Seige kjøttstykker med mye bindevev velges ofte bort fordi disse ikke kan tilberedes på en rask måte, slik man kan gjøre med møre kjøttstykker som indrefilet, entrecote eller ytrefilet. Det mange ikke vet er at det er disse «seige» kjøttstykkene som gir de beste smaksopplevelsene.

Langtidssteking av kjøtt gir mye smak for pengene

Kjøtt med mye bindevev må tilberedes på lav temperatur over lang tid for å bryte ned bindevevet. Denne tilberedingsmetoden sørger for at den naturlige kjøttsmaken får utviklet seg over lang tid, noe som gir et fantastisk smakfullt resultat.

En annen fordel er at disse kjøttstykkene, i tillegg til å gi de beste smaksopplevelsene, er mye rimeligere enn de møre og gir deg mye smak for pengene.

Langtidssteking i ovn. Foto.

Langtidssteking sparer tid

Langtidssteking av kjøtt tar litt lenger tid enn steking av en biff, men faktisk så kan de seige kjøttstykkene også være redningen i hverdagens tidsklemme.

Forbereder du kjøttet og grønnsakene kvelden i forveien, kan du sette kjelen inn i ovnen før du legger deg og så er middagen klar når du står opp. Da gjenstår det bare å varme opp retten når du kommer hjem fra jobb. Enklere blir det ikke!

Obs! Å langtidssteke i ovnen er ikke forbundet med brannfare, men det er noen forholdsregler som bør tas. Elektriske apparater bør ikke stå på mens du er ute av huset, så stek kjøttet mens du er hjemme på dagen eller over natten. Sørg også for at ovnen er ren, at kjøttet har nok væske og at du kjenner ovnen godt med hensyn til hvilken temperatur den holder.

Tilbereder du kjøttet i ovnen, er det lurt å ha et steketermometer tilgjengelig. Kjernetemperaturen på kjøttet bør nemlig ikke overstige 70 grader, for da begynner proteinene å koagulere og muskelfibrene å trekke seg sammen, noe som fører til at kjøttsaften forsvinner ut fra kjøttet. Da kan du ende opp med tørt og kjipt kjøtt.

Slik lykkes du med langtidssteking av kjøtt – steg for steg

1. Velg hvilket kjøttstykke du ønsker å tilberede

Noen kjøttyper som egner seg til langtidssteking er grytekjøtt, stek, skanker, knoker, bog, bibringe, haler, høyrygg, nakke og ribbe.

2. Velg hva du ønsker å tilberede kjøttet i

Både rødvin, hvitvin og øl egner seg godt til langtidssteking, men husk å koke opp vinen først for å fjerne alkoholen. Hakkede tomater, barbecuesaus og hoisinsaus er andre gode alternativer.

Prøv denne oppskriften på langkokte lammeskanker i rødvin.

Lammeskank

3. Velg krydder

Litt urter som oregano, timian og rosmarin egner seg godt, og legg gjerne et laurbærblad eller en tørket chili opp i gryta. Bruker du barbecuesaus eller hoisinsaus trenger du ikke så mye ytterligere krydder. Langtidssteking av kjøtt gir så mye god smak, at du nesten ikke trenger salt eller pepper.

4. Velg grønnsaker

Grønnsaker tilsettes i gryten de siste 30 minuttene, men du kan også tilsette grønnsaker som gulrot, løk og sellerirot fra starten. Dette er særlig praktisk når du skal ha middagen klar på bordet når du kommer hjem.

5. Bruning av kjøtt er valgfritt

En vanlig myte er at kjøttet må brunes for å ikke slippe kjøttsaftene, men faktum er at kjøtt brunes kun for å gi ekstra smak. Hvorvidt du ønsker å brune kjøttet først er derfor helt opp til deg, og hva du har tid til. Varm opp en stekepanne på sterk varme med Flytende Melange. Vent til margarinen er nøttebrun før du legger kjøttet i pannen og gir en fin bruning på alle sider.

6. Velg tid og varme

Har du god tid kan du la kjøttet utvikle seg på lavest mulig temperatur over lang tid, og sett på ovnen gjerne så lavt som 90 grader. Bare husk at kjernetemperaturen på kjøttet ikke bør overstige 70 grader. Bruk et steketermometer for å måle kjernetemperaturen på kjøttet. Hvor lang tid kjøttet trenger avhenger helt av størrelsen på stykket, men bruk ca. 2 timer for grytekjøtt og opptil 14 timer for store kjøttstykker.