Steke krumkaker – slik gjør du steg for steg
For mange blir det ikke jul uten krumkaker! Følger du disse tipsene blir det enklere å lykkes med både steking og forming av krumkaker.
Krumkaker er en av våre mest populære julekaker og også blant småkakene som har lengst røtter i Norge. Navnet kommer av at man krummer kaken til kremmerhusform når de er ferdig stekt og fortsatt varme og myke.
Historisk regnes de som «jernkaker» som på lik linje med vafler, goro og strull stekes i kakejern. Disse kakejernene er dokumentert i Europa fra 1400-tallet, og var særlig mye brukt i de nordlige delene av kontinentet. Krumkakene kom til Norge via Danmark en gang på 1800-tallet, skriver matforsker Annechen Bahr Bugge i sin bok om norske matvaner «Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere».
I dag lages krumkakene tradisjonelt til jul og serveres gjerne med krem, syltetøy eller multekrem. Fortsatt brukes det tradisjonelle krumkakejernet, men i elektrisk form som gjør det enklere å få jevn temperatur og godt resultat.
Om du aldri har laget krumkaker før kan det virke vanskelig å steke og forme de skjøre kakene, men har du riktig utstyr og følger disse tipsene, vil det ikke ta lang tid før du har teknikken inne. Vi har tatt utgangspunkt i denne klassiske oppskriften på krumkaker.
1. Tykk konsistens
Når du har blandet alle ingrediensene til krumkakerøren og latt den svelle en halvtime skal konsistensen være tykk.
2. Pass på mengden
Legg en liten spiseskje i midten av jernet uten å spre den utover. Når du legger på lokket, vil røren presses ut og fordele seg i jernet av seg selv. Ikke ha for mye røre i krumkakejernet, en liten spiseskje er nok. Blir krumkakene for tykke vil de ikke få riktig konsistens.
3. Sterk varme
Ikke vær redd for å bruke sterk varme. Den sterke varmen er med på å gi krumkakene sin sprø konsistens. Lavere varme og lenger steketid kan gjøre kakene seige.
4. Prøv deg frem
Høy varme gjør at du må holde fokus på det du gjør, for plutselig er kakene ferdig stekt. Steketiden kan variere fra et halvt til to minutter, alt etter hvor varmt jernet ditt er og hvilken røre du bruker. Derfor kan det være lurt å prøve seg frem de første gangene og bruke stoppeklokke for å følge med på tiden når du vet nøyaktig hva som er lenge nok.
5. Vær rask på labben
Når krumkakene er ferdigstekt bruker du krumkakepinne med klype til å klemme rundt den ene siden av kaken og rulle den ut av jernet. La den avkjøle litt før du fjerner pinnen og legger kaken over på rist. Skal du lage skåler kan du bruke en stekespade eller gaffel til å vippe kaken ut og over i en passende kopp eller skål. Om du har, kan du bruke en mindre skål til å dytte krumkaken ned i den større skålen så slipper du å brenne deg på fingrene. Vær obs på at krumkakene stivner veldig raskt, så uansett om du lager kremmerhus eller skåler er det viktig at du har alt du trenger innen rekkevidde og kan forme kakene raskt.
6. Beskytt hendene
Nystekte krumkaker er veldig varme så det kan være lurt å bruke et rent kjøkkenhåndkle for å beskytte hendene. En grillvott gir litt lite kontakt med kaken og dermed mindre kontroll.
7. Øvelse gjør mester
Det er helt greit om ikke alle kakene blir «perfekte». Etterhvert som du steker krumkakene vil du merke at teknikken blir bedre og bedre. Ødelegger du noen krumkaker underveis gjør det ingenting, de er nemlig en perfekt ingrediens i hjemmelagde punsjboller! Enkel oppskrift på punsjboller finner du her.