Helstekt kylling
Hel kylling bakt i ovn lager nesten seg selv og er enkel mat til mange. Metoden gir også en saftig og smakfull kylling som ser imponerende ut på middagsbordet. Mange kvier seg for å lage helstekt kylling, i frykt for tørt eller rått kjøtt, men med riktig fremgangsmåte er det enkelt å få saftig kylling med masse smak.
Pensle skinnet
For at kyllingen skal få et gyllent og sprøtt skinn er det viktig å tørke kyllingen godt med matpapir før du setter den i ovnen. Å pensle skinnet med Flytende Melange bidrar også til et gyllent og sprøtt skinn, og gjør det lettere å fordele krydderblandingen over kyllingen.
Vær obs på at skinnet ikke holder seg sprøtt veldig lenge etter servering.
Pensle skinnet
- For at kyllingen skal få et gyllent og sprøtt skinn er det viktig å tørke kyllingen godt med matpapir før du setter den i ovnen. Å pensle skinnet med Flytende Melange bidrar også til et gyllent og sprøtt skinn, og gjør det lettere å fordele krydderblandingen over kyllingen.
- Vær obs på at skinnet ikke holder seg sprøtt veldig lenge etter servering.
Sett smak på kjøttet
- Siden kyllingkjøtt har en mild smak kan du enkelt smaksette den med dine favorittkrydder og urter. Det er spesielt to ting du kan gjøre for å sette smak på kyllingen. Det ene er å legge krydder, urter og fett under skinnet.
- Det andre er å fylle buken med hvitløk, sitron og eventuelt urter eller krydder. Den nøytrale kyllingsmaken passer til det meste og det er derfor en middagsrett som enkelt kan varieres ut fra hva du bruker av krydder og tilbehør.
Prøv for eksempel:
- Urtemiks: hvitløk, oregano, timian og bladpersille.
- Asiatisk: chili, ingefær, hvitløk og lime.
- Indisk: garam masala, chili, kardemomme, spisskummen og gurkemeie.
Pass på temperaturen
- En av de viktigste tingene å huske på når du lager helstekt kylling er at den er gjennomstekt ved servering. Samtidig vil du ikke at kjøttet skal bli tørt. Dette unngår du ved å følge med på steketid og temperatur. Det mest nøyaktige er å bruke steketermometer.
- Sett termometeret i den tykkeste delen av låret eller brystet. Det er viktig å passe på at termometeret ikke kommer i kontakt med ben for å vise riktig temperatur. Kyllingen er klar når kjernetemperaturen er 68 til 70 grader.
- Har du ikke steketermometer kan du skjære et lite snitt inn til benet i det ene låret når det nærmer seg slutten av steketiden. Dersom saften som siver ut er rosa, må kyllingen steke litt til. Er saften klar, er kyllingen ferdig.
La kjøttet hvile
- Selv om det er fristende å skjære i kyllingen med en gang du tar den ut av ovnen, får du best resultat ved å la den hvile i minst 10 minutter. Når kjøttet får hvilt seg, fordeles kjøttsaften i kyllingen og renner ikke så fort ut når du skjærer i den. Slik forblir kyllingen mør og saftig.
Under finner du en basisoppskrift som enkelt kan varieres med ulike typer krydder og tilbehør. Fremgangsmåten er den samme.
Helstekt kylling med hvitløk og sitron
Du trenger:
- 1 hel kylling (2-2.5 kg)
- 1 sitron
- 2 fedd hvitløk
- 4 ss Flytende Melange
- 1 ts salt
- 0.5 ts pepper
- 1 ts paprikapulver
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 160 grader.
- Tørk kyllingen godt med kjøkkenpapir før du legger den i en ildfast form. Dette bidrar til sprøtt og gyllent kyllingskinn. Du kan også bruke en stor jerngryte med lokk.
- Del sitronen i 2 og prikk snittflatene med en gaffel 2 til 3 ganger slik at sitronsaften lettere siver ut. Skrell hvitløksfeddene og del i 2 på langs. Legg sitronen og hvitløk inn i buken på kyllingen.
- Løsne forsiktig skinnet fra brystkjøttet og ha 3 ss Flytende Melange inn mellom skinnet og brystkjøttet. Bruk fingrene til å fordele fettet jevnt. Tips! Her er det også fint å legge inn ferske urter som timian, rosmarin og estragon for ekstra god smak.
- Bland salt, pepper og paprikapulver sammen i en skål. Tips! For variasjon kan du lage egne krydderblandinger. Det meste av krydder og urter passer til kylling, så her kan du velge krydder ut fra tilbehør og hvilken smak du ønsker på middagen.
- Pensle utsiden av skinnet godt med Flytende Melange. Strø krydderblandingen i et jevnt lag over kyllingen.
- Bruk kraftig kjøkkenhyssing til å binde sammen lårene. Det hjelper kyllingen å steke jevnt, og du får et penere resultat ved servering.
- Dekk formen med kyllingen med aluminiumsfolie (eller lokk) og stek på rist midt i ovnen, i 1 time.
- Fjern folien og stek videre i 30 til 40 minutter.
- Hvis du bruker steketermometer er kyllingen klar når kjernetemperaturen er 68 til 70 grader. Eller skjær et lite snitt inn til benet i det ene låret for å sjekke om kyllingen er ferdig stekt. Dersom saften som siver ut er rosa, må kyllingen steke litt til. Er saften klar, er kyllingen ferdig.
- La kyllingen hvile 10 til 15 minutter før du skjærer i den, så unngår du at kjøttsaften siver ut av kyllingen og du får et saftigere resultat.
Helstek kylling smaker godt med tilbehør som ovnsbakte grønnsaker, potetmos og fløtegratinerte poteter.
Tips! Har du rester etter kyllingmiddagen har du også et fint utgangspunkt for en deilig lunsj eller en lett middag dagen etter. Rensk og riv det ferdistekte kyllingkjøttet i biter, og bruk det som topping på supper, i en frisk salat, i wraps med dressing og grønnsaker eller i en deilig sandwich. Stek det med tacokrydder og bruk i stedet for kjøttdeig i tacomiddagen, eller i en enkel grateng med makaroni, grønnsaker og hvit saus. Mulighetene er mange!