 dl kremfløte
1.5 dl seterrømme
3 dl vann
0.5 ts salt
4 dl hvetemel
Slik gjør du
1. Bland fløte og rømme. Tilsett de øvrige ingrediensene og bland godt. Røren skal være litt tykkere enn vaffelrøre. La røren svelle i ca. 1 time.
2. Stek kakene i avlett- eller krumkakejern. Legg cirka 1 teskje røre i jernet og press godt sammen, slik at kakene blir tynne og sprø.
3. Avkjøl kakene på rist.
4. Oppbevar kakene i en tett boks med lokk.
Eg legger en asjett oppå avlettene i boksen , da er de flate og fine , men når de står fremme ei stund da bøyer de seg igjen 🥺Gode råd ta’s imot
Mine avletter bøyer seg etter noen dager
Hei Edith, kan det ha noe med oppbevaringen å gjøre? De bør ligge tett og tørt 🙂
Går ut fra at du har avlettjarn?
Steker du i krumkakjarn blir de alt for tykke.og ikke luftige akkurat det som « gjør» avletter.
Derfor så synd at det til stadighet sies at avlettå kan stekes i krumkakejarn.
Ja røra kan fint stekes MEN du får Aldri avlette i et krumkakejarn.
Når du steker så legg press på avlettstabelen og la de være skikkelig avkjølt før de legges i boksen.
Hugs også at avletter skal tørrstekes så er en tålmodighetsprøve.
Joda krumjern går helt fint å bruke ,har gjort det i mange år og de blir like fine .
Det finnes vel ikke avlettjern som er elektriske?
Hvordan får man tak i avlettjern? Og må man ga gammeldags komfyr å snu den på?
Steker i mitt gamle (gammeldagse) bakelsejern, det går fint på induksjonsovn. Bruker en metallsaks som ligger som et « kryss» på toppen av satabelen for at de skal holde seg flate