Marcus Pettersson har vært kokk i 20 år og driver i dag cateringselskapet Foodlab i Oslo. Foodlab har som mål å servere sine kunder det de mener er Norges råeste catering, og Petterson har derfor flere tips i ermet som kan hjelpe deg å sette sammen en festmeny.

Planlegg godt

– Det er viktig med god planlegging før du går i gang med festmenyen. Planlegg hva du skal lage og hva du bør handle inn i forkant, det vil du spare verdifull tid på, forteller Pettersson.

– Hva trenger du å kjøpe av råvarer? Må du ha utstyr som stearinlys, duker, tallerkener, glass eller andre ting? Få ned alt på handlelisten, og sørg for å få med alt på samme handletur, oppfordrer cateringsjefen.

Mange setter ikke av nok tid til å planlegge selve matlagingen. Med god planlegging kan du sørge for å få forberedt mye kvelden før, da slipper du å stresse på festdagen.
– Det er alltid bedre med en time til overs, enn en for lite, påpeker Pettersson.

Kremet soppsuppe. Foto.

Sett sammen festmenyen

– Skal du servere en 3-retters meny, er det fint å starte med fisk først, så kjøtt og til slutt en dessert. Går du for en 4-retters, kan du starte med fisk, etterfulgt av suppe, kjøtt og dessert. Den kalde retten bør serveres først, men du kan fint servere kun varme retter også, forklarer kokken.

Pettersson legger til at det er lurt å passe på at rettene ikke blir for store og mektige. Har du en kraftig hovedrett, er det bra å ha med en forrett eller dessert som er lett, frisk og syrlig for å balansere menyen.

Når du serverer flere retter er det også viktig å tenke gjennom menyen slik at smakene kommer best frem.

– Å servere en chilisuppe til forrett kan bli for mye om den etterfølges av for eksempel kokt torsk. Da vil du kun oppleve konsistensen av torsken fordi du har brent opp smaksløkene, forteller kokken.

En kremet soppsuppe egner seg godt som forrett før de aller fleste hoveretter

Klassisk biffgryte á la Bourguignon. Foto.

Finn riktige mengder

Pettersson forteller at den klassiske feilen mange gjør er at man serverer altfor store porsjoner.
– En 3-retters med stor forrett, stor hovedrett og en mektig dessert, blir rett og slett for mye. Man behøver for eksempel ikke en hel bakt potet ved siden av kjøttet i hovedretten, eller en stor kake til dessert, forklarer han.

Har du fisk til forrett, holder det med 60 gram fisk per person. Til hovedrett er 160 gram kjøtt eller fisk en passelig mengde.

Prøv for eksempel en chiliglasert svinenakke eller en klassisk biff bourguignon som hovedrett. Foretrekker du fisk, kan du lage en smakfull ovnsbakt ørret med koriander. Som tilbehør kan du velge bakt sopp med hvitløk og timian eller poteter med hvitløk og laurbærblader.

Etter en tung forrett og hovedrett er det for eksempel godt med noe friskere til dessert.
– Da kan det være godt med en frisk yoghurtsorbet. Noen ganger kan det også passe bedre med en tallerken med noe salt – for eksempel ulike oster. Serveres det derimot fisk til hovedrett, kan du fint ha en tyngre dessert med sjokolade.

Klassisk lammelår

Velg meny etter sesong

Cateringsjefen oppfordrer til å tenke sesong når menyen settes sammen. På sommeren vil du for eksempel kanskje ha vaniljeis og jordbær, og ikke en stor og tung creme brulee.
– Her er mitt beste tips å søke på internett på hva som er i sesong. Da får du både best pris og best kvalitet på det du skal servere, sier Pettersson.

På sommeren er det bær og friske smaker som gjelder, og på høsten kommer det mange fine rotgrønnsaker, og det er tid for lam. Til dessert er oreokake-cupcakes ypperlig på vinteren, mens en frisk pavlova egner seg særskilt godt på sommeren.

Pavlova med vaniljekrem og bær. Foto.

Velg småretter om du skal servere mange

Skal du ha flere enn 10 personer på middag, er cateringsjefens sikreste råd å sette frem mange tallerkener med små retter på bordet, i stedet for full servering.
– Det er vanskelig å servere en 3-retters til mange, så her er det best å tenke litt annerledes. Det blir likevel en spennende servering der mulighetene er mange, legger Pettersson til.

Forslag til tidsplan

Legg opp en tidsplan for serveringen, så blir det enklere å forberede maten. Her er et forslag til serveringsplan:

Forrett:

  • 10-15 minutter til servering
  • Spise i 20-25 minutter
  • Rydde i 5-10 minutter

Hovedrett:

  • 10-15 minutter til servering
  • Spise i 45 minutter
  • Rydde i 5-10 minutter

Dessert:

  • 10-15 minutter til servering
  • Spise i 20-30 minutter
  • Rydde i 5-10 minutter